A legjobb recept a PITYPANGMÉZ-hoz

Bár sokan gyomnövénynek tartják a pitypangot, valójában ezek a növények számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Ezért szolgálnak gyógyászati főzetek és tinktúrák alapjául, de a pitypangméz szirup is egyre népszerűbb. Elmondjuk, hogyan kell pitypangmézet készíteni, mire használják a pitypangmézet, és hol vásárolhatsz pitypangmézet, ha nem szeretnéd magad elkészíteni.

Mi az a pitypangméz és mire jó?

Míg sokan a pitypangot hívatlan gyomnövénynek tartják, mások élénksárga virágaiért csodálják ezt a növényt, amelyekből a lányok tavasszal gyakran készítenek koszorúkat. De ezen kívül a gyermekláncfű, ennek az évelő fűszernövénynek a másik közismert neve, a pitypangnak számos más felhasználási módja is van. Alkalmas például különböző főzetek és tinktúrák készítésére, és vannak, akik a pitypangteát részesítik előnyben.

A pitypang virágaiból azonban úgynevezett mézet is készítenek, amely, bár nem a szó szoros értelmében vett méz, nagyon népszerű az emberek körében. A méhmézhez hasonlóan gyönyörű aranyszínű, kellemes illatú, jó ízű, és sokféle felhasználási lehetősége miatt is nagyra értékelik, nem csak a konyhában. Mivel azonban nem méhészeti termék, inkább pitypangszirupnak kellene nevezni.

Pitypangméz recept

Lelkesedsz a pitypang gyógyhatásaiért, és most azon gondolkodsz, hogyan kell pitypangmézet készíteni, milyen hozzávalókat nem szabad kihagyni, és hány pitypang kell 1 üveg mézhez? Ebben az esetben jó helyen jársz. Kétféle módon adunk tanácsot, hogyan készíthetsz pitypangmézet. Az első az a változat, amelyet fel kell forralni, a második a pitypangméz forralás nélkül.

Forralt pitypangméz (őszinte recept)

A klasszikus pitypangszirupot a pitypang virágaiból készítik, amelyeket április és június között szednek, ideális esetben napos időben és dél előtt, amikor a legnyitottabbak. Mindig attól függ, hogy mekkora mennyiséget tervezünk előállítani, de általában 300-400 virág elég a pitypangmézhez. Konkrétan a következő összetevők mindegyikére szükséged lesz:

  • 300-400 pitypangvirág,
  • 2 liter víz,
  • 2 citrom,
  • 2 kilogramm cukor,
  • esetleg gyógynövények vagy narancs.


A pitypangot tiszta környezetben kell szedni, ideális esetben egy hegyi réten, egy eldugott réten, egyszóval olyan helyen, amely nem szennyezett, illetve nem kezelték műtrágyával és növényvédő szerekkel. Ezért semmiképpen sem érdemes az út szélén, vasútvonalak közelében vagy szántóföldeken szedni a növényeket. És mi a követendő eljárás a főzött pitypangmézhez?

Röviden öblítsük le az otthon szedett pitypangot hideg vízzel. Ezzel a virágpor egy részét elveszítjük, de megszabadulunk a szennyeződésektől és az apró rovaroktól is, amelyek általában a szirmok között rejtőznek. Miután a megmosott pitypangot kellőképpen lecsöpögtette, tegye egy nagyobb edénybe, adjon hozzá két karikára vágott citromot (keserű mag nélkül) és két liter vizet. Ezután az egészet óvatosan főzzük 10-15 percig.

Az így kapott páclének világosbarna színűnek kell lennie a virágpornak köszönhetően. Az egész keveréket ezután hagyjuk pihenni másnapig, ideális esetben egy sötét, hűvös szobában. Másnap szűrje át a főzetet egy ruhán keresztül egy nagyobb edénybe, hogy tiszta pitypanglevet kapjon. Ezután forraljuk fel a folyadékot, és adjuk hozzá a cukrot (lehet nádcukor is).

Főzzük a pitypangszirupot rendszeres keverés mellett, amíg eléri a kívánt állagot. Arról, hogy mennyi ideig kell főzni a pitypangmézet, megoszlanak a vélemények. Egyesek azt javasolják, hogy csak 20-30 percig főzzük, mások szerint az az ideális, ha a pitypangmézet kevesebb mint egy órán át hagyjuk forrni.

A víz fokozatos elpárolgása miatt a pitypangszirup a főzés során besűrűsödik. Ha ellenőrizni szeretné, hogy elérte-e a kívánt állagot, kanalazzon egy teáskanálnyi mézet egy kis tányérra, és tegye a hűtőszekrénybe. Miután kissé lehűlt, fordítsa a tányért fejjel lefelé. Ha a szirup lassan csöpög és elég sűrű, akkor kész. Ha túl folyós, akkor még egy kicsit tovább kell főzni.

Ha a méz kellően sűrű, tiszta és megfelelő színű, ideje az előkészített üvegekbe tölteni (a mennyiség az üvegek méretétől függ, de 400 pitypangból körülbelül 5-6 üveg szirup készülhet). Majdnem csordultig töltsük meg őket, majd szorosan zárjuk le, és fordítsuk fejjel lefelé. Ha a méz kellően kihűlt, hűvös, sötét helyen, például kamrában vagy pincében tárolhatjuk.

A sűrű pitypangméz alapreceptje természetesen módosítható vagy kiegészíthető más összetevőkkel. Vannak, akik ízlés szerint különböző fűszernövényeket is tesznek az edénybe szeletelt citrommal együtt, míg mások nem tudnak betelni a narancsos pitypangmézzel.

Hideg pitypangméz (őszinte recept)

Ön inkább főzés nélkül készítené el a pitypangmézet, ami jobban megfelel a pitypang egészségügyi előnyeinek megőrzésére? A recept szerint a főzés nélküli pitypangmézhez a következő összetevőkre van szükséged:

  • 1 liter pitypangvirág,
  • 500 gramm cukor,
  • 2 deciliter víz.


Először is terítsük ki a leszedett pitypangvirágot egy asztalra vagy más szabad helyre, hogy az esetleges bogarak ki tudjanak mászni. Ezután tegyük őket egy előkészített nagyobb üvegbe (például egy uborkásüvegbe), szórjuk meg őket cukorral, zárjuk le gondosan az üveget, és hagyjuk két napig egy ablakban, ahol süt a nap. Időnként megkeverheti a tartalmát, vagy alaposan felrázhatja az üveget.

Két nap elteltével itt az ideje, hogy vizet adjunk a pohárba. Ha ez megtörtént, hagyja az üveget még egy napig állni, többször megkeverve a tartalmát. Három nap az ablakban elegendő időnek kell lennie ahhoz, hogy a cukor kellőképpen feloldódjon. Az egész keveréknek szép sárga színűnek kell lennie. Ezután csak szűrje le a kész pitypangszirupot (egy ruhán vagy szűrőn keresztül), és ha szükséges, kézzel nyomkodja ki a pitypangot.

Az elkészített pitypangméz természetesen kissé zavaros lehet. Ha elégedett vagy vele, töltsd az előkészített üvegekbe, és tárold a hűtőben. Ezt a szirupot ezután egyszerűen csak vízre vagy szódára önthetjük, hogy egészséges limonádét készítsünk belőle, de édesítőszerként is alkalmas.

A pitypangméz megfelelő állaga

Milyen a megfelelő állagú pitypangméz, hogy sokáig elálljon? Fontos, hogy ne főzzük túl sűrűre a szirupot, mert hosszú tárolás esetén kikristályosodhat. Ugyanakkor nem szabad túl hígnak sem lennie, hogy egy idő után ne kezdjen erjedni. A megfelelő pitypangméznek sűrű, aranyszínű folyadéknak kell lennie, amely állagában hasonlít a méhmézre.

A gyermekláncfű méz felhasználása és hatása

Az emberek elsősorban azért szeretik ezt a terméket, mert a pitypangméz a pitypang egyes részeihez hasonlóan gyógyszerként működik, amely megelőzheti a megfázást és más kellemetlen egészségügyi problémákat. Emellett nagyszerű energiaforrás is, amely – különösen reggel – beindíthatja a szervezetet, és segíti a megfelelő emésztést is.

Ami a gyermekláncfűszirup felhasználási módjait illeti, kiváló édesítőszer a teához vagy más italokhoz. A pitypangmézet kenyérre, zsemlére vagy más pékárura is kenhetjük, akárcsak a méhmézet. Ráadásul remekül ízesítheti a palacsintát, palacsintát, gofrit vagy édes pirítóst is.

Pitypangméz: mellékhatások

Bár a pitypang tele van egészségmegőrző vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezek a gyógynövények sajnos nem mindenkinek valók. Hosszú távú használatuk egyes esetekben veszélyes lehet, ezért mindig érdemes először orvoshoz fordulni. Általánosságban tehát azt mondják, hogy a pitypangkúra lehetőleg ne haladja meg a kéthetes időtartamot.

A gyermekláncfű diuretikus (vizelethajtó) hatásai jelentenek elsősorban problémát. A pitypang fogyasztása ugyanis kiöblíti a szervezetből a káliumot, amelyet maga a növény is tartalmaz, de nem eleget. Ilyenkor tanácsos orvoshoz fordulni, különösen az epehólyag- és epeúti betegségben szenvedők vagy a krónikus emésztőrendszeri betegségben szenvedők esetében.

A gyermekláncfű virágai nagy mennyiségű virágport tartalmaznak, ami az érzékenyebb egyéneknél allergiás reakciót válthat ki. Ez általában kiütés formájában jelentkezik abban a pillanatban, amikor a pitypangot megérintik, de bizonyos esetekben a pitypang elfogyasztása után is kitörhet. Égést vagy vakarózást okoz a szájban, de egyéb kellemetlen egészségügyi szövődményekkel is jár.

A nőknek el kell felejteniük a pitypang és a pitypangméz fogyasztását a terhesség alatt. Ugyanez vonatkozik azokra az újdonsült anyákra is, akik szoptatás közben szeretnének friss pitypanggal vagy pitypangmézzel kényeztetni magukat. A pitypangot azonban azoknak is kerülniük kell, akik kiszáradásra, cukorbetegségre vagy vérhígítókra szednek gyógyszert.

A különbség a pitypangméz és a méhméz között

A méhmézzel ellentétben a pitypangméz hígabb, és természetesen más ízű és összetételű. Alapvető funkcióját, az italok vagy ételek ízesítését jól ellátja, emellett reggelente felturbózza a szervezetet, és jótékonyan hat az egészségre. Gyógyhatás szempontjából azonban nem ér fel az eredeti méhészeti termékkel.

A méh- és a pitypangméz közötti alapvető különbség a cukrok összetételében rejlik. Míg a méhméz glükózt és fruktózt tartalmaz, addig a pitypangszirup fő cukorkomponense általában a szacharóz, egy közönséges édesítőszer. Egy másik problémás tényező maga a pitypangméz főzése, amely elpusztítja a pitypangmézet oly értékessé tevő hatóanyagok nagy részét.

A pitypangméz ára és értékesítése

Szeretné megkóstolni a pitypangmézet, de tavasszal nincs ideje saját maga elkészíteni? Ebben az esetben a pitypangmézet megvásárolhatja bioboltokban, piacokon vagy az interneten. A pitypangméz ára mindig a termelőtől és attól függ, hogy mekkora mennyiséget vásárol ebből a népszerű csemegéből.

Mi a pitypangméz?

Bár sokan a pitypangra gyomnövényként gondolnak, valójában számos egészségügyi előnyös tulajdonsággal bír. A főzeteken, tinktúrákon és a pitypangteán kívül létezik pitypangméz is. Ez nem méz a szó szoros értelmében, de a méhmézhez hasonlóan kellemes illatú, aranyszínű és sűrű állagú, és természetesen remek íze van. A pitypangszirupot a konyhában is sokféleképpen használják.

Mi kell a pitypangméz elkészítéséhez?

Ha olyan pitypangméz receptet keresel, amiben nem fogsz csalódni, akkor tudnod kell, hogy ezt a finomságot kétféleképpen lehet elkészíteni. A pitypangméz lehet főzött vagy főzés nélküli. A főzött elkészítéséhez körülbelül 300-400 pitypangvirágra, 2 citromra, 2 kilogramm cukorra, 2 liter vízre és esetleg néhány gyógynövényre vagy narancsra lesz szükséged. A hideg pitypangméz 1 liter pitypangvirágból, 500 gramm cukorból és 2 deciliter vízből készül.

Milyen felhasználási módjai és hatásai vannak a pitypangméznek?

A pitypangnak számos egészségügyi előnye van, ezért az emberek pitypangmézet, különböző főzeteket és tinktúrákat készítenek belőle. Segít megelőzni a megfázást és más egészségügyi problémákat, energiát ad az embereknek, és segíti a megfelelő emésztést is. Ami a pitypangméz felhasználási lehetőségeit illeti, remek édesítője a teának és más italoknak, kenyérre kenhető, és remekül ízesítheti a palacsintát, gofrit, pirítóst vagy palacsintát is.

Milyen mellékhatásai vannak a pitypangméznek?

Bár a pitypangméz tele van egészségügyi előnyökkel, sajnos nem mindenkinek alkalmas. Ezért a legjobb, ha mindig konzultálsz az orvosoddal a használatukról, és általánosságban elmondható, hogy a pitypangkúra nem tarthat két hétnél tovább. Különösen a pitypang vízhajtó hatása lehet problémás, amely kiöblíti a szervezetből a káliumot. Az érzékenyebb egyéneknél a pitypang allergiás reakciót válthat ki, és nem alkalmas epehólyag- vagy emésztőrendszeri betegségben szenvedő betegek, valamint terhes és szoptató nők számára.