TÖKÖK: Milyen tökfajták vannak?

Ha azt mondjuk, tök, a legtöbbünknek azonnal a klasszikus narancssárga tök jut eszébe, amely ősszel sok kertet díszít. Tudta azonban, hogy sok más sütőtök is létezik, például a spagettitök, a butternut tök és a mexikói sütőtök? Mesélünk a különböző tökfajtákról és felhasználásukról, arról, hogy mely fajták a legalkalmasabbak a konyhában, és mely fajták inkább dekorációnak valók.

Tök és tök: a különbség

Kíváncsi vagy, hogy van-e különbség a tök és a tök kifejezés között? Vagy talán arra kíváncsi, hogy mi az a patizon? És tulajdonképpen milyen szerepet játszik a cukkini mindebben? Talán meglepő lehet számodra, hogy botanikailag mindezek a zöldségek ugyanabba a nemzetségbe tartoznak, amely a tökfélék, vagyis a Cucurbita, és ezért az összes említett fajt a tökfélék közé sorolják.

A tökfélék különböző fajait és fajtáit, például a tököt, a cukkinit és a patisont a termésükért termesztik. A tök a köznyelvben a tök egyes fajtáinak (Cucurbita pepo, de tök vagy tökturek is) vagy a nagy termésű tök egyes fajtáinak (Cucurbita maxima, nagy termésű tök vagy óriás tök) neve. Nem számít, hogy fehér tökről, sárga tökről vagy zöld tökről van szó.

A tök Közép-Amerikában őshonos. Bokros egynyári növény, amelyet nagy, egylaki sárga virágai jellemeznek. A termések közötti viszonylag nagy különbségek miatt a növényt a következő fajtákra osztják:

  • Cucurbita pepo, fajta oleifera – ide tartozik az olajtök is,
  • Cucurbita pepo, patissonina fajta – ide tartoznak a patisszonok (fehér vagy narancssárga korong alakú lapított zöldségek),
  • Cucurbita pepo, fajta giromontiina – ide tartozik a cukkini, de a cukkini is.

A nagy gyümölcsű tök, amelyet a kertészek óriástöknek is neveznek, valószínűleg Peruból származik. Egynyári növény, amely akár 10 méter hosszú, indás szárakat nevel, míg a termések különböző formájúak lehetnek, és súlyuk néhány száz grammtól több kilogrammig terjedhet. E faj változatai közé tartozik például a hokkaidói tök, amelyet egyszerűen hokkaidói töknek is neveznek.

Milyen tökfajták vannak benne?

A tökfélék családjába, amelybe a különböző tökfélék mellett az uborka, a dinnye és a cukkini is beletartozik, mintegy 850 érdekes tökfaj tartozik. Ezeket tovább osztják dísztökökre és ehető tökfélékre, amelyeket jellemzően fogyasztásra szánnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy léteznek ehetetlen tökök.

Valójában minden sütőtök ehető, így a dísztököket is használhatjuk étkezésre. Ha tehát egy boltban olyan táblával találkozol, amelyen az áll, hogy a zöldség nem ehető, hanem csak díszítésre való, ne hidd, hogy valamilyen mérgező tökről van szó. Még ezek az általában kisebb gyümölcsök is megehetők, bár az emberek általában nem szokták.

Dísztök

Bár ezek a dísztökök ugyanúgy megehetők, mint bármelyik másik, reálisan nézve sokkal több munkát jelentenek, ezért inkább díszítőelemnek alkalmasak, amivel az emberek az otthonukat díszítik. Ami ezeket a miniatűr tökfajtákat illeti, az egyes terméseik 100 gramm és 1 kilogramm közötti súlyúak, nem túl bordázottak és inkább gömbölyded alakúak.

Mivel ezek a tökfélék általában durva szerkezetűek és húsuk nem túl gazdag, ugyanakkor hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek, elsősorban díszítésre használják őket. Ezek a dísztökök különösen népszerűek a kertészek körében, mivel színük nagyon változatos, az élénk narancssárgától kezdve a sárga, a fehér és a zöld mindenféle árnyalatán át egészen a kifejezetten hántolt gyümölcsökig.

Milyen típusú dísztökök léteznek?

  • Angyalszárnyak – dísztökök, amelyeknek a kerülete körül „szárnyak” vannak,
  • Csillaggalaxis F1 – apró csillag alakú gyümölcsök,
  • Small-fruited mix – különböző színű és formájú kis tökök,
  • Jack Be Little – lapos, bordázott, élénk narancssárga gyümölcsök,
  • Miniturban – jellegzetes formájú kis gyümölcsök,
  • Sweet Dumpling tök – lapított, fehér és zöld csíkos tökök,
  • Crown of Thorns – kis termések jellegzetes tüskés kinövésekkel,
  • Warts – különböző formájú, szemölcsös kinövésekkel borított gyümölcsök,
  • Croockneck – sárgától narancssárgáig terjedő, hosszúkás, nyakkal ellátott gyümölcsök.

Ehető sütőtök

Szeretne olyan sütőtököt termeszteni, amely sok finom étel alapjává válik? Akkor nyúljon az ehetőnek nevezett tökfajták egyikéhez. A dísztökökhöz hasonlóan ezek is sokféle színűek és formájúak, és gyakran sokkal nagyobb méreteket érnek el. A konyhában hagyományosan használt ehető tökfélék közül a leghíresebbek közé tartozik a hokkaido tök, a butternut tök és a spagetti tök.

Hokkaido tök

Az országban valószínűleg a legismertebb sütőtök a hokkaidói sütőtök. A leggyakrabban termesztett fajta a mély narancssárgától a vörösesig terjedő színű hokkaidói, amelyet gesztenyés töknek is neveznek. A gyümölcs súlya körülbelül 1-3 kilogramm, nagyon jó minőségű, és optimális körülmények között hosszú ideig tárolható.

A vörös hokkaido az utóbbi években nagyon népszerűvé vált a kertészek körében, mivel elsősorban dekorációként használható, de karácsony után remek sütőtöklevest is készíthetünk belőle. További előnye, hogy főzés előtt nem kell meghámozni, mivel a héja nagyon vékony, és magához a sütőtökhöz hasonlóan kellemesen édes ízű.

A másik népszerű fajta a zöld hokkaido (zöld sütőtök). A piros fajtától eltérően ennek a fajtának a termése valamivel nagyobb (kb. 3 kg), inkább lapos, bordázott, és jellegzetes zöld héja világosabb csíkokkal van ellátva. Alatta azonban mély narancssárga hús található, és még ebben az esetben sem kell a héjat lehúzni a főzés során.

Melyek tehát a hokkaidói sütőtök fajtái?

  • Hokkaido narancs (vörös hokkaido) – kúszó fajta, ízletes gyümölcsökkel,
  • Amoro F1 – nagy termőképességű fajta szív alakú gyümölcsökkel,
  • Delician F1 – hibrid kerek fajta nagy gyümölcsökkel,
  • Delica F1 (zöld hokkaido) – egy fajta, amelynek gyümölcsei sötétzöldre izzítottak,
  • Blue Kuri (kék hokkaido) – úgynevezett kék tök laposabb gyümölcsökkel,
  • Solor F1 – egy nagyon magas terméshozamú fajta narancssárgától a pirosig terjedő gyümölcsökkel,
  • Grey Queen F1 – egy termékeny tökfajta világosszürke héjjal és narancssárga hússal,
  • Shokichi Red F1 – úgynevezett mini hokkaido, kellemesen édesebb ízű gyümölcsökkel,
  • Uchiki Kuri – népszerű fajta, 20-25 centiméteres gyümölcsökkel,
  • egyéb „vörös” fajták – Akazukin, Potimaron, Akaguri,
  • egyéb „zöld” fajták – Yukieshou F1, Tetsukabuto F1, Buttercup, Ambercup F1.

Spagetti tök

Az egyik legnépszerűbb sütőtök a spagettitök, amelynek termése 1-3 kilogramm közötti súlyú. A fajtától függően, mint például a Tivoli F1 vagy a Small Wonder, gömbölydedek vagy hosszúkásak lehetnek, és a héjuk érés közben megkeményedik. A gyümölcs mérete ekkor éri el a körülbelül 30 centimétert.

Színét tekintve a spagettitök a krémszínű, a sárga és a narancssárga árnyalataiban pompázik. A gyümölcshús jellemzően húsos, nagyon ízletes és kevésbé édes, mint a hokkaido tökféléké. Ráadásul a tök nevét is róla kapta, mivel a húsa főzés vagy sütés közben spagettiszerű rostokra bomlik. Általánosságban tehát ezt a fajt az egyik legfinomabb töknek tartják.

Butternut tök

A tökfélék közül az egyik leghőigényesebb a muskotályos tök, amelyet eredetileg Muscade de Provence néven ismertek. Mexikóból származik, és főleg a déli országokban termesztik, míg Európában csak válogatott fajták érik el jól. A muskotályokat barokkos alakjukról lehet felismerni, és gyakran 10 és 20 kilogramm közötti súlyúak.

A pézsmadinnye jellegzetes tulajdonsága a sötétzöld, jellegzetes bordázattal ellátott héj, amely mély narancssárga, viszonylag puha húst rejt. Mivel a héjat nem lehet megfőzni, feldolgozás előtt meg kell hámozni. Összességében azonban a butternut tök jó alapanyag levesekhez, pürékhez vagy pitékhez, és mérete miatt az emberek ízletes sütőtökkompótokat is készítenek belőle.

Butternut tök

Első pillantásra úgy néz ki, mint egy túlnőtt körte, de valójában dióízű. A butternut-tökre jellemző a világos héja (az enyhén szürkétől a krémszínűn át a sárgás árnyalatig) és a mély narancssárga húsa, amely állagában hasonlíthat az avokádóra. Nagy előnye azonban, hogy ez a hús csak nagyon kevés magot tartalmaz.

A butternut tök kiválóan alkalmas grillezésre és sütésre, de vörös húsok mellé is ízletes kísérője. Emellett gyakran használják különböző mártások, töltelékek, pürék vagy krémlevesek alapanyagaként, és természetesen sósan és édesen is süthető. Termesztése azonban nagyon hőigényes, ezért Közép-Európában nem gyakran találkozhatunk vele.

Marina di Chioggia

Amint a neve is mutatja, ez a tök a tenyésztési helyéről kapta a nevét, amely a Velence melletti olasz Chioggia város. A 4-6 kilogrammos gyümölcséről ismert, feltűnően zöld és erősen ráncos héja nehezen hámozható, de a húsa remek ízű. Ezért ajánlatos a gyümölcsöt margarétára vágni, héjával együtt párolni, majd a gyümölcshúst kikaparni.

Makk tök

A makktök szokatlan terméséről ismert, amely inkább az eperhez hasonló alakú. Az egyes tökök súlya 0,5 és 1 kg között mozog, a makktök pedig körülbelül 10-20 cm méretű. E gyümölcsök megjelenése nagyon dekoratív, köszönhetően a jellegzetes, hegyben végződő bordázásnak.

A makktök különösen népszerű az amerikai konyhában diós íze miatt. A fiatal gyümölcs nyersen, héjával együtt fogyasztható, és az érett tök viszonylag hosszú ideig eltartható, bár a diós íz idővel elillan. A leggyakrabban termesztett fajták közé tartozik a Table Gold, amelynek fiatal termése a kukoricára emlékeztető édes ízű, a Swan White Acorn vagy a Heart of Gold F1.

Turbános tök

A turbános tök, amelyet néha püspöki sapkának is neveznek, igen szokatlan alakú. Ezek a tökök 1-2 kg súlyúak és nagyon ízletesek, de érdekes megjelenésük miatt az emberek inkább szokatlan díszítőelemként használják őket.

Góliát tök

Ha konzerváláshoz vagy finom lekvárok készítéséhez keres megfelelő tököt, a Góliát tök remek választás. Sima narancssárga héja és mély sárga-narancssárga színe van. Mivel magas a víztartalma és könnyen rothad, ezért hosszú távú tárolásra nem alkalmas. Nagyobb súlyuk (akár 30 kilogramm) miatt nehezebb betakarítani és feldolgozni őket.

Márványtök

Szokatlan szürke színe miatt a márványtök Amerikában „szürke szellem” néven is ismert. Felvágva azonban mély narancssárga húsával lep meg, amely meglehetősen szilárdabb, ezért különösen alkalmas grillezésre és sütésre. Az egyes termések tömege 2 és 5 kilogramm között van.

Mexikói sütőtök

Az előző tökfélékkel ellentétben a mexikói tököt elsősorban díszítésre használják. Szívós héja van, és sokáig eláll, így remek dísze lehet a kertnek, az erkélynek vagy az étkezőasztalnak. Ugyanakkor kiváló választás azok számára is, akik tököt szeretnének faragni, akár halloweeni célokra, akár egyszerűen csak gyönyörű lámpások készítéséhez.

Vattacukor tökök

Hogy ne maradjon ki a sorból, természetesen létezik egy fehér tök is, amit Cotton Candy-nek hívnak. Főleg dekorációként használják, hiszen a felülete festésre hívogat, de akár kísérteties lámpást is készíthetünk belőle.

Olajos tök

Természetesen ez a tökismertető nem lenne teljes az olajos tök nélkül. Mivel nincs ehetetlen tök, természetesen meg lehet enni, de valójában csak a magokat (a mag nélküli magokat) szokták felhasználni, amelyeknek magas a tápértéke. Ezekből készítik el az olajat, amelyet a konyhában, de a gyógyszeriparban is felhasználnak.

Mi a különbség a sütőtök és a tök között?

Akár sütőtökről, akár patisszonról vagy cukkiniről beszélünk, jó tudni, hogy ezek a zöldségek botanikailag mind ugyanahhoz a nemzetséghez tartoznak, amelyet Cucurbita vagy tökféléknek neveznek. A köznyelvben a tök elnevezés elsősorban a közönséges tök (Cucurbita pepo) bizonyos fajtáira vagy a nagy gyümölcsű tök (Cucurbita maxima) egyes fajtáira utal.

Minden sütőtök ehető?

A tökfélék családjába mintegy 850 különböző tökfaj tartozik. Ezeket tovább osztják dísztökökre és ehető tökfélékre, amelyeket jellemzően a konyhában használnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyes tökök mérgezőek vagy ehetetlenek. Valójában a tök minden fajtája fogyasztható, bár néhányat inkább dekorációs célokra használnak.

Milyen típusú dísztökök léteznek?

A dísztökök általában durva szerkezetűek, a húsuk nem túl gazdag, és az egyes termések inkább kisebb méretűek. A dísztökök legnépszerűbb fajtái a Sweet Dumpling tök, amelyet fehér és zöld csíkos termése jellemez, az Angel's Wings, a Small-fruited Mixture, a Crown of Thorns és a Swans, amelyek sárga vagy narancssárga színű, hosszúkás nyakú tökök.

Melyik sütőtököket használják fel leginkább a konyhában?

Valószínűleg a legismertebb a hokkaido (hokkaidói tök), amelyből a piros hokkaidót (gesztenyés tök) termesztik a leggyakrabban, de létezik zöld hokkaidó is, amelynek a termése inkább lapított. Ezen kívül más különleges fajták, például a spagettitök, a butternut tök, a butternut tök, a makk tök, a Marina di Chioggia, a turbántök és a nagy gyümölcsű Góliát tök is népszerű a kertészek körében.