A hagyma az egyik olyan összetevő, amellyel az emberek folyamatosan dolgoznak a konyhában. Ha sikerült nagy termést termesztenie ebből a zöldségből, akkor valószínűleg most azon gondolkodik, hogyan tárolja megfelelően a hagymát télen. Tanácsot adunk Önnek, hogyan tárolja a hagymát lakásában, hogy az minél tovább megőrizze minőségét és frissességét, hogyan tárolja a hagymát a fagyasztóban, és hogy érdemes-e a hagymát hűtőszekrényben tárolni.
Hagyma betakarítása és tárolása
A hagyma betakarításának megfelelő időpontja természetesen attól függ, hogy milyen fajtát és fajtát ültetett a kertjében. Általában azonban, hacsak nem a hagymákhoz termesztjük ezeket a zöldségeket, amelyeket folyamatosan vágunk és fogyasztunk, a hagyma készen áll a betakarításra, amikor a hagymák kikelnek és kiszáradnak. A normál konyhai hagyma héja aranybarna legyen.
Amikor úgy dönt, hogy kihúzza a hagymát az ágyásból, ne rázza le a talajt, hogy elkerülje a károsodást. Hagyjuk az egész hagymát (a hajtásokat is) alaposan kiszáradni, ami történhet közvetlenül az ágyásban, de megtehetjük valahol takarás alatt is (főleg esős időben), például dobozokban vagy rácson. A betakarítást száraz napokon kell elvégezni, amikor a hagymákat könnyű kihúzni a földből.
Körülbelül 3-4 hét múlva, amikor a hagyma kellően megszáradt, tisztítsa meg a talajt a hagymától, és vágja le a gyökereket és a hagymákat a kívánt hosszúságra. Ez elsősorban attól függ, hogy a zöldségeket csokorba rakjuk-e a tető alá (általában 10-15 darabot), vagy dekorfonathoz szeretnénk felhasználni. A hagymát azonban tehetjük hálóba vagy megfelelő edényekbe is.
Hagyma tárolásra
Ha nagy mennyiségű hagymát termesztett vagy vásárolt, akkor azon tűnődhet, hogyan tudja megmondani, melyik alkalmas hosszabb távú tárolásra, és melyiket dobja ki szívesebben. Ez nem rakétatudomány. A tárolásra alkalmas hagymának mindenekelőtt egészségesnek és sértetlennek kell lennie. Kívül feszes és száraz lesz, amit a bőr színéről és minőségéről lehet tudni, belül viszont meg kell őriznie lédússágát.
Mielőtt elkezdené kutatni a hagyma tárolásának módját, válogatja át az összes rendelkezésre álló zöldséget. Ezután azonnal dobja ki azokat a darabokat, amelyeken penészes vagy rothadás jelei vannak. Ha egy helyen tárolnád őket egészséges hagymával, akkor a probléma nagyon gyorsan elterjedne, és az egész termést kidobhatod. A lágyabb hagymát, amelyen nincsenek betegség jelei, gyorsan fel kell használni.
Hogyan tároljuk a hagymát betakarítás után?
Ha nagy mennyiségű hagymát szeretne tárolni későbbre (akár a kertből, akár a boltból), akkor valószínűleg elgondolkodik azon, hogy hol tárolja és milyen feltételeket biztosítson ezeknek a zöldségeknek, hogy egy darabja se menjen kárba. Ebben az esetben ne feledje, hogy a legjobb hely a hagyma tárolására minden sötét, száraz és hűvös hely, ahol levegő áramlik.
Ezért felejtse el a hagymát a szupermarketből hozott műanyag zacskókban tárolni, és semmiképpen ne tegye légmentesen záródó dobozokba. A hagyma gyorsan megpárolódik, és hamarosan semmi sem marad a bőséges termésből. Ezenkívül nem ajánlott a hagymát hűtőszekrényben tárolni, ahol túl párás ahhoz, hogy a zöldségek fejlődjenek.
A hagymát például kosárban, műanyag- vagy fadobozban vagy hálóban érdemes tárolni, de akár mennyezetre, gerendára is felakaszthatjuk, összekötve vagy fonva. Így jól szellőzik, és dekoratív hatást kelt. Ugyanakkor ne feledje, hogy rendszeresen ellenőrizze a tárolt hagymát, hogy eltávolítsa a romlani kezdődő darabokat.
Ami a hagymát tárolási hőmérsékletet illeti, ajánlatos hűvösebb helyre tenni. Mivel az ideális hőmérséklet 0 és 10 °C között legyen, válasszunk például kamrát, szekrényt vagy pincét, de ne legyen túl párás. Ne felejtse el, hogy a hagymát ne hagyja megfagyni, ezért ne hagyja kint a fagyos napokon.
A hagyma tárolása a hűtőszekrényben
Bár azt gondolhatja, hogy a hűtőszekrény hosszabb ideig megőrzi a zöldségeket, mint amennyit feldolgozhat, ebben az esetben nem sokat segít. Valójában sem a hagyma, sem a fokhagyma nem alkalmas a hűtőszekrényben való tárolásra, mivel száraz, levegővel ellátott helyet igényel. Ha mégis hűtőbe teszed, más élelmiszerek szaga lehet.
A hagyma tárolása a fagyasztóban
Nincs elég helyed a téli hagyma tárolására? Vagy kezd romlani, annak ellenére, hogy jól tárolják? Ilyenkor meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk és zsíron kisütjük. Ha kihűlt, tedd poharakba vagy dobozokba, majd tedd be a fagyasztóba. Ott a hagyma sokáig eláll, és sokféle étel alapjául használhatod.
De kipróbálhat más módokat is a hagyma tárolására a fagyasztóban. Az apróra vágott darabokat papírtörlőben szárítsa meg, majd helyezze egy edénybe, amelyet fagyasztóban tárolhat. Néha ajánlatos a hagymát először kis rétegekben, például tálcákon lefagyasztani, mielőtt zacskóba helyezné, így könnyebb lesz szétválasztani, amikor szükség van rá a konyhában.
A finomra vágott hagymát olajjal is elkeverhetjük, és hagyományos jégkocka tálcákban lefagyaszthatjuk. Miután szilárd kockák keletkeztek, könnyen áthelyezheti őket egy tartályba vagy zacskóba. Az egyes kockák jól jöhetnek sütéshez, vagy például ízletes szósz készítéséhez.
Hagyma tárolása burgonya közelében
Ha elkerülheti, soha ne tárolja a hagymát a tárolt burgonya közelében. Bár ez apró részletnek tűnhet, ha megteszi, hamarosan megbánja. Valójában ennek a két zöldségnek a tárolása nagymértékben megnöveli a romlásukat, így nagyon gyorsan elveszítheti a termést. Ezért ne tegye őket egy dobozba, vagy ne tegye túl közel egymáshoz.
Hogyan tároljuk a vöröshagymát?
A lilahagyma tárolásának szabályai ugyanazok, mint a klasszikus barna hagymára, amelyet a kertjében termesztett. Ne felejtse el ellenőrizni, hogy vannak-e sértetlen darabjai, amelyekben nincsenek penész vagy rothadás jelei. Ezután tárolja őket sötét, száraz, hűvös helyen, és gondoskodjon a megfelelő szellőzésükről. A hagymát azonban tető alá akasztott harisnyában is tárolhatjuk, érdemes csomókkal szétválasztani a darabokat.
Mennyi ideig tárolható a hagyma?
A hagyma önmagában is viszonylag hosszú eltarthatóságú zöldség. Sőt, ha megfelelő helyen tároljuk, jó állapotban akár több hónapig is eláll.
Mit tegyek, ha a hagyma elkezd csírázni?
Ha észrevetted, hogy a tárolt hagymáid kezdenek kihajtani, ültetheted cserépbe, esetleg tégelybe, hogy teljesen megszáradjon, de a gyökere elérje a vizet. Fokozatosan új zöld hajtások jelennek meg, amelyeket aztán többféleképpen felhasználhatunk a konyhában. Ha apróra vágod, szórhatod kenyérre, vajra, de salátákhoz, levesekhez, szószokhoz is alkalmas.
Hogyan tartósítsuk a szeletelt hagymát?
Néha megesik, hogy csak egy nagy hagyma van, aminek a felét felhasználod, majd a másik felét ki kell dobnod. Ennek elkerülése érdekében próbálja meg a hagyma többi részét megkenni vajjal vagy olajjal, és fóliába csomagolni. Ezután tegyük be a zöldségeket a hűtőbe, ahol több napig is eltarthatnak.
Hogyan dolgozzuk fel a hagymát, hogy hosszabb ideig elálljon?
A hámozott hagyma tartósításának másik módja, ha a finomra vágott hagymát sóval kombináljuk. Ezt a keveréket ezután előkészített üvegekbe töltjük, ahol további sóval megszórjuk. Ezután zárja le az üvegeket fedővel, és tárolja száraz, sötét helyen. Emellett ajánlatos kipróbálni a hagymapüré készítését is.
Hogyan szárítsuk a betakarított hagymát?
A hagymát száraz napokon szüretelik, amikor könnyű kihúzni a földből. Az izzónak ezen a ponton száraznak és laposan kell feküdnie. Amikor kihúzzuk a zöldségeket az ágyásból, ne rázzuk le róla a földet, hanem hagyjuk fekve, vagy rakjuk dobozokba vagy rácsra. Ezután körülbelül 3-4 hét alatt ki kell száradnia, mielőtt tárolni tudná.
Melyik hagyma alkalmas tárolásra?
Ha a hagymát hosszú távon szeretné tárolni, csak egészséges és sértetlen darabokat válasszon. Nem érintheti őket penész vagy rothadás. Koncentráljon a bőr erősségére és minőségére, valamint a romlás jeleire. Dobja el a rossz darabokat, és dolgozza fel a puha hagymát a lehető leggyorsabban.
Hogyan tároljuk a hagymát télre?
A hagymát sötét, száraz és kellően hűvös, jól szellőző helyen kell tárolni. Ez lehet kamra, raktár vagy pince, amennyiben nem túl nedves. Soha ne hagyja a hagymát műanyag zacskóban vagy lezárt edényben. Helyette tedd dobozokba vagy hálókba, vagy ha szükséges, akaszd fel csokorba vagy fonatba a tető alá.
Hogyan tartósítsuk a sült hagymát?
Ha nagyobb mennyiségű hagymánk van, megpucolhatjuk, kisebb darabokra vághatjuk és zsíron megpiríthatjuk. Ha kihűlt, helyezzük át egy megfelelő edénybe, és tároljuk a fagyasztóban. Ott eláll addig, amíg fel nem tudod dolgozni különféle szószok, levesek vagy egyéb ételek alapjául.