MÁNGOLD – felhasználás, gyógyhatás és hatása az emberi szervezetre

A mángold nem tartozik a cseh kertekben található legnépszerűbb fajok közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Ez a leveles zöldség nagyon igénytelen, levelei és szárai pedig tele vannak különféle vitaminokkal. Ennek köszönhetően a mángold nagyszerűen felhasználható a konyhában, és az emberek dicsérik gyógyító tulajdonságait.

Mi az a mángold?

A mangold (latinul Beta vulgaris var. cicla) egy levélzöldség-fajta, amely botanikailag a Chenopodiaceae családba sorolható, így a céklával és a spenóttal rokon. Kétéves növény, amely az első évben nagyobb levelekből álló rozettát hoz, majd a telelés után virágokat hoz. Több szezonon keresztül is betakarítható, mivel évelő zöldségféle, amely a kertben is szép dekoratív benyomást kelt.

Az egyes növények körülbelül 30-60 centiméter magasra nőnek, és hosszúkás, fényes levelekből álló, dús levélrozettákat hoznak létre. Színezésük fajtától függően jelentősen változik, ami a húsos levélnyélre is igaz. Mindkét részből ízletes recepteket készítenek, sőt egyesek még a mángold gyökerét is fogyasztják.

A mángold fajtái

A mángoldot két alapvető fajtában termeszthetjük, ezek a leveles mángold és a levélmángold. Az előbbi vékony levélnyéllel és nagyobb levélfelülettel rendelkezik, így tökéletesen helyettesítheti a klasszikus spenótot a konyhában. A legnépszerűbb fajták az örökzöld spenót (Gator) finom, élénkzöld leveleivel és a rebarbara fajta, amelyet piros levélnyél jellemez.

A spenót helyett próbálja ki a zöldmángoldot, különösen a Gewone fajtát, amelynek fehéres színű levélnyele és ízletes levelei vannak. A már említett fajtákon kívül léteznek lila vagy lila levelű fajták is. Gyakran találkozhatunk olyan elnevezésekkel, mint szivárványmángold, színes mángold vagy kerti mángold.

A mángoldot világos- vagy sötétzöld levelek és vastagabb levélnyél jellemzi, amelyek akár több centiméter szélesek is lehetnek. Különböző árnyalatúak lehetnek, és a konyhában leggyakrabban spárgaként készítik el. Európában ezt a változatot gyakrabban termesztik, mint a leveles mángoldot, és egyre népszerűbb a dísznövénykertek részeként is.

A séfek kedvelik például a Lucculus fajtát, amelynek nagyon finom íze van. Népszerű azonban a rebarbara mángold is, amelynek robusztus, akár 6 cm széles levélnyele van, valamint a sárga fajta, amelyet zöld levelei és élénksárga levélnyele jellemez. A Bright Lights fajta, amely a fehéres és sárga árnyalatoktól a rózsaszínű és világos lilás árnyalatokig terjedő színek keveréke, szintén a kertészek kedvence.

A mángold eredete

Ami a mangold történetét illeti, először Carl Linné svéd természettudós és orvos írta le tudományosan 1753-ban. Ő Beta vulgaris var. cicla néven említette a növényt, amely névvel ma is találkozhatunk. A mangold eredetileg a Földközi-tenger térségéből származik, és állítólag már az ókori egyiptomiak is rendelkeztek tapasztalatokkal a termesztésében.

A fennmaradt feljegyzések szerint a mángold háromszáz évvel ezelőtt Közép-Európában az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldség volt. Később azonban kiszorította a spenót, amely gyakorlatilag egy újonnan felfedezett zöldség volt, és az arab világból érkezett hozzánk.

Mangold: felhasználás és hatások

Kíváncsi vagy a mángold felhasználására és gyógyhatásaira? A többi leveles zöldséghez hasonlóan a mángold is rendkívül tápláló levelekkel és levélkékkel büszkélkedhet, így az egészséges étrend népszerű része. A mángold különböző részeiből számos ízletes étel készíthető, nyersen és főzéssel egyaránt.

Számos vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a mángold nagyon pozitívan hat az emberi egészségre. Különösen fontosak az A-, B-, C-, E- és K-vitaminok. Óvakodjunk azonban a mángold gondatlan hőkezelésétől, amely jelentősen csökkentheti ezek mennyiségét. Ásványi anyagok tekintetében a mángold például a következőket tartalmazza:

  • Kalciumot,
  • vasat,
  • foszfor,
  • kálium,
  • magnézium.

A fent említett, az emberi szervezet számára igen hasznos anyagokon kívül fehérjetartalma is jelentős (kb. 2,5 %). A növény nagyrészt vízből áll, és cukrokat is tartalmaz, amelyek enyhén édes ízt adnak neki. A spenóthoz hasonlóan a mángold is tartalmaz oxálsavat, amelynek magasabb koncentrációja egészségügyi szövődmények kialakulásához vezethet.

A mángold gyógyhatásai

A mángold fogyasztása állítólag hatékony rákmegelőző. Ez a leveles zöldség erősíti az immunitást és az idegrendszert is, jótékonyan hat az erek elzáródása ellen, tisztítja a vért, és vastartalmának köszönhetően az orvosok vérszegénység esetén is ajánlják. Ráadásul a mángold a szervezet méregtelenítésében is kiváló segítség, mivel elősegíti a káros anyagok kiürülését a szervezetből.

Alacsony energiaértékének köszönhetően a mángold alkalmas étel arra, hogy az emberek különböző fogyókúrák során fogyasszák. A növény kiváló étrendi tulajdonságait ma már különösen a Balkánon, Svájcban és a nyugat-európai országokban értékelik, de népszerűsége fokozatosan terjed más területeken is. Nemcsak nyáron tökéletesen helyettesítheti a spenótot vagy a spárgát.

És milyen mellékhatásai vannak a mángoldnak? Ez egy olyan zöldségfajta, amely nagymértékben felgyorsítja az emésztést. Emiatt enyhe hashajtóként hathat, amire jobb, ha odafigyelsz. Ugyanakkor nem ajánlott egyszerre nagy mennyiségű spenótot, mángoldot és céklát fogyasztani, illetve túl gyakran és korán a konyhában, hogy elkerüljük a vesekő kialakulását.

Mi az a mángold?

A mángold egy leveles zöldségféle, amelyet latin nevén Beta vulgaris var. cicla néven is ismerhet. Botanikailag ez a kétéves növény a céklával vagy a spenóttal rokon, de több szezonon keresztül is betakarítható. Az egyes növények körülbelül 30-60 centiméter magasra nőnek, és hosszúkás, fényes levelekből álló rozettákat alkotnak. Ezek többféle színűek lehetnek, valamint hosszú levélnyéllel rendelkeznek.

Milyen mángoldfajták léteznek?

A mangoldot két alapfajtában termesztik, ezek közé tartozik a levélmangold és a levélnyélmangold. Az előbbi nagyméretű, zamatos leveleinek köszönhetően remekül helyettesítheti a konyhában a spenótot, a legnépszerűbb fajták közül az örökzöld spenót és a rebarbara. A második fajtát vastagabb szárak jellemzik, amelyeket a spárgához hasonlóan készíthetünk el. Népszerű fajtái a sárga, a Lucculus vagy a rebarbara mángold.

Milyen felhasználási módjai vannak a mángoldnak?

Alacsony energiaértéke miatt a mángold népszerű azok körében, akik egészséges életmódot folytatnak, vagy szeretnének leadni néhány kilót. A levelekből és a szárakból számos ízletes étel készíthető, nyersen és főzve egyaránt. Ugyanakkor a mángold jótékony hatással van az emberi egészségre, mivel nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz.

Milyen gyógyászati előnyei vannak a mángoldnak?

A mángold A-, B-, C-, E- és K-vitamint, valamint nagy mennyiségű fehérjét és ásványi anyagokat tartalmaz. Fogyasztása állítólag nagyon hatékony a rák megelőzésében. Ezenkívül a mángold erősíti az idegrendszert, tisztítja a vért, jótékonyan hat az érkorrózió ellen, ajánlott vérszegénység esetén, és elősegíti a káros anyagok kiürülését a szervezetből.