A 4 legjobb RECEPT a FANYARKA gyümölcséből

Sokakat érdekel, hogy milyen a vargánya íze, és hogy bogyói felhasználhatók-e különböző ételek összetevőjeként. Ennek a díszcserjének vagy -fának a termése lédús, néha kissé savanyú, és tele van vitaminokkal és egyéb egészségügyi előnyökkel. Közvetlenül meg lehet enni, de a konyhában is sokféleképpen felhasználható. Száríthatjuk, fagyaszthatjuk, vagy finom lekvárokat, kompótokat, szörpöket és likőröket készíthetünk belőlük.

Az érett állapotban sötétlila vagy kékesfekete színű bogyók mellett a varangyvirág levelei is fogyaszthatók. Ezeket általában szárítják, majd teát készítenek belőlük, amely jótékonyan hat a szervezet méregtelenítésére és az emésztőrendszerre is.

Fanyarka receptek

Ha a vargányát a konyhában szeretnénk felhasználni, érdemes olyan fajt választani, amelyik sok termést hoz, például az égerlevelű vargányát vagy a Lamarck-féle vargányát. E cserjék termése frissen is sokáig eláll, így gyümölcsös pitékhez és süteményekhez, valamint lekvárok és gyümölcskocsonya készítéséhez is felhasználható. Lássuk tehát, milyen recepteket készíthetünk otthon a vargányából.

Fanyarkszörp

A légyszirup nemcsak ízletes, de gyönyörű mélyvörös színe is van. Ha te is szeretnél légyszirupot készíteni, a recept nagyon egyszerű. Szükséged lesz rá:

  • 3 kg fanyarkybogyó bogyó
  • 1,8 kg cukor
  • 2 dkg citromsav
  • ½ liter víz

Először is mossuk meg alaposan a gyümölcsöt, és tisztítsuk meg a szennyeződésektől. Ezután forraljuk fel a vízzel együtt, és várjuk meg, amíg a bogyók megpuhulnak. Ezután turmixoljuk össze az egészet, szűrjük le, és az így kapott léhez adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Ezután ismét forraljuk fel, amíg sűrű szirup nem keletkezik. Ha felforrt, töltse az előkészített (előmelegített) üvegekbe, és rázza fel őket tárolás előtt.

Fanyarlepény lekvár

A legnépszerűbb receptek közé tartozik, amelyeket otthon is elkészíthetsz magadnak, a vargányalekvár. A recept nagyon egyszerű, és bárki elkészítheti a légyölő lekvárt. A következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 1 kg vargánya bogyó
  • 40 dkg nádcukor
  • ½ teáskanál citromsav
  • 1 dcl vörös- vagy fehérbor
  • ½ teáskanál fahéj
  • 4 szem szegfűszeg

Az előzőekhez hasonlóan először öblítsük le a vargányát, majd csepegtessük le. Ezután öntsük őket egy fazékba, fedjük le a borral, és főzzük együtt körülbelül 15 percig. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót – a cukrot, a zúzott szegfűszeget és a fahéjat. A tartósításhoz ½ zacskó Gelfixet is belekeverhetünk.

Amikor minden jól összeállt, pépesítsük a bogyókat, és adjuk hozzá a citromsavat is. Ha a lekvár elkészült, öntsük az előkészített forró üvegekbe, zárjuk le őket, és fordítsuk fejjel lefelé. Ha a lekvár kihűlt, érdemes felcímkézni, és megfelelő helyen tárolni.

Fanyarka bor

A szirup mellett ízletes likőrt vagy akár vargányabort is készíthetsz a vargányából. Az elkészítéséhez a következő összetevőkre lesz szükséged:

  • 250 ml vargányalé
  • 130 ml feketeribizlilé
  • 500 ml víz
  • 190 g kristálycukor
  • csomag tápoldatos só
  • Borélesztő csomag

A vargánya és a feketeribizli levének kinyeréséhez először alaposan mossuk meg a gyümölcsöt, majd nyomjuk ki. Keverjük össze a két levet az ajánlott mennyiségben, adjuk hozzá a vizet és a kristálycukrot, majd adjuk hozzá a tápsót és az élesztőcsomagot. A borkészítés során ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig mindent tisztán tartsunk.

Keverjük össze a keveréket, és öntsük egy erjedésgátlóval ellátott üvegpalackba. Az erjedés után a folyadék hamarosan elkezd tisztulni. Ezután egyszerűen szívja le a tiszta italt egy tömlővel, töltse meg vele a tiszta (lehetőleg forralt) palackokat, és dugaszoljon le mindent jól. A vargányabort ezután sötét és hűvös helyen tároljuk.

Fanyarkas sütemény

Bár sokan tartósítják a vargányafa gyümölcsét, vagy szörpöt készítenek belőle, gyümölcsös sütemények alapanyagaként is kiváló. Ha ön is szeretne vargányatortát sütni, számos recept létezik. Mi egy vargányás-túrós sütemény receptjét ajánljuk. Szükséged lesz rá:

  • 30 dkg vargánya bogyó
  • 25 dkg túró
  • 2 evőkanál porcukor (a túróhoz)
  • 1 csésze porcukor vagy búzadara (a tésztához)
  • 1 sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • ½ pohár olaj
  • 3 tojás
  • 3 csésze félig durva liszt
  • 1 csésze tejföl

A vargányabogyókat jól öblítsük le és csepegtessük le. Közben a tojásokból, a cukorból, a vaníliás cukorból, az olajból, a félgömbölyű lisztből, a sütőporból és a tejfölből tésztát készítünk, és egy közepes méretű (kizsírozott és kibélelt vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe öntjük. Az elkészített tésztára kenjük rá a maradék cukorral elkevert túrót, és szórjuk rá a légybogyókat.

Süssük a desszertet előmelegített sütőben, körülbelül 150-180 °C-on. Amint a tészta már nem ragad, amit egy nyárs segítségével ellenőrizhetünk, és a felülete aranyszínű lesz, kivesszük a sütőből. Hagyja kihűlni a megsült vargányatortát, és tálalja.