Sokakat érdekel, hogy milyen a vargánya íze, és hogy bogyói felhasználhatók-e különböző ételek összetevőjeként. Ennek a díszcserjének vagy -fának a termése lédús, néha kissé savanyú, és tele van vitaminokkal és egyéb egészségügyi előnyökkel. Közvetlenül meg lehet enni, de a konyhában is sokféleképpen felhasználható. Száríthatjuk, fagyaszthatjuk, vagy finom lekvárokat, kompótokat, szörpöket és likőröket készíthetünk belőlük.
Az érett állapotban sötétlila vagy kékesfekete színű bogyók mellett a varangyvirág levelei is fogyaszthatók. Ezeket általában szárítják, majd teát készítenek belőlük, amely jótékonyan hat a szervezet méregtelenítésére és az emésztőrendszerre is.
Fanyarka receptek
Ha a vargányát a konyhában szeretnénk felhasználni, érdemes olyan fajt választani, amelyik sok termést hoz, például az égerlevelű vargányát vagy a Lamarck-féle vargányát. E cserjék termése frissen is sokáig eláll, így gyümölcsös pitékhez és süteményekhez, valamint lekvárok és gyümölcskocsonya készítéséhez is felhasználható. Lássuk tehát, milyen recepteket készíthetünk otthon a vargányából.
Fanyarkszörp
A légyszirup nemcsak ízletes, de gyönyörű mélyvörös színe is van. Ha te is szeretnél légyszirupot készíteni, a recept nagyon egyszerű. Szükséged lesz rá:
- 3 kg fanyarkybogyó bogyó
- 1,8 kg cukor
- 2 dkg citromsav
- ½ liter víz
Először is mossuk meg alaposan a gyümölcsöt, és tisztítsuk meg a szennyeződésektől. Ezután forraljuk fel a vízzel együtt, és várjuk meg, amíg a bogyók megpuhulnak. Ezután turmixoljuk össze az egészet, szűrjük le, és az így kapott léhez adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Ezután ismét forraljuk fel, amíg sűrű szirup nem keletkezik. Ha felforrt, töltse az előkészített (előmelegített) üvegekbe, és rázza fel őket tárolás előtt.
Fanyarlepény lekvár
A legnépszerűbb receptek közé tartozik, amelyeket otthon is elkészíthetsz magadnak, a vargányalekvár. A recept nagyon egyszerű, és bárki elkészítheti a légyölő lekvárt. A következő hozzávalókra lesz szükséged:
- 1 kg vargánya bogyó
- 40 dkg nádcukor
- ½ teáskanál citromsav
- 1 dcl vörös- vagy fehérbor
- ½ teáskanál fahéj
- 4 szem szegfűszeg
Az előzőekhez hasonlóan először öblítsük le a vargányát, majd csepegtessük le. Ezután öntsük őket egy fazékba, fedjük le a borral, és főzzük együtt körülbelül 15 percig. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót – a cukrot, a zúzott szegfűszeget és a fahéjat. A tartósításhoz ½ zacskó Gelfixet is belekeverhetünk.
Amikor minden jól összeállt, pépesítsük a bogyókat, és adjuk hozzá a citromsavat is. Ha a lekvár elkészült, öntsük az előkészített forró üvegekbe, zárjuk le őket, és fordítsuk fejjel lefelé. Ha a lekvár kihűlt, érdemes felcímkézni, és megfelelő helyen tárolni.
Fanyarka bor
A szirup mellett ízletes likőrt vagy akár vargányabort is készíthetsz a vargányából. Az elkészítéséhez a következő összetevőkre lesz szükséged:
- 250 ml vargányalé
- 130 ml feketeribizlilé
- 500 ml víz
- 190 g kristálycukor
- csomag tápoldatos só
- Borélesztő csomag
A vargánya és a feketeribizli levének kinyeréséhez először alaposan mossuk meg a gyümölcsöt, majd nyomjuk ki. Keverjük össze a két levet az ajánlott mennyiségben, adjuk hozzá a vizet és a kristálycukrot, majd adjuk hozzá a tápsót és az élesztőcsomagot. A borkészítés során ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig mindent tisztán tartsunk.
Keverjük össze a keveréket, és öntsük egy erjedésgátlóval ellátott üvegpalackba. Az erjedés után a folyadék hamarosan elkezd tisztulni. Ezután egyszerűen szívja le a tiszta italt egy tömlővel, töltse meg vele a tiszta (lehetőleg forralt) palackokat, és dugaszoljon le mindent jól. A vargányabort ezután sötét és hűvös helyen tároljuk.
Fanyarkas sütemény
Bár sokan tartósítják a vargányafa gyümölcsét, vagy szörpöt készítenek belőle, gyümölcsös sütemények alapanyagaként is kiváló. Ha ön is szeretne vargányatortát sütni, számos recept létezik. Mi egy vargányás-túrós sütemény receptjét ajánljuk. Szükséged lesz rá:
- 30 dkg vargánya bogyó
- 25 dkg túró
- 2 evőkanál porcukor (a túróhoz)
- 1 csésze porcukor vagy búzadara (a tésztához)
- 1 sütőpor
- 1 vaníliás cukor
- ½ pohár olaj
- 3 tojás
- 3 csésze félig durva liszt
- 1 csésze tejföl
A vargányabogyókat jól öblítsük le és csepegtessük le. Közben a tojásokból, a cukorból, a vaníliás cukorból, az olajból, a félgömbölyű lisztből, a sütőporból és a tejfölből tésztát készítünk, és egy közepes méretű (kizsírozott és kibélelt vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe öntjük. Az elkészített tésztára kenjük rá a maradék cukorral elkevert túrót, és szórjuk rá a légybogyókat.
Süssük a desszertet előmelegített sütőben, körülbelül 150-180 °C-on. Amint a tészta már nem ragad, amit egy nyárs segítségével ellenőrizhetünk, és a felülete aranyszínű lesz, kivesszük a sütőből. Hagyja kihűlni a megsült vargányatortát, és tálalja.