Ön is ültetett már birsfát a kertjébe, amely az őszi hónapokban bőséges és ízletes termést hozott? Ebben az esetben valószínűleg azon gondolkodik, hogyan lehet a legjobban feldolgozni a birsalmát, és mire lehet felhasználni a konyhában. Elmondjuk, hogyan állapíthatja meg, hogy érett-e a birs, hogyan száríthatja meg, és milyen birsalma recepteket nem szabad kihagynia.
Mi az a birs?
Ez a név a birs gyümölcsére utal, amely egy fa vagy cserje, amely az egyik legrégebbi kultúrnövény. Bár régebben szinte minden kertben találkozhattunk vele, ma már meglehetősen ritkán találkozhatunk vele. Csak a melegebb területeken termesztik, főként más gyümölcsök alanyaként, de díszsövényként vagy gyümölcsfaként is.
Ami a birs kinézetét illeti, ezek gömb alakú vagy hosszúkás kis virágok, amelyek jellegzetes sárga színűek. Az adott fajtától függően alma (Maliformis alfaj) vagy körte (Pyriformis alfaj) alakúak lehetnek. A birs felszíne határozottan bordázott, és a bőrt filcszerű bolyhok borítják, de ha letöröljük róla, fényes vagy olajos marad.
A birs gyümölcsei, amelyeket általában szeptember és október folyamán szüretelnek, kemények és erősek. A gyümölcshús halványsárga színű, és a héjhoz hasonlóan meglehetősen ellenálló. Az almás birs esetében általában keményebb és szárazabb, a körtés birs esetében pedig kissé lágyabb, de kevésbé kifejezett ízű. A birsre azonban mindkét esetben jellemző a csípős aroma (citrusfélék vagy vanília).
Miért birs?
A birs protoszláv eredetű név, amelynek eredete a kduna szó, amely a görög kydonion szóból származik (a krétai Kydonia város után). Emiatt találkozhat a kydon alma névvel is. Ezenkívül a birsnek számos népi elnevezése is van, például körtealmafa. Az ókori rómaiaknál nemezes felülete miatt még a gyapjas alma nevet is kiérdemelte.
Sőt, a középkorban a birs gyümölcsét a Hesperidák aranyalmájaként emlegették, amelyet a legenda szerint Héraklész lopott el a kertjükből. Mivel az ókori Görögországban a birs egyike volt az Aphrodité istennőnek szentelt növényeknek, az emberek a birsalmát a termékenység szimbólumának tekintették, és ezért adták jegyeseiknek. Néha Vénusz almájának is nevezték.
A birs gyógyhatásai
A birs ma már a konyhában, de a kozmetikai iparban is felhasználható. Azonban az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról is ismert, és a népi gyógyászatban már ősidők óta használják. A gyümölcs B- és C-vitaminban gazdag, nagy mennyiségű pektint, tanninokat, szerves savakat és rostokat tartalmaz, de ásványi anyagokban, például káliumban, vasban, kalciumban, cinkben és mangánban is gazdag.
Gyógyító tulajdonságait tekintve a birs elősegíti az emésztést, segít a gyomorpanaszok vagy különböző gyulladások esetén, és kiváló gyógyír a puffadás, az étvágytalanság és a hasmenés ellen. A pektinek, amelyek a birsalmában bőségesebbek, mint az almában, szabályozzák a szervezet víztartalmát, és a rostokkal együtt megkötik a szennyezőanyagokat, és segítenek eltávolítani azokat a szervezetből. Ezért a birs ideális táplálék a szervezet méregtelenítésére, és az immunitás erősítésére is alkalmas.
A sült vagy főtt birsnek állítólag reumaellenes hatása van, és megakadályozza a köszvény kialakulását. Szárított formában a gyümölcs nemcsak a különböző gyomorpanaszok (köztük a fekély) ellen segít, hanem torokfájás és vérzés esetén is. Ezenkívül a birs a benne lévő rostoknak köszönhetően csökkentheti a cukorbetegek vagy a cukorbetegségre hajlamos egyének vércukorszintjét.
Ráadásul a főtt birsalmát régebben borogatásként is használták a gyulladt sebek gyógyítására. A benne lévő anyagoknak köszönhetően azonban az érzékeny és száraz bőr, égési sérülések, fagyási sérülések vagy kisebb hegek kezelésére is alkalmas. A szárított birsmagot ezután köhögés, torokfájás és szájüregi gyulladások kezelésére vagy a légzés javítására is használhatjuk.
Hogyan lehet megállapítani, hogy a birs érett?
A birsfák az ültetést követő harmadik vagy negyedik év körül kezdik meghozni az első gyümölcsöt, és általában tíz év után érik be teljesen. A gyümölcsök ősszel, nagyjából szeptember végétől november elejéig szüretelhetők. A gyümölcsök jellegzetes aromájáról lehet megállapítani, hogy mikor van itt az ideje a szüretnek. Az is előfordulhat, hogy elkezdenek lehullani a fáról, de még ekkor is megőrzik keménységüket. Ha nem hagyjuk őket átmenni a fagyon, akkor soha nem érnek puhára.
A birs tárolása
A birsalmát mindig hűvös, jól szellőző helyen kell tárolni. A birs gyümölcse azonban még így is legfeljebb nyolc hétig tartható el. Nagyon érzékenyek a zúzódásokra, és a húsuk megbarnul, ha hosszabb ideig tároljuk őket. Ezenfelül észreveheti, hogy ha a birsalmát más gyümölcsök mellett tárolja, akkor nagyon könnyen átadhatja jellegzetes aromáját, és még az ízét is befolyásolhatja.
Birsfeldolgozás a konyhában
Nyersen a birs kemény, keserű, néha még keserű is, és mindenekelőtt nehezen emészthető. Ezért a gyümölcsöt csak akkor fogyasztják, ha valamilyen főzésen, például sütésen vagy főzésen esett át. Főzés előtt azonban a birsalmát meg kell mosni és egy ruhával megtörölni, hogy eltávolítsuk a felületén lévő szőrös réteget.
Ha a birsalmát fel akarjuk használni, ne feledjük, hogy az almához vagy a körtéhez hasonlóan kell feldolgozni. Ez azt jelenti, hogy először meg kell hámozni a gyümölcsöt, és el kell távolítani a magházát, ami türelmet igényel, mivel meglehetősen fárasztó munka. Ezután tetszés szerint kisebb darabokra vághatja. Ne feledje azonban, hogy a gyümölcs a levegőn gyorsan megbarnul, ezért érdemes gyorsan citromos vízbe tenni.
Szárított birs
Szeretne ízletes birsalmát készíteni, és kíváncsi, hogyan kell a birsalmát szárítani? Ha van dehidratálója, csak vágja a gyümölcsöt vékony szeletekre vagy karikákra, áztassa be egy időre vízbe és citromlébe, hogy ne barnuljon meg, és hagyja száradni 40-50 °C-on. A felszeletelt birsalmát ezután nyitott, 90 °C-ra állított sütőben 6 órán át szárítjuk.
Receptek birsből
Bár a birsfákat nálunk elsősorban más gyümölcsök alanyaként vagy sövény részeként termesztik, a melegebb területeken, ahol jól fejlődik, az emberek elsősorban ízletes gyümölcséért ültetik. Ezeket sokféleképpen felhasználják a konyhában. Például remek lekvárok, dzsemek vagy zselék készíthetők belőlük, és ízletes zselék vagy pudingok alapját képezhetik.
Portugálul a birsalmát marmelo néven emlegetik, ez lett az alapja a ma nálunk is általánosan használt lekvár szónak. Portugáliában a marmelada kifejezést közvetlenül a birsalmakonzervre használják. A birsalma azonban almabor vagy alkoholos italok alapját is képezheti. A Balkán-félszigeten például a birsből rakije – dunjevača – néven ismert italt készítenek.
A birsből kompótot készítenek, különböző gyümölcslevekhez adják, jellegzetes aromájú, ízletes desszerteket készítenek belőle, és természetesen szárítani is lehet (például gyümölcspergamen formájában). A sült birs egy másik népszerű recept, és az emberek szeretik vajban, almával és fahéjjal sütve is. Hogy azonban ne adj’ isten, erjesztett káposztához is adhatod őket.
A főzésben a birs gyakorlatilag bárhol felhasználható, ahol egyébként almát vagy körtét használnánk. Népszerű ételek közé tartozik a birsalmás csirke vagy a birs pulykával és szalonnával kombinált birsalma. Ezenkívül a birs kecskesajttal vagy különböző salátákban is jól mutat, és természetesen burgonyával is kombinálható (például édesburgonya-birsalma leves formájában).
Az emberek által nagyon kedvelt receptek közé tartozik még a dióval és pisztáciával sült birs. Mivel ezek a gyümölcsök oda illenek, ahová általában almát használnánk, kipróbálhatjuk a mazsolával készült birsalma chutney elkészítését is. A birs, akárcsak az alma és a körte, jól illik a fahéjhoz és a szegfűszeghez.
Birslekvár: recept
A birsalma lekvárt nagyon gyakran birsből készítik, ami ízletes és aromás. Egyesek számára ez a gyümölcs még az alma, a körte és a frissítő citrusfélék kombinációjára is emlékeztet. Ha ön is szeretné kipróbálni ezt a receptet, mindenképpen készítse elő a következő hozzávalókat:
- 1 kilogramm birs,
- 500 gramm zselés cukor,
- 1-2 citrom,
- 1 egész fahéj,
- víz.
A birsalmát először alaposan megmossuk, megszárítjuk, majd eltávolítjuk a magokat (ebben az esetben nem szükséges eltávolítani a héjat, amely sok vitamint és illatanyagot tartalmaz). Ezután a gyümölcsöt vágjuk durvára, a birsalmát enyhén fedjük le vízzel, és egy darab egész fahéjjal pároljuk. Ha kész, távolítsa el a fahéjat, a gyümölcsöt merülőmixerrel turmixolja, majd szitán keresztül szűrje le, hogy a keményebb csomókat eltávolítsa.
Tegyük vissza a birspürét a lábasba, és adjuk hozzá a cukrot (a cukor mennyisége ebben az esetben a birsalma súlyának fele legyen, azaz 1000 gramm birspürére 500 gramm cukor jöjjön). Ha a lekvár még mindig túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet. Az így kapott keveréket forraljuk fel, és a végén ízlés szerint adjuk hozzá a citromok levét.
A kész lekvárt még forrón töltse jól megmosott és megszárított üvegekbe, amelyeket ezután 15 percig befőzzük. Az üvegeket félig merítsük a forró vízbe. Ha azonban jól megmostuk őket, egyáltalán nem kell befőzni a lekvárt. Egyszerűen öntse a forró lekvárt az előkészített üvegekbe, zárja le a fedeleket, és fordítsa fejjel lefelé, amíg kihűlnek. Ha az alapreceptet szeretné feldobni, a narancsos birsalmalekvár is nagyszerű.
Birs kompót
Egy másik népszerű recept, amelyet semmiképpen sem szabad kihagyni, a birsalmakompót. Ahhoz, hogy megkóstolhassa ezt a finomságot, a következő összetevőkre lesz szüksége:
- 6 db birs,
- 1 citrom,
- 15 evőkanál cukor,
- szegfűszeg és fahéj,
- víz.
Először mossuk meg, szárítsuk meg, hámozzuk meg és magozzuk ki a birsalmákat. Ezután vágja a gyümölcsöt kockákra vagy szeletekre, attól függően, hogy milyen gyümölcsöt szeret a kompótjában. Az előkészített birsalmákat tegyük egy lábasba, és adjunk hozzá vizet, citromlevet, egy egész fahéjrudat és körülbelül 5-6 szegfűszeget. Édesítse meg a keveréket, és főzze puhára.
A kész kompótot hagyja kihűlni, majd azonnal fogyassza el. Jól illik zabkásához vagy búzadarához, de az emberek sült húshoz vagy vadhúshoz is tálalják. A kompót tartósításához tegyük a birsalmát előkészített üvegekbe, adjunk hozzá egész fahéjat és vaníliarudat. Ezután a gyümölcsöt (amely lehet előfőzött is) fedjük le a vízből, cukorból és citromléből készített páclével.
Sült birs
Az ízletes birs betakarítása a konyhában a körtéhez hasonlóan kezelhető. Más hozzávalókkal együtt sütőben megsütve ízletes desszertet készíthetünk belőle, amelyet a családdal együtt fogyaszthatunk, vagy megkínálhatjuk a látogatókat. Az elkészítéséhez szükséged lesz rá:
- Birs,
- méz,
- vaj,
- őrölt fahéj,
- dió,
- citromlé,
- víz.
Először mossuk meg, szárítsuk meg és hámozzuk meg a birsalmát. Ezután távolítsuk el a magokat, vágjuk félbe a gyümölcsöt, és citromlével (2 evőkanál 1,5 liter vízhez 2 evőkanál) felforralt vízben kb. 5 percig blansírozzuk. Miután kivettük a vízből, lecsepegtetjük a birsalmát, és közben egy sütőedényt vagy nagyobb tálat kikenünk vajjal. Vágjuk a birsalmákat körömvirágokra, tegyük őket vágott felükkel felfelé a tálba, és locsoljuk meg mézzel.
Az előkészített gyümölcsöt szórjuk meg egy kis fahéjjal, és tegyünk rá egy gombóc vajat. Süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig (természetesen a sütő típusától függően), majd adjuk hozzá a finomra vágott diót (vagy esetleg pisztáciát), és hagyjuk a desszertet még kb. 5-10 percig a sütőben. Hogy mivel ízesítjük a birsalmát, az azonban már csak rajtunk múlik. Vannak, akik ribizlilekvárral és vörösborral sütik meg a gyümölcsöt, míg mások inkább gesztenyetöltelékkel szeretik.
Birsalma pite
Nagy népszerűségre tett szert az emberek körében a birsalmatorta receptje is, amely eredeti ízével az egész családot megörvendeztetheti. Ha ön is szeretné megsütni ezt az édes desszertet, a következő hozzávalókra lesz szüksége:
- 150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 60 gramm búzadara cukor,
- 90 gramm sütőzsír,
- egy csipetnyi só,
- 500 gramm birsalma,
- 200 milliliter almalé,
- 150 milliliter tejföl,
- 3 tojás,
- cukor, méz és fahéj,
- apróra vágott mandula.
Először kenjük ki a tortaformát vajjal, majd lássunk hozzá a tészta elkészítéséhez. Egy tálban jól keverjük össze a lisztet a cukorral, a zsírral és a sóval. A kész tésztát terítsd a tortaformába, és ne feledkezz meg a magasított peremről sem. Mossuk meg, szárítsuk meg, vágjuk fel és magozzuk ki a birsalmákat. A pitéhez ideális, ha vékonyabb szeletekre vágjuk őket.
Ha elkészült, tegye a birsalmát egy lábasba, fedje fel az almalével, adjon hozzá 2 evőkanál cukrot, és főzze óvatosan 5 percig. Ezután a birsalmát lecsepegtetjük (a levet félretesszük az edénybe), és az előkészített tésztára kenjük. A tejszínt és a tojást keverjük az almalébe, majd öntsük a keveréket a birsalmás pitére, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára (sütőtől függően kb. 30-40 perc).
Végül keverjük össze a mézet a fahéjjal, majd kenjük meg vele a tortát. Adjuk hozzá az apróra vágott mandulát, és tegyük a tortát 5 percre a forró sütőbe. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, és háromszögekre vágva tálaljuk.
Birs sajt
Ha még sosem hallottál a birsalmasajtról, ne ess kétségbe. Ez nem is sajt a szó valódi értelmében. Azonban már dédanyáink is tudták a receptet, amivel finom birsalmakocsonyát lehet készíteni, amely jól illik a sajtokhoz és felvágottakhoz. Ha szeretné kipróbálni ezt a finomságot, készüljön fel:
- 2 kilogramm érett birsalmát,
- 800 gramm cukrot,
- 2 citromot,
- víz.
Először mossuk meg a birsalmákat, és egy ruhával tisztítsuk meg őket a szőrszálaktól. Ezután vágjuk őket kockákra, fedjük le vízzel, és főzzük egy lábasban. Ha a birsalmák megfőttek, szűrjük át egy szitán, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a citromhéjat. Keverjük össze az egészet, és az így kapott keveréket tegyük egy lábasba, hogy alacsony lángon, állandóan kevergetve főzzük.
És honnan tudod, hogy mikor van kész? Ha a birsalmakeverékből egy keveset egy tányérra kanalazunk, gyorsan meg kell szilárdulnia. Ezután ízlés szerint más hozzávalókat is hozzáadhatsz, például különböző dióféléket vagy apróra vágott aszalt gyümölcsöket. Végül bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, öntsd rá és oszlasd el rajta a kész birsalmakeveréket, majd alacsony hőmérsékleten szárítsd meg a sütőben. Az eredmény egy kemény zselé lesz, amelyet felszeletelhetünk, és sajt vagy húsok mellé használhatunk.