Megkívántál egy szokatlan zöldséges ételt, de nem jut eszedbe semmi, amit otthon magad is elkészíthetnél? Vagy talán azt keresi, hogyan tartósíthatja a szezonális zöldségeket, hogy a téli hónapokban is élvezhesse őket? Ebben az esetben egy fűszeres koreai kimchi saláta izgathatja. Eláruljuk, melyik kimchi receptet érdemes kipróbálnod, és hogy mi kell a kimchi elkészítéséhez.
Mi az a kimchi?
A kimcsi (más néven kimchee, kimchi vagy kimchi) egy koreai nemzeti étel, amelynek eredete messzire nyúlik vissza. Ez egy fűszeres zöldségsaláta, amely erjesztett zöldségekből (fermentált zöldségekből) és más jellegzetes összetevőkből készül. A kimchi emellett a zöldségek tartósításának is kiváló módja, valamint számos vitamin és ásványi anyag forrása.
A kimchire vonatkozó első írásos említések a kínai Shih-kyung költészetben találhatók, amely állítólag 2600 és 3000 év közötti. Régen az emberek ezt az ételt „ji”-nek nevezték, és kizárólag són és friss zöldségeken alapult. Csak a 12. században kezdtek el más összetevőket is hozzáadni, ami jelentős ízbeli változást eredményezett. Csak a 17. század elején került bele a chili, amely nélkül a legtöbb ember ma már el sem tudja képzelni a kimchit.
Milyen a kimchi összetétele?
Bár könnyen vásárolhatsz kimchit a boltban, semmi sem jobb, mint saját magad elkészíteni. Ha kísértésbe esel, hogy otthon is elkészítsd a kimchit, tudni szeretnéd, hogy milyen összetevőkből áll össze ez a pikáns étel, és mi az, ami nem hiányozhat a konyhádból. A hagyomány szerint a fő összetevők közé tartoznak:
- Pekingi káposzta,
- fehér daikon retek,
- újhagyma,
- fűszerpaszta,
- só.
Ami a fűszerpasztát illeti, azt több különleges összetevő összekeverésével készítik. Ezek közé tartozik a piros chilipehely (gochugaru), a zúzott fokhagyma, a reszelt gyömbér és ezen kívül a halszósz. A receptet azonban többféleképpen is módosíthatjuk, így az erjesztett káposztás kimchit más hozzávalókkal is kiegészíthetjük. Az elkészítés alapelvei azonban mindig ugyanazok maradnak.
A kimchihoz a megfelelő hozzávalók kiválasztása a csata fele. Elsősorban olyan szilárdabb állagú zöldségeket ajánlott választani, amelyek nem bomlanak le teljesen az erjedés során. A pekingi káposzta, a daikon és az újhagyma mellett ilyen lehet a karalábé, a sárgarépa, az uborka vagy a karfiol. Egyesek almát is adnak hozzá az ízesítés érdekében, de ezt a lehetőséget nem mindenki szereti.
A kimchi általában csípős chilit, reszelt fokhagymát és hal- (vagy szója-) szószt tartalmaz. Egyesek azonban finomra reszelt gyömbért, apróra vágott metélőhagymát, cukrot vagy mézet is adnak hozzá. És milyen íze van a kimchinek? Ennek az ételnek az íze összetett, átható, és természetesen tükrözi a felhasznált alapanyagokat, amelyek erjesztési folyamaton mentek keresztül.
A tejsavas erjedési folyamat során a baktériumok a klasszikus savanyú káposztához hasonló, enyhén savanyú és csípős ízt hoznak létre. Ebben szerepet játszik a hozzáadott só vagy cukor mennyisége és az erjesztés hossza is (minél hosszabb az erjedés, annál intenzívebb az íz). Kísérletezhetünk chilivel is. Míg egyesek nagyon csípősen szeretik a kimchit, mások inkább az enyhén csípős ízt részesítik előnyben.
A kimchi típusai
Mielőtt bemutatnánk a kimchi receptet, jó, ha megismerkedünk a különböző kimchi típusokkal. Az első a téli kimchi, amelyet hagyományosan nyár végén készítenek nagy mennyiségben, hogy legyen mit enni a hosszú téli hónapokban. Általában gimjang néven emlegetik ezt a finomságot, amelybe a pekingi káposztából vagy esetleg vízitök-kimchiből készült kimchi is beletartozik.
A másik változat a tavasszal, nyáron vagy ősszel készülő szezonális kimchi (más néven hagyományos kimchi). Ez egy egyszerű kimchi, amelyet könnyű elkészíteni, mivel a hozzávalók nem biztos, hogy olyan sokáig eltarthatók, mint a téli kimchi. Az ilyen típusú kimchi alapját azok a zöldségek képezik, amelyek éppen akkor teremnek a földeken és a kertekben, így az emberek frissen jutnak hozzá. Ezek közé tartoznak a következők:
- retek vízi kimchi,
- tavaszi káposzta kimchi,
- Kimchi töltött uborkával,
- őszi kimchi egész retekkel.
Milyen hatásai vannak a kimchinek?
Ha éppen ennek az ízletes ételnek az elkészítésébe fogsz, bizonyára kíváncsi vagy, hogyan hat a kimchi az emberi egészségre, és hogy ez az étel bármilyen módon jótékony hatással lehet-e az emberi szervezetre. Talán meglepő lehet, de a kimchi állítólag a világ 5 legegészségesebb ételének egyike. Hogy lehetséges ez, kérdezi? A titok az erjesztésben rejlik.
A mikroorganizmusoknak és enzimjeiknek köszönhetően a szerves anyagok az erjedés során összetettből egyszerűbbé alakulnak át, ami megvédi az élelmiszert a mikrobiális bomlástól. Emellett a zöldségek az erjesztés során értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és más egészségügyi előnyöket is megőrizhetnek, és az erjesztési folyamat során az emberi szervezetre negatív hatást gyakorló káros anyagok is eltűnnek.
Az igazi kimchi tele van értékes, az ember számára hasznos anyagokkal, így egyáltalán nem kell aggódnia az elfogyasztása miatt. A koreaiak még nemzeti kincsüknek is tekintik ezt az ételt, és egyesek a hosszú élet gyógymódjaként is emlegetik. Ami a konkrét hatásokat illeti, a kimchi elősegíti az emésztőrendszer megfelelő működését és az egészséges bélflórát, tisztítja a szervezetet és biztosítja a tápanyagok jobb felszívódását.
A kimchi fogyasztása azért is jó, mert megelőzheti a székrekedést. Ez az étel állítólag csökkenti a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, antioxidáns hatású, és általában erősíti az emberi immunrendszert. Egyesek azt is állítják, hogy a kimchi fogyasztása véd a rák ellen, előnyös a cukorbetegeknek és elősegíti a fogyást.
Kimchi receptek
Ha a legjobb kimchi receptet keresi, tudnia kell, hogy valójában számtalan bevált gyakorlat létezik arra, hogyan készítse el ezt a finomságot. Minden koreai családnak megvan a sajátja, amely generációról generációra öröklődik. Míg az alapanyag, a sózott pekingi káposzta és néhány más hozzávaló ugyanaz marad, a többi hozzávalót és a folyamatot általában maguk az emberek alakították át.
Igazi kimchi: recept
Hiába keres egy házi kimchi receptet, amit kipróbálhat a konyhában? Ha a hagyományos hozzávalókat és eljárásokat szeretnéd követni, próbáld ki ezt az egyszerű receptet Koko bloggertől. Az elkészítéséhez szükséged lesz rá:
- 1 kilogramm pekingi káposzta,
- 5 evőkanál koreai tengeri só,
- 2 evőkanál chilipor,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 teáskanál reszelt gyömbér,
- 2 evőkanál halszósz,
- fehér retek vagy sárgarépa tészta,
- újhagyma,
- szezámmag a megszóráshoz (ízlés szerint).
A fő nyersanyagot, a pekingi káposztát először alaposan be kell sózni. Ez többféleképpen történik. A káposztát meg lehet tisztítani, megmosni, száradni hagyni, majd kockákra vágni. Ezután rétegenként egy nagyobb tálba helyezzük, és minden réteget megsózunk. Óvatosan keverjük össze a tartalmát, hogy minden káposztadarabot bevonjon a só. Hagyjuk az egészet 8 órán át pihenni, félóránként megkeverve.
Ha nincs türelmünk ehhez a művelethez, felgyorsíthatjuk a folyamatot, ha a sós páclét ráöntjük a feldarabolt káposztára (kb. 4-5 evőkanál só literenként). A kimchi edényt ezután le kell súlyozni, hogy az összes káposzta jól elmerüljön. Így kb. 2 óra múlva kész lesz, és máris elkezdhetjük öblíteni (mint az előző esetben 8 óra után). Ezt addig ismételgetjük, amíg az íze megítélésünk szerint éppen megfelelő nem lesz.
Amikor a káposzta készen van, el kell kezdeni a kimchi paszta receptjét. Ez chiliből, halszószból, fokhagymából és gyömbérből készül. Ezután gumikesztyűvel mindent alaposan össze kell keverni, és a pasztát minden egyes káposztadarabba bele kell nyomni. Ezután az alapzöldséghez adhatunk más hozzávalókat is (tésztára vágott fehér retket és sárgarépát vagy nagyobb darabokra vágott újhagymát). Ezeket a végén vagy közvetlenül a tésztába adjuk.
Az elkészült kimchit ezután egy befőttesüvegbe vagy erjesztőedénybe (ún. kimchi edénybe) kell tenni. A zöldségeket jól össze kell tömöríteni az edényben, így minimálisra csökkenthető a légbuborékok mennyisége, amelyek zavarhatják az erjedési folyamatot. Ezután hagyjon elég helyet a töltés végén, hogy a kimchi ne folyjon túl, mivel még így is levet fog ereszteni. Ezután fedje le az edény tartalmát, hogy a további levegő ne juthasson a zöldségekhez (például tányérral és kővel vagy speciális fedéllel).
Kezdetben hagyja a zöldségeket szobahőmérsékleten erjedni körülbelül 1-2 napig. Ezután nyissa ki a tartályt, keverje meg a tartalmát, ellenőrizze az ízét (elég sós vagy fűszeres-e a kimchi), és fűszerezze, ha szükséges. Ezután zárja le szorosan, és hagyja további 10-14 napig a hűtőben erjedni. Ügyeljen arra, hogy időnként nyissa ki a tartályt, hogy a kimchi szellőzni tudjon.
Kimchi szójaszósszal
Házi kimchi receptet keresel, ami egyszerű és nagyon gyors lesz? Akkor próbálja ki ezt a koreai kimchi receptet, amely halszósz helyett szójaszószt használ. Ennek az ételnek az elkészítéséhez a következő összetevőkre lesz szüksége:
- 1 kilogramm pekingi káposzta,
- 3 sárgarépa,
- 2 mogyoróhagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 gyömbér,
- chili,
- szójaszósz,
- tengeri só.
Először sózzuk és öblítsük le a megmosott és feldarabolt pekingi káposztát, mint az előző receptben. Ezután adjuk hozzá a metéltre vágott sárgarépát és a kisebb darabokra vágott mogyoróhagymát. Közben a többi hozzávalóból készítsünk pasztát. Keverje össze a reszelt fokhagymát, 1 teáskanál reszelt gyömbért, 2 evőkanál chiliport és 3 evőkanál szójaszószt.
Az elkészült pasztát masszírozd bele az előkészített zöldségekbe, hogy mindenhová jusson, és ha elégedett vagy az így kapott ízzel, tedd az egészet egy befőttesüvegbe vagy negyedliteres üvegbe. Ha marad egy kis paszta, akkor azzal „felforgathatja” az üveget (azaz a pasztát eloszlathatja a felszínen, és elsimíthatja). Ezután hagyja a kimchit kb. 2 napig szobahőmérsékleten erjedni, majd ellenőrizzen mindent, és tegye át a hűtőbe, ahol még kb. 7-10 napig kell erjednie. Most már fogyasztható.
Édes és fűszeres gyors kimchi
Kíváncsi, milyen kimchi saláta receptet válasszon, hogy változatosságot adjon ennek a hagyományos finomságnak? Ebben az esetben bátran próbáld ki a kimchit egy kis mézzel és almával gazdagítani. Ahhoz, hogy kipróbálhassa ezt az érdekes receptet, a következő hozzávalóknak kell a konyhájában lennie:
- 1 kilogramm pekingi káposzta,
- 1 hagyma,
- 1 csokor újhagyma,
- sárgarépa és fehér retek,
- néhány alma ízlés szerint,
- 5 evőkanál koreai tengeri só,
- 2 evőkanál chilipor,
- 4 gerezd reszelt fokhagyma,
- 1 teáskanál reszelt gyömbér,
- 2 evőkanál halszósz,
- 1 evőkanál méz,
- szezámmag.
Először mossuk meg, vágjuk fel, sózzuk és öblítsük le a káposztát, mint az alap kimchi receptnél. Ha kész, keverjük össze más, metéltre vágott zöldségekkel (sárgarépa, daikon, alma) vagy kisebb darabokra vágott zöldségekkel (hagyma, újhagyma). Közben a többi hozzávalóból készítsünk pasztát, és adjunk hozzá mézet, hogy a csípős ízt részben csökkentsük.
A kész pasztát masszírozzuk bele az előkészített zöldségekbe, tegyük az egészet egy megfelelő erjesztőedénybe, és jól zárjuk le. Ezután hagyja a kimchit szobahőmérsékleten erjedni körülbelül 1-2 napig. Ha az üveg kinyitásakor az íze éppen megfelelő, tegye még néhány napra a hűtőszekrénybe, hogy folytatódjon az erjedési folyamat, és ne feledje, hogy a tartalmat időnként hagyja lélegezni. Fogyasztás előtt szórja meg a kimchit szezámmaggal.
Milyen a kimchi?
A kimchit nem főételként, hanem inkább köretként tálalják. A koreai éttermekben minden étkezéshez automatikusan kap egy tál kimchit. Néha rizzsel vagy más étellel fogyasztják, hogy enyhítsék a csípős ízt. A mi körülményeink között a kimchit is inkább salátaként vagy köretként szolgálják fel a főétel mellé. Kiegészíti a grillezett húsokat, hamburgereket vagy rizsételeket, de önmagában is fogyasztható. Remekül használható tortillák, sós tekercsek vagy omlettek töltelékeként is.
Természetesen a kimchit állati termékek nélküli változatban is elkészítheted. Ha vegán kimchi receptet keresel, kipróbálhatsz egy olyan módszert, ahol halszósz helyett almaecetet és vizet használsz. Továbbá a kimchit néha garnélarákkal és osztrigaszósszal készítik, amivel sokan nem tudnak betelni. Emellett a kimchi leves, más néven koreai kimchi leves is népszerű.
Hogyan tároljuk a kimchit?
A kész kimchit hűtőszekrényben kell tárolni. A fogyasztók szerint az erjedés befejezése után körülbelül 2 héttel a legjobb az íze, de megfelelő körülmények között akár 3 hónapig is eltartható. Minél idősebb azonban a kimchi, annál savanyúbb szokott lenni.