Találkozott már olyan recepttel, amely szerint mogyoróhagymát kell adni az elkészítendő ételhez? Sokan ezt a zöldséget a hagyma alternatívájának tekintik, és úgy gondolják, hogy pontosan ugyanolyan íze van. A valóságban azonban a mogyoróhagyma sokkal finomabb, és jobban ki tudja emelni a többi hozzávalót. Eláruljuk, mi is az a mogyoróhagyma, mire használják valójában, és hogyan lehet megkülönböztetni a klasszikus konyhai hagymától.
Mi az a mogyoróhagyma?
Egy zöldségfajta, amely botanikailag az Allium nemzetségbe tartozik, és erősen hasonlít a hagymára. A mogyoróhagymát sokan a népszerű szaporító elnevezéséről is ismerik, amely a zöldség szaporítási módjára utal. A mogyoróhagyma ugyanis egyetlen palántából nagyobb csomókat hoz létre a talajban. Ezen kívül találkozhatunk még a hagymaszaporító, ošlejch, onion ošlejch vagy fokhagyma aszkalon elnevezésekkel is.
Ezt a növényt 2010-ig külön fajként tartották számon, amelyet főként Allium ascalonicum (innen a fokhagymás aszkalon elnevezés) vagy Allium salota néven ismertek. Ma azonban a botanikusok a konyhahagyma (Allium cepa) alfajának tekintik, ezért leggyakrabban Allium cepa var. aggregatum néven említik.
Ami a mogyoróhagyma eredetét illeti, az ókorban az emberek főként Kis- és Közép-Ázsiában termesztették. Egyik neve, nevezetesen az askeloni hagyma (ma Ascalon fokhagyma) az izraeli Ashkelon városára utal, ahol a növény virágzott. A mogyoróhagymát később a keresztesek hozták Európába.
Hogyan néz ki a mogyoróhagyma?
Első pillantásra a mogyoróhagyma hasonlít a klasszikus konyhai hagymára, de sok tekintetben különbözik is tőle. A mogyoróhagyma levelei egyszerűek és nyeletlenek, levélhüvellyel, párhuzamos erezettel és telt, félkör alakú lapocskákkal. A virágok kétneműek, a csúcsos virágzatban helyezkednek el, és első pillantásra a periantuszhoz hasonlítanak. Valójában azonban gömbölyded, összehúzott bibeszál.
A mogyoróhagyma virágzatában, amely a bogáncsot tartja, található a virágkehely is. A periantusz hat különálló sziromlevélből áll, amelyek színe enyhén rózsaszínű vagy lilás, de középen egy sötétlila csík is található. A mogyoróhagyma termése a kapszula, amely valódi bimbós termés, amely nagyszámú szotyledon átalakulásával jön létre.
Ha a mogyoróhagymát felvágjuk, a vágásból látszik, hogy különbözik a rokon fokhagymától. Húsos, megvastagodott levélalapokból, más néven szoknyákból áll. A héja sárgás-barnás-vöröses színű, míg a mogyoróhagyma belseje fehér-lila. Tárolóanyaga a fruktán, a hagyma vágásakor égő összetevője pedig az alilszulfidokat tartalmazó illóolaj.
A mogyoróhagyma és a hagyma közötti különbség
Sokan úgy gondolják, hogy a hagymás szaporítóhagyma nem sokban különbözik a klasszikus konyhai hagymától, amelyet a mindennapi főzés során használnak. De ennek éppen az ellenkezője igaz. A mogyoróhagyma ugyanis több, kisebb hagymából álló fürtökben nő, amelyek az anyahagyma körül jelennek meg, míg az utóbbi esetben csak egyetlen hagymát szedünk le, de az jellemzően nagyobb méreteket ér el.
Ráadásul a mogyoróhagyma viszonylag szívós és ellenálló, így a hidegebb hónapokban is friss hagymát biztosíthat. Körülbelül egy-két hónappal korábban betakarítható, mint a hagyományos hagyma (de nem egész évben, mint a téli hagymát, Allium fistulosum). A konyhai felhasználását tekintve a mogyoróhagyma enyhébb, fűszeresebb és inkább édes ízű, és gyakran azok számára is megfelelő, akik nem kedvelik túlzottan a hagyományos hagymát.
A mogyoróhagyma másik nagy előnye, hogy a hagyma mellett a mogyoróhagyma levelei is fogyaszthatók, amelyek első pillantásra a metélőhagymára hasonlítanak. A konyhai hagymával ellentétben a mogyoróhagyma nem fonnyad meg a tárolás során, nem veszít az ízéből, és egy kicsit tovább is eltartható (állítólag hűvös, szellős körülmények között akár 6 hétig is). Sokaknak azonban az is előnyös, hogy a mogyoróhagyma az erkélyen, konténerben is termeszthető.
Milyen mogyoróhagymafajták vannak?
Ha mogyoróhagymát szeretne beszerezni a saját kertjébe, ne feledje, hogy számos különböző fajtát lehet termeszteni, amelyek szalmasárga, piros, lila vagy barna színűek. Maga a hagyma alakja is változik. A finom levelű mogyoróhagyma például általában hosszúkás, míg a durvább levelű fajták lapos vagy gömbölyű hagymával rendelkeznek. A népszerű mogyoróhagymafajták a következők:
- hagyma palánta mogyoróhagyma Red Sun,
- Golden Gourmet sárga mogyoróhagyma,
- mogyoróhagyma hagyma Ambition F1,
- Camelot F1 mogyoróhagyma,
- mogyoróhagyma Yellow Moon hagyma,
- mogyoróhagyma Longor hagyma,
- mogyoróhagyma Mikor hagyma,
- mogyoróhagyma vöröshagyma Sante,
- banánhagyma mogyoróhagyma,
- mogyoróhagyma Schelia hagyma.
Milyen gyógyhatású a mogyoróhagyma?
A mogyoróhagyma a termesztők körében elsősorban a B6-vitamin gazdag forrásaként ismert, de viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint (bár a konyhai hagymához képest feleakkora mennyiségben) és A-provitamint is. Ráadásul a hagyományos hagymával ellentétben nem okoz puffadást, amit sokan értékelnek. Ásványi anyagok tekintetében például:
- Magnézium,
- kálium,
- nátrium,
- vas,
- foszfor,
- cink,
- mangán,
- jód.
Ezenkívül a mogyoróhagyma szerves savakat, pektineket, nyálkaanyagokat és antibiotikus és baktériumölő hatású aromás illóolajokat is tartalmaz. Fogyasztása állítólag segít csökkenteni a vérnyomást és a vércukorszintet. Emellett elősegíti az egészséges emésztést, és pozitív hatással van az olyan egészségügyi problémákra, mint a székrekedés, torokfájás, kellemetlen száraz köhögés és torokgyulladás. A népi gyógyászat szerint a közönséges megfázás és a különböző hörgőbetegségek kiváló gyógyszere is.
Milyen felhasználási módjai vannak a mogyoróhagymának?
A mogyoróhagyma egyedi, a hagyományos konyhai hagymánál enyhébb íze miatt számos érdekes recept elkészítésére alkalmas. Ráadásul fűszeresebb benyomást kelthet, és ízében is jobban keveredik a többi hozzávalóval, amelyet a szakács az étel elkészítéséhez használ. Ha finomra vágjuk, szinte feloldódnak a mártásban, anélkül, hogy sokáig kellene főzni őket.
Zasyrova akkor használja a mogyoróhagymát, amikor azt szeretné, hogy a végső ételben ne nyomja el a többi hozzávaló ízét, ami például a konyhai hagyma esetében könnyen megtörténhet. Általánosságban elmondható, hogy a mogyoróhagymát vadhúsok vagy grillezett húsok ízesítésére használják, remekül illik levesek és saláták hozzávalójaként, és jól illik halakhoz és tenger gyümölcseihez is.
Az egyik legnépszerűbb mogyoróhagymás étel a mogyoróhagymás vaj, de sok szakács kedveli a fehér mártásokat is, amelyekben a mogyoróhagyma kiemelkedik. A mogyoróhagymát ezenkívül édes-savanyú páclében pácolják, de egyszerűen meg is lehet pirítani, és remek kiegészítője lehet különféle tekercseknek, sós pitéknek vagy tésztaételeknek. Mivel a mogyoróhagyma enyhe ízű, közvetlen fogyasztásra is alkalmas, és egyesek a mogyoróhagyma leveleit saláták vagy kenhető saláták készítéséhez is használják.
Mi az a mogyoróhagyma?
Egy zöldségfajta, amely a konyhahagyma (Allium cepa) egyik alfaja. Kis- és Közép-Ázsiában őshonos, és a múltban széles körben termesztették, például az izraeli Ashkelon város környékén. Napjainkban a szaporító növény, hamvas vagy hamvas fokhagyma neveken is ismert. Levelei egyszerűek és nyeletlenek, virágai rózsaszínűek vagy lilák, termése pedig kapszula. Maga a hagyma húsos, megvastagodott levélalapokból áll.
Mi a különbség a mogyoróhagyma és a vöröshagyma között?
A mogyoróhagyma abban különbözik például a konyhahagymától, hogy fürtökben nő, amelyek nagyobb számú kisebb hagymát tartalmaznak. Emellett viszonylag szívós és szívós növény, az egyes hagymákat körülbelül egy-két hónappal korábban (júniusban és júliusban) lehet betakarítani. Íze enyhébb, a tárolás során nem fonnyad meg, és egy kicsit tovább tart. Ezenkívül a metélőhagymára hasonlító mogyoróhagyma is felhasználható.
Milyen gyógyhatású a mogyoróhagyma?
A mogyoróhagyma köztudottan gazdag B6-vitaminforrás, de tartalmaz C-vitamint, A-provitamint, számos ásványi anyagot, szerves savakat, pektint, nyálkát vagy antibiotikus és baktériumölő hatású aromás illóolajat is. A közönséges hagymával ellentétben a mogyoróhagyma nem puffaszt. Ellenkezőleg, segít csökkenteni a vérnyomást és a vércukorszintet, segíti az emésztést, és segít a megfázás, a torokfájás és a torokgyulladás ellen.
Mire használják a mogyoróhagymát?
A mogyoróhagyma számos érdekes ételben felhasználható, mivel íze enyhébb és fűszeresebb, mint a hagyományos konyhai hagymáé. Vadhúsok, grillezett húsok, halak vagy levesek ízesítésére használják. Népszerű azonban a mogyoróhagymavaj is, és az emberek nem szeretik a mogyoróhagymamártást. Ezenkívül a mogyoróhagymát kenhető krémekhez, salátákhoz, sós pitékhez vagy különféle tekercsekhez adják. Sütve vagy nyersen is fogyasztható.