GOJI / KÍNAI BUKÓ – milyen csodálatos növény!

Bár a hivatalos botanikai neve kínai kurkuma, az emberek ezt a növényt inkább GOJI néven ismerik. Mélyvörös bogyói az egész szervezetre jótékony hatással vannak, így megingathatatlan helyet foglal el a hagyományos kínai orvoslásban, de szélességi körünkben is az egyik egyre népszerűbb gyümölcs. Állítólag megakadályozza az öregedést, erősíti az immunrendszert, véd a rák és a szívbetegségek ellen. Emellett segít a fogyásban, és a konyhában is széles körben használják.

MI AZ A KÍNAI BUKÓ?

A kínai kúraszerű növény, vagy Lycium chinense a padlizsánfélék családjába tartozó lombhullató cserje, amely általában 50-200 centiméter magasra nő. Elsősorban hosszú, rúdszerűen lelógó ágairól, lila csöves virágairól és élénkzöld leveleiről ismerhető fel. Ezek tojásdad, rombusz alakúak vagy lándzsa alakúak, és általában szélesebbek, mint a Lycium barbarum nevű rokon növény levelei.

Összesen több mint nyolcvan különböző fürtöslevelű növényfaj létezik a világon, és az emberek és a dendrológiai szakirodalom gyakran összekeverik a kínai fürtöslevelű növényt a külföldi fürtöslevelűvel. Ez utóbbit azonban inkább invazív fajnak tartják, és a kehelyében is különbözik. Ezenkívül a kínai gömbölyűfű egy olyan cserje, amelyből a többi fajjal ellentétben teljesen hiányoznak a tövisek.

A kínai gömbölyded bokor termését gojinak hívják, akárcsak az idegen gömbölyded bokor esetében, de találkozhatunk vele goji, gou qi, vörös medvehagyma vagy akár farkasbogyó néven is. Ezek apró bogyók, amelyek színe élénk narancssárgától a mélyvörösig terjed, és ízük olyan, mint az áfonya, a csipkebogyó és a cseresznye kombinációja. A goji bogyók nyersen fogyaszthatók, de teák, szirupok és borok készítéséhez is kiválóan alkalmasak.

A KÍNAI GURGULAFÉLÉK ELŐFORDULÁSA

Ami a történelmet illeti, a növényt már évezredek óta használják az ázsiai országokban, de a kínai kurkuma termesztéséről csak a Kr. e. 2. századból származó irodalmi források tesznek említést. A hagyományos kínai gyógyászatban gyógyhatásának köszönhetően szerzett helyet magának, és már az 1368 és 1644 között uralkodó Ming-dinasztia egyes tagjai is előszeretettel használták étrend-kiegészítőként.

A goji növényt, amelynek termését a Himalája lábánál élő emberek a múltban „szerencsebogyónak” is nevezték, ma is főként Ázsiában termesztik. Elsősorban Kínában, Nepálban, Mongóliában, Thaiföldön és Japánban található meg, de megtalálható Jáván, Vietnamban és Hawaiin is. Mivel azonban ez a többcélú szuperélelmiszer az utóbbi években rendkívül népszerűvé vált, kereskedelmi termesztése gyakorlatilag világszerte elterjedt.

Azonban ne hagyja magát megtéveszteni, és mindig legyen óvatos, amikor aszalt gyümölcsöt vásárol. Bár a piacon kínált Goji-bogyókat gyakran kínai ribizlibogyóként emlegetik, gyakran Kínában termesztett és külföldre exportált külföldi ribizliről van szó. Bizonyos esetekben azonban a külföldi kurkuma és más kurkuma hibridizálásával nemesített fajták is lehetnek.

HA GOJI-T HASZNÁLSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mire használják ezt a népszerű növényt? Természetesen elsősorban a terméséért termesztik, amelyet frissen, gyümölcsként fogyaszthatunk, de tea, szirup, tonik vagy étrend-kiegészítő formájában is. Emellett az emberek gyakran készítenek a GOJI-ból szárított gyümölcsöt, és ezeket a piros bogyókat néha fagyasztva szárítva is árulják.

A Goji bogyók mellett azonban az emberek a kínai ribizli leveleit, kérgét és gyökereit is használják. A fiatal zöld hajtások ízletes zöldségfélék, a magokat préselve finom olajat készítenek belőlük, a gyökereket pedig lázcsillapításra, vérzéscsillapításra, valamint a tüdő, a máj és a vesék tisztítására használják. A levelek állítólag gyógyítják a látást, de azt is mondják, hogy erősítik az inakat és a csontokat, és pozitív hatással vannak az emberi immunrendszerre.

Bár az emberek elsősorban a gyógyhatású termései és egyéb részei miatt termesztik a kínai kurkfortot, van egy másik ok is, amiért a kertészek keresik ezt a növényt. A kínai tehénborsót ugyanis gyakran ültetik, mint olyan javító növényt, amely sikeresen megakadályozza a talajeróziót.

GOJI EFFECTS

Gyógyító tulajdonságainak köszönhetően a Goji bogyó szó szerint a hagyományos kínai orvoslás kincse, és sokan természetes csodaként üdvözlik a kínai ribizlit. Bár viszonylag kis bogyókról van szó, számos vitamint és más fontos anyagot tartalmaznak, amelyek pozitív hatással vannak immunitásunkra és vitalitásunkra.

Ha a kínai ribizli bogyóit táplálkozási szempontból vizsgáljuk, a Goji bogyók nagyon értékes tápanyagforrást jelentenek az ember számára. Bár a tartalmuk mindig az adott fajtól, a gyümölcs frissességétől és a feldolgozás módjától függ, mindezeket az anyagokat megtaláljuk bennük:

  • 18 féle aminosav, beleértve az esszenciálisakat is.
  • Ásványi anyagok (pl. vas, kalcium, cink).
  • Karotinoidok
  • Nagy mennyiségű fehérje és rost
  • A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminok.

KÍNAI CURCURBIT: GYÓGYHATÁSOK

A Goji bogyót nemcsak a hagyományos kínai orvoslásban használják évszázadok óta, hanem laboratóriumi vizsgálatokban is jól teljesít, amelyek szerint a Goji bogyó nagyon pozitívan hat az emberi egészségre. Állítólag támogatja a szervezet természetes védekezőképességét, gyulladáscsökkentő és gombaölő hatású, befolyásolja a máj és az emésztés megfelelő működését, sőt, enyhe afrodiziákumként is működik.

A kínai ribizlibogyó fogyasztásának másik pozitív hozadéka, hogy csökkenti az antigének mennyiségét, így segít az asztmásoknak és az allergiásoknak. Azt is mondják, hogy csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, serkenti a fehér- és vörösvérsejtek termelődését (így elősegíti a megfelelő vérképződést), segít a gyulladásokban, pozitív hatással van a májműködésre és elősegíti az izomállóképességet.

A fent említett gyógyhatások mellett nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a Goji bogyók fogyasztása erősíti a látást, megnyugtatja az irritált szemet és segít javítani a látásélességet. Mindemellett számos betegség, például a rák, a cukorbetegség, a tuberkulózis és a krónikus köhögés kezelésében is alkalmazzák. Ennek oka, hogy javítják a vércukorszint szabályozását, lassítják a rákos sejtek növekedését és energiát adnak a szervezetnek. Ezenkívül állítólag enyhítik a stresszt és segítenek a fejfájáson.

Mivel a Goji bogyók erős antioxidánsokat is tartalmaznak, segítenek a szervezetnek megbirkózni a bőrben lévő kollagént károsító szabad gyökökkel, megelőzve ezzel néhány súlyos krónikus betegséget, miközben megakadályozzák a gyors öregedést. A bőrre is pozitív hatással vannak, amelyet egészségesen és frissen tarthatnak, így a kozmetikai ipar különböző termékeinek alapjává váltak.

KÍNAI CURCURBIT: FOGYÁS

Mivel a kínai ribizli bogyói magas rosttartalmúak, alacsony a glikémiás indexük (GI) és segítenek a vércukorszint szabályozásában, ezért népszerű fogyókúrás segédeszközzé is váltak. Emellett a Goji bogyók jótékony hatással vannak a zsírégetésre, és állítólag felgyorsítják az anyagcserét. Aki fogyasztja őket, hosszabb ideig tartó teltségérzetet tapasztal, ami segíthet a fogyásban, és megkönnyíti a fogyást. Ismét fontos azonban a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás biztosítása.

KÍNAI CURCURBIT: NAPI ADAG

Bár a kínai curcurbitot rendkívül egészséges és tápláló szuperélelmiszernek tartják, a Goji bogyók használatával óvatosan kell bánni. Ez azt jelenti, hogy ne lépjük túl az ajánlott napi adagot, és kerüljük magának a bogyónak, valamint a kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítők túlzott fogyasztását.

Mi tehát a kínai ribizli adagolása? Fontos, hogy milyen formában fogyasztja a Goji bogyókat. Azonban olyan tényezőket is figyelembe kell vennie, mint az egyén életkora, súlya, magassága, neme és egészségi állapota. Ha kétségei vannak, ezért mindenképpen érdemes orvosával konzultálni ezen bogyók fogyasztásáról. Ne feledje azonban, hogy még a szakértők is gyakran nem értenek egyet a pontos adagolással kapcsolatban.

Ha a szárított bogyókról van szó, az ajánlott napi adag nagyjából 1-2 marék vagy evőkanál bogyó. A friss bogyók esetében napi 30-45 gramm fogyasztása az ideális, ami pedig a gyümölcslevet, szirupot vagy tinktúrát illeti, célszerű követni az adott termék címkéjén található utasításokat. Ez azonban általában 30-60 milliliter körül van. Vigyázzunk továbbá, hogy késő este ne fogyasszunk nagy mennyiségű Goji bogyót, mert alvászavarok léphetnek fel.

A kisebb gyerekeket fokozatosan kell megismertetni a növénnyel, hogy hozzászokjanak a hatásaihoz. Amíg a gyerekek nem töltik be a 18 hónapos kort, a legjobb, ha elfelejtjük, hogy Goji bogyókat adjunk nekik. Amint idősebbek, körülbelül 10 éves korukig, a felnőttekkel ellentétben csak fél adagot kell bevenniük. Napi egy kis maréknyi bogyó elegendő ahhoz, hogy a szükséges ásványi anyagokkal és vitaminokkal ellássák őket.

KÍNAI KURKUMA: MELLÉKHATÁSOK

Ha valaki nagy mennyiségű Goji bogyót fogyaszt, és túladagolja, egyeseknél mellékhatások jelentkezhetnek, például hányinger, súlyos hasmenés, hasi fájdalom vagy bőrirritáció. Emiatt tanácsos mindig a helyes adagolást betartani, és a problémák bármely jelére orvoshoz fordulni.

Mivel egyeseknél a túl sok Goji bogyó fogyasztása után kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek, általában nem ajánlott a Goji bogyó szedése terhesség alatt, illetve szoptatás alatt. Ugyanakkor sem a növény bogyóit, sem a nyomokban belőlük álló étrend-kiegészítőket nem szabad 18 hónaposnál fiatalabb gyermekeknek adni.

Az alacsony vércukorszintű, alacsony vérnyomású vagy vérhígító gyógyszert (warfarin) szedőknek a Goji bogyók fogyasztásáról mindig konzultálniuk kell orvosukkal. De a gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdőknek is óvatosnak kell lenniük. Ha bármilyen egészségügyi problémát tapasztal a kínai ribizlibogyó fogyasztása után, mindig forduljon orvoshoz.

GOJI FOGYASZTÁS

Kíváncsi, milyen a Goji íze és hogyan kell enni a Gojit, hogy a legtöbbet hozza ki a gyógyhatásaiból? Ami az ízét illeti, ezek az élénk narancssárga vagy piros bogyók enyhén savanykásak, és az áfonya, a cseresznye és a csipkebogyó kombinációjára emlékeztetnek. De vannak, akik még a paradicsom ízét is kedvelik. Aromájukat gyakran a datolyához, mazsolához vagy aszalt áfonyához hasonlítják. Ez az egzotikus összetevő ételek széles skáláját fűszerezheti.

A kínai ribizli gyümölcsei nyersen és számos más formában is fogyaszthatók. Ugyanakkor mind a friss, mind a szárított bogyók számos ételhez, például salátákhoz, joghurthoz, zabkásához, turmixokhoz, desszertekhez, valamint levesekhez és mártásokhoz adhatók. Sokan ezután a Goji bogyókat ízletes tea, szirup, gyümölcslé vagy bor alapanyagaként használják.

Ami más kultúrákat illeti, Ázsiában például az emberek megszokták, hogy a Goji bogyókat ginzenggel készült csirkelevesekhez adják. A lédús piros bogyók másik népszerű felhasználási módja a hagyományos kínai maotai likőr elkészítése. Ez savanyított goji bogyókat, ginzenget és szilvát tartalmaz.

KINÉZI SZOKÁSOK ELADÓ és ÁRAK

Hol lehet Gojit kapni, és mennyibe kerül ez a szokatlan növény? Ha szeretne néhány palántát beszerezni, hogy otthon kifejlett bokorrá nőjön, akkor keressen fel egy kisebb vagy nagyobb kertészeti boltot. Ezek általában több fajtát kínálnak, így mindenki számára van valami. Emellett ma már számos webáruház is árul Goji palántákat.

Van azonban néhány alapvető dolog, amire érdemes odafigyelni a palánták vásárlásakor. Ahhoz, hogy tudjuk, mit várhatunk a növénytől a jövőben, és hogyan fog gyümölcsöt teremni, mindig kérdezzük meg, hogy hány évesek a növények, milyen cserépben (konténerben) nevelték őket, és ami a legfontosabb, hogy melyik fajtáról van szó.

Napjainkban az egyik legnépszerűbb fajta a Lycium chinensis ‘Anny’, amely egy nagy termésű fajta, és akár 2,5 méteresre is megnő. Az emberek azonban gyakran keresik a ‘Sweet Lifeberry’ vagy a ‘Big Lifeberry’ fajtákat is. És mi a Goji növények ára? Ez természetesen mindig a fajtától függ, de egy kis növényért általában 100 koronáig lehet fizetni, egy közepes méretű cserépért körülbelül 5 euro, egy kétliteres konténerért pedig körülbelül 15 euro.

Mi a kínai kurkuma?

A kínai kurkuma a padlizsánfélék családjába tartozó lombhullató cserje, amely 50-200 centiméter magasra nő. Hosszan lelógó ágai, lila csöves virágai és mélyzöld levelei vannak. A növény termése goji néven a legismertebb, de találkozhatunk vele goji, vörös medvehagyma vagy farkasbogyó néven is. Ezek a kis bogyók élénk narancssárga vagy élénkpiros színűek, ízükben keveredik az áfonya, a cseresznye és a csipkebogyó.

Hogyan kell használni a Gojit?

A goji bogyót természetesen elsősorban jellegzetes bogyói miatt termesztik. Ezek nyersen, de tonik, tea vagy szirup formájában is fogyaszthatók. Ezenkívül a Goji bogyók alkalmasak szárításra, és néha fagyasztva szárított állapotban is árulják őket. A Goji más részei is felhasználhatók. A fiatal zöld hajtásokat zöldségként fogyasztják, a magokból olajat préselnek, a gyökerek pedig egészségügyi előnyökkel bírnak.

Milyen gyógyhatásai vannak a kínai curcurbitnak?

A goji bogyókat néha a hagyományos kínai orvoslás kincseként emlegetik. Vitaminok, ásványi anyagok és egyéb egészségügyi előnyök széles skáláját tartalmazzák. Ennek köszönhetően támogatják a szervezet természetes védekezőképességét, gyulladáscsökkentő hatásúak, elősegítik a megfelelő májműködést és segítik az emésztést. Ezenkívül segítenek az asztmásoknak és az allergiásoknak, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, serkentik a vérsejtek termelődését és megakadályozzák a gyors öregedést. Ezen kívül fogyasztásuk erősíti a látást, és segít a különböző betegségek és gyulladások kezelésében.

Hogyan hat a kínai goji a fogyásra?

A kínai ribiszke gyümölcse nagy mennyiségű rostot tartalmaz, segít szabályozni a vércukorszintet és alacsony glikémiás indexű. Ráadásul a Goji bogyók jótékonyan hatnak a zsírégetésre és fokozzák az anyagcserét. Ezért váltak népszerű összetevővé, amelyet a karcsú alakra vágyók fogyasztanak. Azonban még ezeknek az embereknek is gondoskodniuk kell a kiegyensúlyozott étrendről és a megfelelő testmozgásról.