Visszahozta a sétáról az illatos birsgyümölcsöket, amelyek ősszel ellepték a környező bokrokat? Vagy talán sikerült termést nevelnie ebből a gyümölcsből a saját kertjében? Ebben az esetben bizonyára azon gondolkodik, hogy mit kezdjen a sárgászöld birsalmával. Elmondjuk, milyen íze van a birs gyümölcsének, mire jó, és milyen recepteket érdemes feltétlenül kipróbálnod a konyhában.
Mi az a birs?
A botanikusok a birsalmát (Chaenomeles) a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetségnek nevezik, amely számos lombhullató lombhullató cserjét foglal magában. Ezeket elsősorban a cseh kertekben szoliterként termesztik, feltűnő színű virágaikkal és fényes zöld leveleikkel hívják fel magukra a figyelmet. Azonban sövény részeként is jól szolgálnak, ahol kissé „ápolatlan” benyomást keltenek.
A nálunk legelterjedtebb fajok a palackbirs (Chaenomeles speciosa), a japánbirs (Chaenomeles japonica) és a szép birs (Chaenomeles x superba), amely ezek hibridje. Számos fajtája létezik, amelyek termetükben, virágszínükben és nem utolsósorban gyümölcsükben különböznek egymástól.
A birs gyümölcse
A birsfákon kora ősszel megjelenő gyümölcs jellegzetes sárgászöld színű. Kemény, apró gyümölcsök, amelyek nagyon hasonlítanak a birsre, amellyel csípős aromájuk is közös. Méretükben azonban különböznek, és más tekintetben is találhatunk eltéréseket. Míg a birsalma felületén finom szőrök vannak, addig a birsfán termő gyümölcsök sima és fényes.
A birs gyümölcse lehet akkora, mint a cseresznye, de kisebb is, mint az alma. Tapintásra gyakran olajosnak tűnnek, és egyes esetekben simák, máskor viszont ráncosak lehetnek. Ami az alakjukat illeti, szintén sokféle variáció létezik, a kerek gyümölcsöktől kezdve az oválisakon át az első látásra citromra emlékeztető gyümölcsökig.
Mivel a birsgyümölcsöknek kellemes és nagyon erős illata van, a múltban gyakran tárolták őket a ruhákkal és vászonnal együtt a szekrényekben (mint a birs), amelyek aztán magukba szívták ezt az aromát. Ezek a birsalmák azonban nagyon egészségesek is, mivel számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, sőt, C-vitaminban gazdagabbak, mint a közönséges citrom.
Birs gyümölcsszedés
A birsfákat a városokban és falvakban elsősorban díszítő funkciójuk miatt ültetik. Szoliter cserjéként gyakran előkertekben vagy lakótelepeken nőnek, de parkokban vagy házak kertjében is megtalálhatóak. A gyümölcsöt általában szeptember és november között szedik. Bár ez gyakran nehéz, próbáljuk meg óvatosan szedni a gyümölcsöt, hogy ne törjük le az ágakat. Idővel aztán a leszedetlen gyümölcsök elkezdenek lehullani a bokrokról.
A birsfélék tárolása
Sikerült már nagy mennyiségben termesztenie vagy gyűjtenie a sárgászöld malicát, amely az őszi hónapokban érik a birsfán? Ha nem tudja mindet azonnal feldolgozni, valószínűleg azon gondolkodik, hol tárolja őket. Hosszabb tárolás esetén a hűtőszekrény vagy a hűvös pince jó hely a birsfélék tárolására, ahol bizonyos esetekben akár februárig is elállnak.
Míg a zöldebb és nagyobb gyümölcsök elég sokáig elállnak a pincében, addig az apró és mélysárga birsalmák gyorsabban megromlanak. Ezért érdemes először a kisebb gyümölcsöket felhasználni, a nagyobbakat pedig későbbre tartogatni. Ne feledje azt sem, hogy a birsalmához hasonlóan a birsfélék is átadhatják jellegzetes aromájukat más gyümölcsöknek, amelyeket a közelben tárol.
Birs receptek
Kíváncsi, hogy ehető-e a birs, és milyen felhasználási módjai vannak a gyümölcsnek? Mivel ez a gyümölcs nagyon kemény, keserű és savanyú, nyersen soha nem fogyasztható. Ha azonban valamilyen módon módosítjuk, számos érdekes recept részévé válhat. Bár meglepő lehet, de a birs gyümölcse a konyhában édes és sós ételként is elkészíthető.
Mivel a birs nagyon savanyú, könnyen helyettesítheti citrommal. Az ízük is elég intenzív, akárcsak az aromájuk. Ezért kisebb mennyiségben adják az ételekhez, és gyakran más gyümölcsökkel, de bizonyos esetekben zöldségekkel is kombinálják. Ez az ízlésedre és természetesen a fantáziádra van bízva.
A birsalmát például savassága miatt más gyümölcsökkel együtt adják lekvárokhoz, amelyek ízét tökéletesen felerősítik. Magas pektintartalmuknak köszönhetően a lekvárokon kívül különböző lekvárok, zselék, gyümölcslevek vagy likőrök sűrítésében is segítenek. De erjeszthetjük őket a marokkói erjesztett citromok módjára is, és az emberek gyakran savanyítják őket mézben.
A birsalma gyümölcsét ezután főleg turmixolva használják fel, hogy frissítő birsalmalimonádét vagy turmixot készítsenek belőle. Finomra reszelve azonban salátaöntetek, gyógynövényes pesto vagy különféle kenőcsök összetevőjeként is alkalmasak. Héjuk reszelt formában a citromhéjhoz hasonlóan (frissen vagy szárítva) használható.
Ha a birsgyümölcs édes felhasználásáról van szó, akkor a különböző desszertek elkészítésénél mindenképpen jól jön. Kellemes citromos ízt adnak a süteményeknek, tortáknak, fánkoknak, de kompótoknak vagy a sült teának is. Ezenkívül krémlevesekhez (például tökfőzelékhez), mártásokhoz vagy pácokhoz adjuk őket, és chutney-kban is felhasználhatjuk őket.
Szárított birs
A gyümölcs magas C-vitamin-tartalmának megőrzése érdekében próbálja meg aszalni. Ezt többféleképpen is megtehetjük. A gyümölcsöt a szárítás előtt lereszelhetjük vagy felszeletelhetjük. Ezenkívül a birsalmát édes gyümölcsökkel keverheti össze, hogy gyümölcspárnát készítsen belőle. A szárított birs ezután felhasználható például tea vagy illatkeverékek részeként, de sütésnél és főzésnél is hasznos.
Erjesztett birsgyümölcsök
A birsalmát ráadásul erjeszthetjük (fermentálhatjuk) is, ami segít megőrizni a gyümölcsben lévő szükséges vitaminokat, és új ízekkel gazdagítja azt. A birsalmából például gyümölcsecetet készíthetsz, de felhasználhatod erjesztett káposzta vagy más erjesztett zöldségek alapanyagaként is. Ezután mártásként erjeszthető és sóban is pácolható, akárcsak a marokkói erjesztett citrom.
Birs mézben
Az egyik kedvenc recept, amelyet semmiképpen sem szabad kihagyni, a mézben savanyított és erjesztett birs. Használhatod zabkása hozzávalójaként, tea édesítésére, és palacsintához vagy palacsintához is remekül illik. Ami azt illeti, milyen hozzávalókra lesz szükséged ennek a finomságnak az elkészítéséhez, készítsd el:
- Birsgyümölcsök,
- mézet,
- fahéj,
- szegfűszeg,
- egyéb fűszerek ízlés szerint.
Az érett birsalmát alaposan mossuk meg, távolítsuk el a magokat, és vágjuk ki a barna foltokat. Ezután durvára reszeljük, és keverjük össze a mézzel. A gyümölcs és a méz aránya ideális esetben 1:1,5 legyen. A legjobb, ha folyékony mézet használunk, de ha van otthon egy keményebb változat, ne aggódjunk. A málna leve a következő napokban feloldja azt.
Öntsd a mézzel pácolt birsalmagyümölcsöt egy tiszta üvegbe, adj hozzá fahéjat és szegfűszeget, majd tedd rá a fedelet, hogy a szennyeződés vagy a bosszantó rovarok ne juthassanak a finomsághoz. Hagyja a keveréket 14 napig erjedni, és ne felejtse el minden nap alaposan megkeverni. Tárolja a kész mézes birsalmát a hűtőben.
Birs limonádé
Ha szeretne kipróbálni egy nagyon egyszerű receptet a birs gyümölcséből, biztosan élvezni fogja a frissítő limonádé elkészítését, amelyet az egész család szeretni fog. Milyen hozzávalókra lesz szükséged?
- Birs gyümölcsök,
- víz,
- cukor vagy méz.
Először alaposan mossuk meg az érett birsalmát, és távolítsuk el a maghéjat. Ezután finomra turmixoljuk őket vízzel, gyümölcsönként kb. 2 deciliter vizet használva, de ha van gyümölcscentrifuga, a vizet teljesen elhagyhatjuk. A turmixolással a citromléhez nagyon hasonló levet kapunk. Azonban még mindig érdemes finom szitán átszűrni.
Ha a kész léből limonádét szeretne készíteni, a turmixoláskor adjon hozzá több vizet, édesítse az italt személyes ízlése szerint (például mézzel vagy nádcukorral), és ne feledkezzen meg a jégkockákról sem. A birsalmakivonatot azonban más módon is felhasználhatja. Például citromlé helyett adhatjuk teához, és egy szokatlan salátaöntet alapja is lehet.
Birs tea
Ha inkább a meleg italokat kedveli, mindenképpen próbálja ki a birsalma teát. Az otthoni elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged:
- Birs gyümölcsök,
- zsálya vagy más gyógynövények,
- víz,
- cukor vagy méz.
Először alaposan mossuk meg a birsalmát, vágjuk kisebb darabokra vagy szeletekre, majd tegyük egy lábasba a zsályalevelekkel együtt. Az egészet felöntjük forró vízzel, és 10 percig hagyjuk ázni. A kész teát önmagában is kortyolgathatjuk, de ha jobban szeretjük, mézzel vagy cukorral is édesíthetjük. Természetesen a birsalmát más gyógynövényekkel is keverheti.