Achokcha / Paprikookurka – egyszerű termesztési útmutató!

Még sosem hallottál a borsikakurkáról, és az achokcha név is fantáziadúsnak tűnik? Ebben az esetben kimaradsz valamiből! Ez a növény ugyanis minimális erőfeszítéssel maximális előnyöket tud nyújtani a termesztőknek. Egyetlen egy achoca akár 100 lédús gyümölcsöt is teremhet, amelyek íze egyszerre hasonlít az uborkáéra és a paprikáéra. Ezek ráadásul jót tesznek az egészségnek, és számos ízletes recept alapjául szolgálnak.

ACHOKCHA vagy PAPRICOCURTA

Az Achuca, amelyet borsikafű, koriander vagy Cyclanthera pedata néven is ismerhetünk, a tökfélék családjába tartozó egynyári növény. Eredetileg Dél-Amerikából származik, és az Andokban termesztett ősi inkák egyik elveszett növényének tartják. Bár Európában még nem termesztik széles körben, fokozatosan egyre népszerűbb a kertészek körében.

A borsikafüvet széles körben termesztik például Délkelet-Ázsiában, Peruban és Mexikóban. Ennek eredményeképpen számos más nevet is kaphatott a hozzá kapcsolódóan. Latin neve mellett Achuca vagy mexikói uborka, indiai uborka vagy akár vaduborka néven is ismert. Alacsony hústartalma miatt Mexikóban néha pepino hueco néven is emlegetik, ami lefordítva üreges vagy üres uborkát jelent.

Hogyan néz ki valójában ez a növény? Az açocha úgy néz ki, mint egy paprika, de íze inkább az uborkáéra hasonlít. Egylaki, kúszó, önbeporzó növény, amelynek szára akár 5 méter hosszú is lehet. Viszonylag vékonyak, és megfelelő gondozás mellett sűrűn elágazóak.

A vadon termő lián termései tojás alakú hüvelyekre hasonlítanak, sugaras alakúak, hegyes csúcsúak és körülbelül 5-10 centiméteresek. Belsejében fehér, pelyhes hús és fekete magok találhatók. Ezenkívül a levelek öt-hét kisebb elliptikus levélből állnak, amelyek szélei fűrészesek, a kis virágok pedig fehérek, sárgás vagy zöldes színűek.

ACHOKCHA EGÉSZSÉG

A paprika gyümölcseit nyersen, párolva vagy főzve fogyaszthatjuk. Nyers állapotban azonban a cikória gyógyhatású tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nagyban segítik bizonyos betegségek kezelését. Azt mondják, hogy nagyszerű gyógymódként működik a cukorbetegség ellen, mivel segíti a cukoranyagcserét az emberi szervezetben. Ugyanakkor azt is mondják, hogy javítja az ember mentális állapotát.

A termesztők azt is jól tudják, hogy a paprika gyümölcsei béta-karotint és fontos magnéziumot tartalmaznak. Ezenkívül a cikória C-, B1- és B2-vitamint tartalmaz. Azt mondják, hogy csökkenti a magas vérnyomást, pozitív hatással van a koleszterinszintre, természetes antioxidánsként működik, és az érelmeszesedés vagy a légzőszervi betegségek kezelésére is használják.

NÖVEKEDŐ ACHUCA

Kíváncsi, hogyan termeszthetjük az achocchiát, hogy a mi körülményeink között is jól fejlődjön? A klasszikus uborkával ellentétben az acsocha nem szenved a gombásodástól, és sokkal gazdagabb termést is biztosít a termesztőknek. A fagyokig termel, és növényenként száz ízletes zöldségdarabot.

Az achocchia termesztése nem túl nehéz, és bármelyik tapasztalt termesztő vagy kertészkedni vágyó számára megoldható. Mindössze annyit kell tennie, hogy kellő gondot fordít a növényekre. Ha jól gondozza őket, akkor széles ágú liánná nőnek, amelyek pavilonok, kőfalak vagy más támfalak közelében szokatlan dísznövényként is nőhetnek. Ráadásul gazdag terméssel jutalmazzák majd meg Önt.

Hogyan öntözhetem az ákácokat? Az aucca meglehetősen igényes az öntözéssel szemben, és jól trágyázott talajt is igényel, hogy mindig elegendő tápanyaggal rendelkezzen. A tápanyaghiány miatt a növény szenvedni fog, és ha nem öntözi jól, akkor akár teljesen le is állhat a terméskötéssel. Az achoca növekedési időszaka meglehetősen hosszú, nagyjából 90-110 nap.

Achuca növekszik egy cserépben

Mivel ez a növény Bolívia, Peru és Mexikó párás és meleg éghajlatához illeszkedik, ideális az Acuca uborka előnevelése itt, akárcsak a klasszikus paprika és uborka esetében. Ez történhet cserépben az ablakpárkányon, üvegházban vagy üvegházban. Csak helyezze a palántákat kisebb csészékbe vagy joghurtos edényekbe, amelyek alján vízelvezető lyuk van. Ha lakásban élsz, és szeretnél legalább egy kis kertet, az Acocha elviseli, ha az erkélyen neveled.

Az acocha ültetése

Hogyan és mikor kell elültetni az achocchát? Mivel a paprika uborkát a talajmenti fagyok károsíthatják, a normál uborkához hasonlóan csak május második felében vetjük. Használhat előre nevelt achoka palántákat, amelyeket áprilisban cserepeznek, vagy a magokat közvetlenül a talajba ültetheti. Ezután csak biztosítsa a kiválasztott helyet a csigáktól, és figyelje, ahogy az acsokka néhány hét múlva kihajt.

Az acsuka a kert déli részén, jó napfényes helyre szereti a vetést, és szívesen nő kerítések, falak vagy akár fák körül is. A támasztás azonban semmiképpen sem szükséges, mivel ez a növény képes a talajon kúszni, de ebben az esetben készüljünk fel arra, hogy minden egyes borsikafű nagy helyet foglal majd el. Termesztési igényei hasonlóak például a sütőtökéhez.

A tavaszi vetésű növények általában augusztus végén vagy szeptemberben teremnek bőségesen. Ha azonban nem ágyásba ültetjük ki őket, hanem úgy döntünk, hogy végig üvegházban termesztjük őket, a terméshozam egy kicsit más lesz. A chili hamarabb kezd termőre fordulni, és önnek is több időbe telik, mire betakarítja ízletes terméseit.

Achocca betegség

Ami a gombákat illeti, az Achuca-t a kertészek viszonylag problémamentes növénynek tartják. Az uborkával ellentétben, amely vegyszerek nélküli termesztés esetén gyakran szenved a penészgombától, és néha nem hoz elég nagy termést, az acsuka sokkal jobban kezeli a penészgombát. Ráadásul még nem jelentek meg nálunk olyan betegségek, amelyek erre a növényre halálosak lennének, így a borsikafű termesztése alkalmas permakultúrás kertekbe, és mindenkinek ajánlható, aki vegyszerek nélkül szeretne kertészkedni.

Achokcha reprodukció

Ha a kertedben megragadta az akácvirág, könnyen szaporíthatod magvait magad is. A magok érettségét onnan tudod megállapítani, hogy feketék és meglehetősen furcsa alakúak. Ősszel csak ki kell kaparni őket a leszedett termésből, óvatosan megszárítani, majd hűvös, száraz helyen tárolni, ahol tavaszig megmaradnak. Egyes években azonban hiány van a magokból, mert nem érnek be teljesen.

Gigantikus Acocha

A gyakran keresett, de viszonylag ritka borsfajták közé tartozik az óriás acocha, amelynek termése többszöröse a klasszikus acocha termésének. Ráadásul a kemény magok később képződnek, így hosszabb ideig lehet szüretelni és fogyasztani. Az éretlen gyümölcsök elég kemények maradnak ahhoz, hogy a feldolgozás során sokkal jobban megőrizzék ropogósságukat. Ezáltal az uborkához hasonlóan savanyításra is alkalmasak.

Az óriás acochi magjait azonban meglehetősen nehéz termeszteni, ellentétben a közönséges növényekkel. Bár a nagy termésű fajtának hasonlóak az igényei, mint a közönséges borsikaféléknek, jó vízelvezetésű és vízáteresztő talajra és bőséges öntözésre van szüksége. Ezután közvetlen napfényben fejlődik a legjobban.

HOGYAN KELL TÁROLNI AZ ACHOCCHIA-T?

Ültetett már acsochát a kertjében, és sikerült tucatnyi ízletes gyümölcsöt termesztenie? Akkor bizonyára azon gondolkodik, hogy mit kezdhet a borsóterméssel. A gyümölcs természetesen nyersen is fogyasztható, de alkalmas pácolásra, konzervbe vagy befőtt formájában való tartósításra is.

Külön cikket készítettünk az achocchi receptjeiről!

AJÁNLOTT CIKK: 5 legjobb recept az acsokcsiból

Ezenkívül a gombákhoz hasonlóan képes kezelni a szárítást is. Az apró darabokra vágott gyümölcsöt legfeljebb 40 °C-os hőmérsékleten kell szárítani. Ezután zöldséglevesek vagy pörköltek alapanyagaként használhatjuk fel. Főzés előtt azonban fél órára hideg vízbe kell áztatni a szárított açokchát, amely ezután leves vagy mártás alapjául szolgálhat.

Ha az açokça gyümölcsét nem használja fel azonnal, hanem tárolni szeretné, mindig gondoljon arra, hogy az açokça ideális tárolása hűvös helyen (lehetőleg közvetlenül a hűtőszekrényben) történik. Tárolás előtt érdemes a gyümölcsöt fóliával vagy mikrotejzacskóval letakarni, hogy megelőzzük a sérüléseket. Ebben az állapotban a borsszemek körülbelül két hétig eltarthatók. Ezen kívül azonban az apróra vágott borsszemeket is lefagyaszthatjuk.

ACHOKČA ELADÓ és ÁRAK

Azon gondolkodik, hogy hol szerezhetne be egy achocchia-t, ha még nincs a kertjében? Az ideális megoldás, ha megkeresi a paprikatermesztéssel foglalkozó rokonait és barátait, és érett magokat kér tőlük. Ezeket aztán tavasszal előnevelhetjük (az erkélyen, üvegházban vagy üvegházban), és május közepén kiültethetjük. A növény aztán augusztusban és szeptemberben bőséges, ízletes terméssel hálálja meg a jó gondozást.

Kisebb és nagyobb kertészeti boltok is árulnak magokat és palántákat, sőt, az interneten is beszerezheted őket. Ami a közönséges borsikafű magjait illeti, ezek általában hatos vagy tízes kiszerelésben kaphatók, és általában 1,30 és 2,30 euró közötti összegbe kerülnek. A palánták ára ezután körülbelül 1,30 EUR. Ha egy óriási achocca után vágyik, akkor egy kicsit többet kell fizetnie. Öt palántáért körülbelül 3 eurót fizethet.

Mi az az achoccha?

Az acsuka, amelyet a kertészek borsikafűnek is neveznek, a tökfélék családjába tartozó egynyári növény. Eredetileg Dél-Amerikában őshonos, Délkelet-Ázsiában széles körben termesztik, de az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált Európában is. Az açocha zöldség kinézete a paprikáéhoz hasonlít, mivel a termés első látásra tojás alakú hüvelyekre hasonlít, de az íze inkább az uborkáéra emlékeztet. Ez egy kúszó, önbeporzó növény, amelynek vékony, sűrűn elágazó szára akár 5 méter hosszúra is megnőhet.

Hogyan hat az achokea az ember egészségére?

A borsikafű termését közvetlenül a szedés után, de főtt vagy párolt állapotban is fogyasztják. Ráadásul ez a növény nyers állapotban is számos gyógyhatással rendelkezik. A gyümölcs fogyasztása segít például a cukorbetegség kezelésében, támogatja a cukoranyagcserét, és javítja az ember lelkiállapotát is. Emellett állítólag csökkenti a vérnyomást, pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet, és alkalmas légúti betegségek vagy érelmeszesedés kezelésére is.

Hogyan termeszthető az achocchia?

Az achocchia termesztése nem túl nehéz, így minden rajongó számára megoldhatónak kell lennie. Az ültetés május második felében történik, hogy a növényt ne pusztítsák el a talaj menti fagyok. Ideális esetben az achocchát jól védett helyre kell ültetni, ahol kerítés, fal vagy fák körül nőhet. Fontos tényező a jól trágyázott talaj és az elegendő öntözés, hogy a növény megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson. A tavaszi vetésű borsikafüvek augusztus végén vagy szeptemberben teremnek bőségesen, de az üvegházban már korábban elkezdenek termelni.

Hogyan kell tárolni az achoccát?

Sikerült sok achuka bogyót termesztenie a kertjében, és most nem tudja, mit kezdjen velük? A termés természetesen nyersen is fogyasztható, de a paprikák savanyításra és uborka formájában tartósításra is alkalmasak. Szárítani is lehet, mint a gombát, amit később levesek alapanyagaként vagy húsok alá használhatunk. Ha az açoccát nem fogyasztjuk el azonnal, a felesleget a hűtőben vagy a fagyasztóban is tárolhatjuk.