TÖKÖK: A legjobb édes receptek a hokkaidói sütőtökből

A klasszikus sütőtökkompótot mindenki ismeri, hiszen jelenleg nagyon népszerű hazánkban. De tudtad, hogy a sütőtökből számos más édes receptet is készíthetsz, amelyek az egész családnak örömet szereznek? Elmondjuk, hogyan készítsünk sütőtökkompótot, mi kell a hokkaidói sütőtökös süteményhez, és milyen hozzávalókat kell előkészítenünk, ha finom lekvárt szeretnénk készíteni.

A hokkaidói sütőtök elkészítése

Termesztettél a kertedben egy termést finom tökfélékből, és most azon gondolkodsz, hogy mit kezdj a hokkaidói sütőtökkel? Ezt a tököt puha héja jellemzi, amelyet nem kell meghámozni az elkészítés során, és hosszú ideig tartó tárolásra is kiválóan alkalmas, mivel nagyon tartós. Ha a körülmények megfelelőek, az őszi termés a következő évig eláll a pincében.

A kertészek és szakácsok körében jól ismert receptek közé tartozik a sütőtökleves, a sült sütőtök sajttal vagy darált hússal, valamint az egyszerű sütőtökpüré. Bár sokan sósan készítik el a hokkaidói sütőtököt, számos édes étel is készülhet ebből az alapanyagból.

Ha olyan édes finomságokról van szó, amelyeket otthon is könnyen elkészíthetünk, az egyik legnépszerűbb természetesen a hagyományos hokkaidói sütőtökkompót. De ezen kívül az utóbbi években népszerűvé vált a hokkaidói sütőtökös torta, a sütőtökös mézeskalács és a sütőtökszirup is, vagy esetleg egy ízletes lekvár, amelyet a hosszú téli estékre tartogathat.

Hokkaidói sütőtökkompót

A nagyon egyszerű receptek között, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni, természetesen a tartósított sütőtök ananásszal. Ezt önmagában is fogyaszthatjuk, de házi tejszínhabbal is remekül illik hozzá. A nagyszerű sütőtökkompót elkészítéséhez szükséged lesz rá:

  • 2 kilogramm sütőtök,
  • 800 gramm cukor,
  • 3/4 liter víz,
  • citromsav ízlés szerint,
  • ananász ízesítés ízlés szerint,
  • egy marék szegfűszeg,
  • egy kis őrölt fahéj.

Először alaposan mossuk meg a tököt, vágjuk félbe, és kanalazzuk ki a rostos belsejét és a magokat. Ezután vágjuk kockákra, tegyük egy nagy fazékba az összes többi hozzávalóval együtt, és alaposan keverjük össze. Ezt a keveréket ideális esetben 24 órán át állni hagyjuk, hogy az összes összetevő jól összekeveredjen, és a tök jól felszívja a páclét. Másnap főzzük fel az egészet üvegesre, és ha kész, töltsük a kompótot az előkészített üvegekbe. Ezeket ezután 90 °C-os hőmérsékleten kb. 10-20 percig tartósítjuk.

Szárított sütőtök

Ha valami szokatlant keres, próbálja ki a szárított sütőtök receptjét. Nem igényel sok hozzávalót, és nagyon egyszerűen elkészíthető. Csak készítse el a következő hozzávalókat:

  • 4 kilogramm sütőtök,
  • 1 kilogramm kristálycukor,
  • 1 csomag citromsav.

Először is tisztítsuk meg a sütőtököt, és vágjuk körülbelül 2 x 2 centiméteres kockákra. Ezeket tegyük egy lábasba, szórjuk meg a csomag citromsavval és az előkészített cukorral. Keverje össze az egészet, és hagyja állni 24 órán át, időnként megkeverve. Ezután hagyjuk a keveréket 5 percig forrni, majd ha kihűlt, szűrjük le, és tegyük az előkészített sütőlemezre. Végül hagyjuk a sütőtököt 50 °C-os forró sütőben egész nap és éjjel száradni, vagy szárítógépben szárítsuk meg.

Hokkaidói sütőtök torta

Egy másik népszerű finomság, amely az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a sütőtökös sütemény. Ha otthon szeretné elkészíteni ezt az ízletes desszertet, készítse elő a következő hozzávalókat:

  • 300 gramm sütőtököt,
  • 300 gramm félig durva liszt,
  • 200 milliliter olvasztott zsír,
  • 150 gramm porcukor,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 1 sütőpor,
  • 3 tojás.

A hokkaido tököt először megmossuk, majd félbevágjuk, és a rostos közepét a magokkal együtt kivájjuk. Ezután durva reszelőn reszeljük az előkészített tálba. Közben egy másik tálban verjük fel az egész tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott zsírral. Ha kész, adjuk hozzá a reszelt sütőtököt, a lisztet és a sütőport, majd keverjük jól össze.

Öntsük a kész sütőtökös tésztát az előkészített (vajjal kikent és durva liszttel megszórt) batyuformába. Tegyük be a 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük kb. 45 percig, amíg a batyu meg nem puhul. Ha kihűlt, megszórhatjuk porcukorral, felvághatjuk és tálalhatjuk.

Mézeskalács hokkaidói tökből

Ha nincs kedved süteményhez, kipróbálhatod a sütőtökös mézeskalácsot is. Ahhoz, hogy otthon elkészíthesd, csak ezeket a hozzávalókat kell kéznél tartanod:

  • 250 gramm finomra reszelt sütőtök,
  • 220 gramm félig durva liszt,
  • 140 gramm búzadarás cukor,
  • 60 milliliter olaj,
  • 1 mézeskalácspor,
  • 2 tojás,
  • kakaó,
  • étcsokoládé,
  • dió vagy kókusz ízlés szerint.

Az előző receptekhez hasonlóan először meg kell tisztítani a sütőtököt, félbevágni, majd a rostos közepét és a magokat kivájni. Ezután az előkészített sütőtököt finomra reszeljük egy tálba, hozzáadjuk a cukrot és a tojásokat, és jól összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az olajat, a lisztet és a mézeskalácsport, és ismét jól összekeverjük.

Ha sötétebben szereti a mézeskalácsot, ízlés szerint adjon hozzá kakaót. Ezenkívül diót vagy esetleg kókuszt is keverhet a tésztába, de ez teljesen a saját belátásán múlik. Végül az így kapott keveréket öntsük egy 22-24 centiméter átmérőjű kerek tortaformába, és tegyük 170 °C-ra előmelegített sütőbe, ahol körülbelül 25-30 perc alatt sül meg, amíg elkészül.

Ha a mézeskalács kihűlt, csak szórjuk meg egy kis porcukorral, és tálaljuk. Ha azonban szeretnénk egy kicsit feldobni, megkenhetjük csokoládémázzal, és ízlés szerint megszórhatjuk kókusszal vagy apróra vágott dióval. Egy másik lehetőség, hogy a kihűlt mézeskalácsot megkenjük lekvárral, mielőtt csokoládémázzal vonjuk be.

Hokkaido sütőtökös muffinok

Egyszerű sütőtökös muffinok, amelyek minden desszertkedvelőnek tetszeni fognak? Akkor készítse el a következő hozzávalókat:

  • 400 gramm sütőtököt,
  • 350 gramm nádcukor,
  • 300 gramm sima liszt,
  • 175 milliliter olaj,
  • 2 marék dió,
  • 2 teáskanál sütőpor,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 4 tojás,
  • só.

Először mossuk meg a sütőtököt, vágjuk félbe, és a közepét a magokkal együtt üregeljük ki. Ezután nagyobb kockákra vágjuk, kevés vízzel felforraljuk, és a héjával együtt sima pürévé turmixoljuk. Ezután adjuk hozzá a cukrot és a tojásokat, enyhén sózzuk meg a keveréket, dolgozzuk jól össze, majd adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a diót, a fahéjat és az olívaolajat. Keverjük össze az egészet, amíg sima nem lesz.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és osszuk szét a tésztát az előkészített muffinformákban. Süssük a muffinokat a sütőben körülbelül 20-25 percig, amíg a tészta át nem sül, és a muffinba szúrt nyárs száraz nem lesz. Tálalás előtt hagyja a muffinokat jól kihűlni. Ha szeretné, a desszertet saját elképzelése szerinti feltétekkel is feldobhatja.

Hokkaidói sütőtöklekvár

Az édesszájúak is élvezni fogják ezt az édes sütőtöklekvár receptet, amelyet nem túl nehéz elkészíteni. Ha szeretné kipróbálni ezt a receptet, készüljön el:

  • 1 kilogramm sütőtököt,
  • 1 kilogramm almát,
  • 0,5 kilogramm porcukor,
  • 1 Gelfix Extra vagy zselésítőcukor,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 1 citrom,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • néhány csepp rum.

Először vágjuk kockákra a megtisztított sütőtököt és az almát, tegyük őket abba a nagyobb edénybe, amelyben a lekvárt főzni fogjuk, és adjuk hozzá egy citrom levét. Lassan forraljuk fel a keveréket, időnként megkeverve. Ha minden kész, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot a Gelfixszel vagy zselésítőcukorral együtt, ízlés szerint néhány csepp rumot és egy teáskanál őrölt fahéjat.

Miután alaposan megkevertük és óvatosan felforraljuk, az egészet merülőmixerrel turmixoljuk össze. Amikor a lekvár megfelelő állagú, hagyjuk még néhány percig főni, amíg besűrűsödik, majd töltsük meg az előkészített üvegeket a forró lekvárral, azonnal zárjuk le és fordítsuk fejjel lefelé. Ha szeretné, még felforralhatja a lekvárt, de ez nem szükséges.