4 legjobb RECIPES of PAK CHOI (kínai káposzta)

Szereti az ázsiai konyhát, szeretne egy ízletes salátát készíteni, vagy egyszerűen csak egy szokatlan hozzávalót keres, amellyel feldobhatja kedvenc ételeit? Ha igen, akkor mindenképpen adjon egy esélyt a pak choi növénynek, amelyet a cseh kertészek kínai káposztaként is ismernek. Meleg és hideg ételekhez egyaránt kiváló, és tele van egészségügyi előnyökkel.

Miért nyúljunk a kínai káposztához?

Bár sokan a kínai káposztára (pak choi) úgy gondolnak, mint egy hosszúkás, műanyagba csomagolt, világoszöld levelű fejre, amelyet általában a szupermarketben vásárolnak, és később saláták készítéséhez használnak, valójában pekingi káposztát hoznak haza, amely nagyon különbözik a kínai káposztától. A pak choi a pekingi változattal ellentétben egész évben termeszthető, tavaszi és őszi vetésre is alkalmas, és az íze is más.

A pak choi egy keresztesvirágú zöldségféle, amely a termesztők körében többféle nevet is kiérdemelt, mint például kínai káposzta, bok choy, kínai mángold vagy kínai mustár. Fehéres gumós száráról és hosszabb leveleiről ismerhető fel, amelyek színe árnyalatonként változik. Előnye, hogy a kínai káposzta fiatal levelei az ültetéstől számított három héten belül, az egész fejek pedig körülbelül hat-nyolc héten belül betakaríthatók.

Ezt a növényt ma elsősorban az ázsiai konyhában látjuk a pak choi esetében. A kínai fogyasztók különösen kedvelik a kínai káposztát, mert a levelek szilárdak, ropogósak és lédúsak, míg a pak choi általános íze nagyon enyhe, néha enyhén édes. Így bármilyen ételt gazdagíthat, amelyhez úgy dönt, hogy hozzáadja ezt a zöldséget.

Fontos, hogy a kínai káposzta számos vitamint (különösen A-, C- és K-vitamint, illetve B-vitamint) és ásványi anyagot is tartalmaz, többek között vasat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumot és mangánt. Ennek eredményeképpen pozitív hatással van az emberi szervezetre, és olyan diétás alapanyag, amely alacsony kalóriatartalmú, így a karcsú alakra vágyók is értékelik.

Hogyan dolgozzuk fel a kínai káposztát?

A pak choi-t ma mind a hideg, mind a meleg konyhában használják. A növény nyers állapotban képes megtartani jótékony anyagainak nagy részét, amit különösen a saláták és a friss receptek minden kedvelője értékel. A kínai káposzta azonban sütéssel, grillezéssel vagy sütéssel főzhető, és a kínai káposzta párolva vagy levesben is kiváló.

Ha nagyobb mennyiségű kínai káposztát hoz haza, amelyet nem tud azonnal feldolgozni, tárolhatja a hűtőben. A pak choi-t azonban nem szabad néhány napnál tovább tárolni, mivel a levelek hamar megfonnyadnak (hasonlóan a spenóthoz).

Ha kínai káposztát főz, ne feledje, hogy a levelek gyorsan fonnyadnak. Ezért felhasználás előtt néhány percre tegyük őket forró vízbe, szárítás előtt pedig kb. egy percre merítsük őket jeges vízbe. A káposztát az elkészített ételekhez a legvégén adjuk hozzá, ízét pedig gyömbérrel, fokhagymával vagy curryporral finomíthatjuk.

Mit főzzünk kínai káposztával?

A pak choi sokféle konyhában használható. A kínai káposzta levelei például remek alapanyagként szolgálnak a különféle zöldségsalátákhoz, de az egyre népszerűbb turmixokhoz is. Azonban más zöldségekkel, gyümölcsökkel vagy diófélékkel is kombinálható, és népszerű az emberek körében, például avokádóval vagy dinnyével kombinálva.

A kínai káposzta ízének fokozására nyersen érdemes vinaigrette-et, például balzsamecetet vagy mézet és citromot használni. A pak choi tápértékét tejsavas erjesztéssel is növelhetjük, de természetesen a kreativitásnak itt sincs határa, így saját recepteket is kitalálhatunk.

A főzés szempontjából az ázsiai konyhában rengeteg olyan recept létezik, ahol ez a növény játssza a főszerepet, de olyan receptek is, amelyekben a kínai káposzta tökéletesen alá tudja húzni más összetevők ízét. A legnépszerűbbek közé tartoznak a tésztával és hússal való kombinációk, de a fogyasztók szívesen fogyasztják a pak choi levest is, és vannak, akik a vajban sült vagy grillezett kínai káposztát részesítik előnyben.

Pak choi: receptek

Érdekli a kínai káposzta, és kíváncsi, milyen pak choi recepteket érdemes kipróbálnia? Ha még csak most ismerkedik a növénnyel, mindenképpen érdemes először egy egyszerű zöldségsalátát kipróbálni, amelyhez szinte bármit hozzáadhat, amit csak szeretne. Az ázsiai ételek kedvelői értékelni fogják a főtt, párolt vagy sült kínai káposzta számos receptjét.

Pak choi rizzsel vagy tésztával

Ha Ön az ázsiai konyha rajongója, semmiképpen sem szabad kihagynia a népszerű tésztát csirkével, pak choi-val és zöldségekkel, amelyet wokban készítenek. Alternatív megoldás lehet, ha tészta helyett rizst használ. Milyen hozzávalókra lesz szüksége ehhez a recepthez?

  • 300 gramm csirke,
  • 300 gramm tészta (vagy rizs),
  • 2 fej pak choi,
  • 1 csokor újhagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 paprika,
  • chili ízlés szerint,
  • csirkehúsleves,
  • 1 teáskanál gyömbér,
  • só, bors, olaj,
  • szójaszósz,
  • szolamin.


Először alaposan megtisztítjuk a csirkét, majd kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és bevonjuk az elkészített szalámival. Ha éppen a csirkealaplevet készítjük, csontozzuk ki a húst, és a csontokat tegyük egy kisebb edénybe. Közben készítsd el a vizet a tésztához vagy a rizshez, hogy minden egyszerre készülhessen el, a csomagoláson lévő utasítás szerint főzve.

A következő lépés a zöldségek feldolgozása. A hagymát megmossuk és karikákra vágjuk, a fokhagymát durvára aprítjuk, a pirospaprikából (és esetleg a chilipaprikából) pedig leöblítés után kisebb kockákat vagy tésztát készítünk. Ezután tisztítsuk meg a pak choi-t, a leveleket vágjuk metéltre, a szárát pedig kisebb kockákra. Reszelje le a meghámozott gyömbért.

Ezután a csirkét forró olajban wokban aranybarnára sütjük, majd ismét kivesszük egy kis időre. Miután a serpenyő hőmérsékletét csökkentettük, a zsírban, amelyet enyhén meglocsolunk szójaszósszal, röviden megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, a chilit és a reszelt gyömbért. Alaposan megkeverjük a keveréket, és körülbelül három-öt perc múlva visszatesszük a csirkét, majd a choi-t.

Végül adjunk a serpenyőbe egy kis csirkealaplevet, és forraljuk fel a zöldség-hús keverékkel együtt. Ezután már csak a főtt tésztát vagy rizst kell hozzáadni, mindent ismét alaposan összekeverni, és szükség esetén egy kevés szójaszósszal fűszerezni. A kész étel ezután azonnal fogyasztható.

Pak choi leves

Egy erős zöldséglevest szeretne, ami a leghidegebb napokon is felmelegíti? Ebben az esetben ne hagyja ki pak choi leves receptünket, amely nemcsak jóllakatja, de a szervezetét is ellátja minden szükséges tápanyaggal. Az elkészítéséhez szükséged lesz rá:

  • 1 liter marhahúsleves,
  • 1-2 fej pak choi,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • egy darab friss gyömbér,
  • 1 teáskanál miso paszta,
  • 2 evőkanál méz,
  • egy marék friss koriander,
  • petrezselyem vagy metélőhagyma,
  • szójaszósz,
  • só és bors.


Először készítsük el a húslevest, amelyet egy lábasban forraljunk fel. Közben megtisztítjuk a pak choi-t, leválasztjuk az egyes leveleket, amelyeket metéltre vágunk, és a szárakból kis kockákat készítünk. A fokhagymát apróra, a koriandert inkább durvára vágjuk, a gyömbérből apró szeleteket készítünk, és mindent a felaprított szárakkal együtt a forrásban lévő levesbe dobunk.

Ezután sózzuk, borsozzuk az egészet, kb. 3 percig forraljuk, és csak ezután adjuk hozzá a kínai káposztaleveleket, amelyeknek csak rövidebb főzési időre van szükségük. Amikor a fazék elszokott, fűszerezzük misópasztával, mézzel és szójaszósszal. Természetesen más hozzávalókat is adhatunk a leveshez, például rizstésztát, sárgarépát, chilit vagy lime-levet, a kész alkotást pedig jó, ha friss metélőhagymával vagy petrezselyemmel díszítjük.

Vannak, akik a pak choi levest sült tojástekerccsel is szeretik kombinálni. Elkészítéséhez a következő hozzávalókat kell előkészíteni:

  • 2-3 tojás,
  • 8-10 evőkanál tej,
  • 60 gramm félig durva liszt,
  • egy csipetnyi sütőpor,
  • olaj és só.


A tojásokat habverővel addig verjük a tejjel, a liszttel és egy csipet sütőporral, amíg sima, enyhén sós tésztát kapunk. Közben egy serpenyőben hevítsünk fel kevés olajat, és öntsük rá az elkészített tészta körülbelül felét. Így egyfajta omlettet készítünk, amelyet mindkét oldalán körülbelül két percig sütünk. Ezután ugyanígy elkészítjük a második omlettet is. Ha mindkét omlett elkészült, vágjuk fel őket metéltre vagy kisebb darabokra, és adjuk a leveshez.

Pak choi hideg saláta

Mivel a kínai káposzta más zöldségekkel, diófélékkel és gyümölcsökkel is jól illik, a hideg saláták elkészítésekor szabadjára engedheti fantáziáját. Ha azonban ennek a salátának az egyszerű változatát szeretné elkészíteni, szüksége lesz rá:

  • 2 fej pak choi,
  • egy csokor mezei zöldségek,
  • 3-5 újhagyma,
  • balzsamecet,
  • olívaolaj,
  • lime lé,
  • 1 evőkanál méz,
  • krutonok.


Először alaposan öblítsük le a mezei zöldeket, és tegyük az előkészített tálba. Ezután ugyanígy járj el a kínai káposztával is, a leveleket vágd apró metéltre, ha pedig a keményebb szárakkal szeretnél dolgozni, akkor kisebb kockákat is készíthetsz belőlük. Az újhagymát ismét öblítsd le, és vágd kisebb karikákra, majd keverd össze az egészet.

Ezután készítsd el az öntetet, amely balzsamecetből, olívaolajból, lime-léből és mézből áll. A keveréket tetszés szerint normál ecettel is ízesítheted, vagy ízesítheted. Ezután öntse az öntetet az elkészített salátára, keverje össze alaposan mindennel, végül adja hozzá a krutont. A salátát egyéb hozzávalókkal is gazdagíthatjuk, például pirított szezámmaggal, mandulával, gránátalmamaggal vagy fenyőmaggal.

Pak choi vajban

Ha kínai káposztára vágyik, de nem szeretne bonyolult előkészületekbe bocsátkozni, imádni fogja a vajban párolt pak choi egyszerű receptjét. Könnyen elkészíthető, és nem igényel sok hozzávalót. Csak készítsd el:

  • 2 fej pak choi káposztát,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • újhagyma ízlés szerint,
  • egy darab vaj,
  • szójaszósz,
  • szezámolaj.


Először ezután a choi-t egyes levelekre osztjuk, amelyeket hideg vízben megmosunk, és lecsepegtetünk. Ezután megtisztítjuk az újhagymát, amelyet tetszés szerint kisebb-nagyobb karikákra vágunk, a fokhagymagerezdeket pedig finomra aprítjuk. Kevés szezámolajat hevítünk az olajban, és a fokhagymát rövid ideig pirítjuk. Amint a fokhagyma kissé meglazult, hozzáadjuk a choi-t (ami lehet egész levél vagy kisebb darabokra vágott darab) az újhagymával együtt.

Lassan pároljon mindent néhány percig, és amikor a kínai káposzta kezd fonnyadni, csináljon egy kis helyet a serpenyő közepén, és adjon hozzá vajat. Amikor megolvadt, adjuk hozzá a szójaszószt, és keverjünk meg mindent alaposan, hogy a kínai káposzta egy kicsit bevonja az elkészített szósz. Ezután az egész keveréket rövid ideig pároljuk a serpenyőben, amíg a szójaszósz karamellizálódni kezd. Ezután már tálalhatjuk is.