Mi az a rukkola? Milyen felhasználási módjai, gyógyhatásai, …

Bár a rukkola neve talán nem cseng ismerősen, a rukkoláról valószínűleg hallott már. Valószínűleg meg fog lepődni, de két nagyon hasonló leveles zöldségről van szó, amelyeket az utóbbi időben egyre gyakrabban használnak saláták alapanyagaként vagy húsételek köreteként. A rukkola azonban finom íze mellett C-vitamin-tartalmával és egyéb gyógyhatásaival is kitűnik.

Mi az a rukkola?

A rukkola (Eruca sativa) egy középmagas, dúsan elágazó, leveles fűszernövény, amelyet a kertészek itthon gyakran összetévesztenek közeli rokonával, a rukkolával (Rucola selvatica). Bár ezek a növények ízükben nagyon hasonlóak, és mindkettő a rukkolafélék családjába tartozik, valójában két különböző nemzetségről van szó.

A rukkola és a rukkola közötti fő különbség a levelek alakja, amely alapján ránézésre is meg lehet őket különböztetni. Míg a rukkola levelei inkább oválisak, addig a rukkola leveleit élesen vágott alakjuk jellemzi. E növények virágai azonban szintén különböznek. A rukkola fehér virágú egynyári, míg a rukkola évelő növény, amelyet jellegzetes sárga szirmai és markánsabb (fűszeresebb) íze jellemez.

Ha a rukkola nevet angolul szeretnénk használni, akkor leggyakrabban a rocket, garden rocket vagy arugula elnevezésekkel találkozunk, míg egyes helyeken a ruchetta, roquette vagy rucoli elnevezéseket is használják. A klasszikus rukkolát általában vadrukkola néven ismerik.

Egyes helyeken még megtalálható az Eruca vesicaria név is, amely alatt eredetileg világszerte ismert volt. Az Eruca sativa alfajt, amely Közép-Európában, így Csehországban is terem, később azonban elkülönítették és külön fajként ismerték el.

Hogy néz ki a rukkola?

A rakéta egy egyéves gyógynövény, amely kopasz vagy nagyon gyengén szőrös. Egyenes, elágazó szárú, vékony gyökérből növő, általában 60 centiméteres magasságot elérő szárral rendelkezik. A rukkola levelei világoszöld színűek, és nemcsak a növény földi részén, hanem közvetlenül a száron is nőnek. Általában 7-15 centiméter hosszúak és 3-5 centiméter szélesek.

A rukkola jellegzetessége a négyrészes, krémszínű vagy halványsárga színű, 15-25 milliméter átmérőjű virágai, amelyek általában június és augusztus között nyílnak. Alakjukat és árnyalatukat tekintve fürtvirágzatú száron nőnek, lilás erezetűek, és fokozatosan fehérek lesznek.

A rakéta termései felálló, ellipszis vagy szablya alakúak, hosszúkásak és körülbelül 20-30 milliméter hosszúak. A kapszulák ezután barna vagy vöröses gömb alakú magokat tartalmaznak, amelyek körülbelül 2,5 milliméteresek, simák és két sorban helyezkednek el.

Előfordulás

A rukkola a Földközi-tenger és a szomszédos délnyugat-ázsiai vagy makaronéziai területekről származó zöldségféle. Az ember eredetileg gyomnövénynek tartotta, mivel főleg a gabona- és lenültetvényekben virágzott. Ezekkel a magvakkal került aztán a rukkola az indiai szubkontinensre, Délkelet-Ázsiába, Dél-Afrikába, Észak-Amerikába és Ausztráliába.

A mi területünkön a rukkola egy olyan veteményes, amelyet az emberek még mindig viszonylag fiatal és nem túlságosan elterjedt neofitának tartanak. A 19. században a Földközi-tenger környéki országokból került a cseh kertekbe, ahol a kertészek csemegeként termesztették. Innen idővel a vadonba is elszökött, ahol először 1900 körül jelent meg.

Rukkola: felhasználások és hatások

Valószínűleg nem szükséges megmagyarázni a rakéta termesztésének fő okát. Sokan szeretik ezt a leveles zöldséget, hiszen rengetegféle fantáziadús étel készíthető belőle. Azonban a nagyszerű íze mellett ennek az aromás fűszernövénynek más felhasználási területei is vannak. Az orvosok szerint a rukkola nagyon pozitívan befolyásolja az emberi egészséget.

Tehát milyen felhasználási módjai vannak a rukkolának? Míg sokan dicsérik az ízét, az orvosok elsősorban az emberi szervezetre gyakorolt jótékony tulajdonságait emelik ki. A rukkola nagy mennyiségű C-vitamint, valamint más vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A friss levelek például remek kalcium-, magnézium- és vasforrásnak számítanak. Emellett a rukkola gyógyhatása az emésztés serkentése, az étvágygerjesztés, a vértisztítás és a vizelethajtó hatása is jelentős.

Sőt, az ókorban egyesek a rakétát afrodiziákumnak tartották. A római költő, Vergilius még azt is mondta, hogy a növény serkenti a szexuális vágyat, valószínűleg ezért volt szigorúan tilos a középkori kolostorokban a rakéta termesztése. A mai napig fogyasztják azonban az emberek a rukkolát, mivel erősíti az immunrendszert és segít a máj méregtelenítésében.

Ami a rukkolamagot illeti, csaknem 30% olajat tartalmaz, amely hét zsírsavat tartalmaz. Ezeket a zsírsavakat a következő táblázatban soroljuk fel:

  • eruka (44,7%),
  • olaj (15,1 %),
  • linolénsav (14,7 %),
  • linolsav (8,3 %),
  • eikozénsav (7,4 %),
  • palmitinsav (5,1 %),
  • sztearinsav (1,3 %).

Mivel a rukkolaolaj nagy mennyiségű erukasavat tartalmaz, amely káros az emberi szervezetre, ezért elsősorban az iparban találta meg a felhasználási területét. Ott különösen nagyra értékelik ezt a nyersanyagot a magas hőmérsékleten való nagyfokú stabilitása miatt, de az olaj alacsony hőmérsékleten való folyékonysága és jó oxidatív stabilitása miatt is.

Ezért a rakétamagolajat leggyakrabban ipari kenőanyagok, fermentumok, tisztító- és mosószerek, nyomdafestékek és műanyagadalékok előállításához használják. Bár Közép-Európában nem kifizetődő a rukkola műszaki célú termesztése, Ázsiában nagyon népszerű, a legnagyobb területen Indiában termesztik.

Mi az a rukkola?

Az Eruca sativa egyéves, közepes magasságú, gazdagon elágazó és leveles fűszernövény. Szára vékony gyökérből nő, és általában eléri a 60 centiméteres magasságot. A rukkola levelei világoszöld színűek, körülbelül 15 centiméter hosszúak, és a növény földi részén, de közvetlenül a száron is nőnek. Jellemzőek a négyrészes, krémszínűtől a halványsárgáig terjedő színű virágai, amelyek júniustól augusztusig nyílnak.

🌱 Miben különbözik a rukkola a rukkolától?

Sok kertész összekeveri a rukkolát a rukkolával. Bár ezek a növények hasonlítanak egymásra, mindkettő a rukkolafélék családjába tartozik, és az ízük is hasonló, valójában két különböző nemzetségről van szó. A fő különbség a rukkola és a rukkola között a levelek alakja, amelyek inkább oválisak, míg a rukkola élesen hegyes formájú. Egy másik megkülönböztető jegyük a virágok, amelyek a rukkolánál kifejezetten sárga színűek.

🌱 Mi a rakéta felhasználási módja?

A fő ok, amiért az emberek rukkolát termesztenek a kertben, a lakásban vagy akár az erkélyen, az az, hogy remekül használható zöldségsaláták alapanyagaként vagy húsok köreteként. Ez az aromás fűszernövény remek ízű és egészséges is. A rukkolából olajat is készítenek, amelyből ipari kenőanyagokat, tisztító- és mosószereket, nyomdafestékeket és műanyagadalékokat állítanak elő.

🌱 Milyen gyógyhatású a rukkola?

A rakéta fogyasztása nagyon jótékony hatással van az emberi szervezetre. Ez a növény nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, a friss levelek pedig nagyszerű kalcium-, magnézium- és vasforrásnak számítanak. Ráadásul a rukkola serkenti az emésztést, serkenti az étvágyat, tisztítja a vért és vizelethajtó hatású.