Sikerült bőséges padlizsántermést termesztenie a kertjében, és most azon töpreng, hogy mit kezdjen vele? A konyhában ezek az alacsony kalóriatartalmú gyümölcsök sokféleképpen felhasználhatók, a sütéstől és főzéstől kezdve a sütésen át a pörkölésig és a különböző chalamade-ok készítéséig. Eláruljuk, hogyan kell feldolgozni a padlizsánt felhasználás előtt, milyen felhasználási módjai vannak a padlizsánnak a konyhában, és mely padlizsánrecepteket érdemes mindenképpen kipróbálni.
Hogy néz ki egy padlizsán?
A padlizsán, hivatalos nevén padlizsán (Solanum melongena) a padlizsánfélék családjába tartozó növény. Területünkön egynyári növényként termesztik, elsősorban a terméséért, amelyet a konyhában zöldségként használnak. Hosszúsága 25-30 centiméter, súlya elérheti az 1 kilogrammot, és tojásdad vagy uborka alakjáról ismert. Színük a sötétlilától a világoszöldig terjed.
A fiatal padlizsánokat keménységükről és fényes, kemény és sima héjukról lehet felismerni. Jellegzetes zöld szára és kalapja is van. Másrészt a héjon lévő puha foltok, a nem vonzó szín vagy a hús belsejében lévő sötét magok, amelyek általában sárgásfehér vagy krémszínűek, jelzik, hogy a padlizsán öreg. Azonban még a fiatal padlizsán sem tartós, ezért legfeljebb egy hétig kell a hűtőszekrényben tárolni.
A padlizsán feldolgozása
A padlizsán hámozható? Bár sokan nem tudják, a padlizsánt egészben fogyasztják, a héjával együtt (hacsak a recept nem ír elő mást). Ebben rejtőzik a legtöbb értékes anyag. A padlizsán alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, amelynek akár 90%-a víz. A gyümölcs flavonoidokat, rutint és pektint, folsavat és pantoténsavat, valamint számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezért csak a zöld kalapot a szárral együtt távolítják el.
Ha azonban a recept megengedi, a felszeletelt padlizsánt először sózzuk be, és hagyjuk állni egy ideig. Ettől a vágási felület megizzad és harmatos lesz a felszíne. Ezután szárazra kell törölni. Ezáltal megszabadul a felesleges víztől és a keserűségtől. Mivel porózus szerkezetű, ez biztosítja azt is, hogy sütés közben ne szívja be az olajat.
Padlizsán: receptek
A padlizsán elkészítésének számos módja létezik a konyhában. Ne feledje azonban, hogy mindig főzve fogyasztják. Lehet tölteni és pácolni, levesekbe készíteni, és különböző kenőcsöket készíteni belőle. Kipróbálhatjuk főzve, párolva vagy sütve, az emberek gyakran pácolják, és különböző chalamádékban is tartósítják.
A padlizsánt elég gyakran forró kövön sütik, de olajban (háromrétegű bevonattal vagy speciális tésztában) is megsüthetik. Ezenkívül a padlizsán elkészíthető grillen vagy sütőben is, a sült padlizsán zöldségekkel vagy ízletes sajttal kísérve a legnépszerűbb receptek közé tartozik. Sokan sütnek padlizsánt darált hússal is, és készítenek serpenyőben sült padlizsánt is.
A padlizsán a világ különböző konyháiban is felhasználásra került, ahol számos nemzeti étel népszerű összetevőjévé vált. Ha Ön rajong a külföldi ételekért, akkor bizonyára ismeri a görög padlizsánrecepteket, mint például a melitzanosalata (padlizsán előétel), a papoutsaki (darált hússal és béchamellel töltött padlizsán) vagy a népszerű moussaka.
Franciaországban a padlizsán a ratatouille nevű étel részévé vált, amelyhez paradicsom, paprika vagy cukkini is tartozik. Szerbiában a padlizsán az ajvar nevű chalamádéhoz adják, amelyet kenyérre kenve, köretként vagy akár salátaként is fogyaszthatunk. Általában a padlizsán utolsó terméséből készítik, majd tartósítják, hogy az emberek később is fogyaszthassák.
Azonban a török padlizsánreceptek (kenhető, sült padlizsán török módra) is nagyon népszerűek, és a padlizsán az arab konyhában is népszerű. Itt a baba ganusch (baba ganush) nevű étel alapjává vált, amely egy pörkölt padlizsánból készült paszta. A hummuszhoz hasonlóan készül, de csicseriborsó helyett hámozott sült padlizsán kerül bele. A húst vagy összeturmixolják, vagy finomra vágják, majd megfelelően fűszerezik.
Sült padlizsán sonkával és sajttal
A legjobb padlizsán receptet keresi, amivel az egész családnak örömet szerezhet? Ha igen, akkor mindenképpen próbálja ki a sült padlizsánt sonkával és sajttal. Ahhoz, hogy ezt a finomságot otthon maga is elkészíthesse, a következő hozzávalókra lesz szüksége:
- 1 nagy padlizsán,
- 3-4 paradicsom,
- 100 gramm sonka,
- 100 gramm eidam,
- olívaolaj,
- só és bors,
- metélőhagyma vagy bazsalikom.
Először is mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk őket karikákra, sózzuk meg és hagyjuk állni. Ha megszáradt, a szeleteket szalvétával szárazra tapogatjuk. Közben készítsünk elő egy sütőtálat úgy, hogy enyhén meglocsoljuk olívaolajjal. Helyezze a padlizsánt a tepsibe, és tegye rá a paradicsomszeleteket. Ezután fűszerezze az egészet ízlés szerint. Végül tegyünk rá egy szelet sonkát és egy szelet eidamot (vagy esetleg egy szelet mozzarellát).
Ezután tegyük a tepsit a sütőbe, és hagyjuk a padlizsánt 180 °C-on kb. 20-30 percig sülni. Végül metélőhagymával vagy friss bazsalikommal megszórva tálaljuk, akár önmagában előételként vagy uzsonnára, akár burgonyapürével. A sült padlizsánhoz azonban teljes kiőrlésű kenyér vagy könnyű saláta is jól illik.
Ha szereti a sült padlizsánt, és szeretne valamit hozzátenni ehhez a recepthez, akkor a hagymát is vékony szeletekre (vagy kis holdakra) vághatja, és a paradicsommal együtt a padlizsánhoz adhatja. A sült padlizsánt ízesítheted a neked tetsző fűszerekkel is. Az oregánó különösen népszerű, de természetesen a fantáziának itt sem szab határt.
Töltött padlizsán
További népszerű padlizsánreceptek, amelyeket semmiképpen sem szabad kihagyni, a sült töltött padlizsán zöldségekkel és darált hússal. Ha szeretné kipróbálni ennek a finomságnak az elkészítését, mindenképpen szerezze be a következő hozzávalókat:
- 2 nagyobb padlizsán,
- 400 gramm darált hús,
- 1-2 hagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 nagy pirospaprika,
- 100 gramm reszelt sajt,
- olívaolaj,
- só és bors.
Először alaposan öblítsük le a padlizsánokat, vágjuk fel hosszában, és kanalazzuk ki a húsukat úgy, hogy egyfajta tálat képezzenek, amelyet később meg fogunk tölteni. Vigyázzunk azonban, hogy a héjat ne sértsük meg feleslegesen, mert a sült padlizsánról sütés közben le fog folyni az ízletes szaft. Hagyjon a padlizsánban körülbelül egy centiméternyi húst, és ne dobja ki a kivájt közepét.
Sózzuk meg a padlizsánokat, és hagyjuk őket megizzadni. Amint a kivájt tálakon vízcseppek képződnek, óvatosan törölje le őket egy papírtörlővel. Közben kezdjük el a töltelék elkészítését. Az apróra vágott hagymát az olajban pirítsuk aranybarnára, adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint adjuk hozzá a többi fűszert.
Kevergetve süssük a keveréket legalább 10 percig, amíg a hús mindenhol bevonja. Ezután adjuk hozzá a felkockázott paprikát és a maradék kivájt padlizsánhúst, amelyet szintén kisebb darabokra vágunk. Ezután még kb. 5 percig párolja a keveréket, és ha szükséges, fejezze be a főzést, és enyhén fedje fel vízzel. Végül adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és tegyük félre.
A megizzasztott padlizsánok külső és belső oldalát kenjük be olívaolajjal, és töltsük meg őket az előkészített húskeverékkel. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 °C-on kb. 15 percig süssük (vagy amíg a padlizsánok megpuhulnak – a padlizsán méretétől függően). Közvetlenül a sütés vége előtt szórjuk meg a padlizsánokat reszelt sajttal, amely szépen megolvad.
A sült töltött padlizsán receptje nagyon népszerű az emberek körében, mert variálható. A húskeverékhez adhat friss vagy szárított paradicsomot, zellert vagy cukkinit is. Emellett kipróbálhatja a töltött padlizsánt húsmentes változatban is, ahol csak a kedvenc zöldségeit keveri össze, majd fűszerezi. De a fantáziádnak nincsenek határai, amikor a padlizsánra szórandó fűszerek, fűszernövények vagy sajtok kiválasztásáról van szó.
Sült padlizsán diétás változatban
Diétás padlizsán recepteket keresel, hogy gazdagítsd egészséges étrendedet? Akkor próbálja ki az alábbi sült padlizsán receptet, amely biztosan elnyeri tetszését. Szükséged lesz rá:
- 1 padlizsán,
- fokhagyma,
- fűszernövények,
- só,
- olívaolaj,
- tejföl (8%).
A padlizsánokat először leöblítjük, majd karikákra vágjuk, megsózzuk, és egy ideig pihentetjük, hogy a víz és a keserűség távozzon belőlük. Amint megszáradt, papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután kenjük meg a padlizsánt olívaolajjal, tegyük a sütőbe, és 180 °C-on süssük kb. 15 percig (amíg megpuhul). A sütés vége előtt ecseteljük meg a köröket préselt fokhagymával, és ha szükséges, ízlés szerint adjunk hozzá még fűszereket. Ezután a padlizsánokat tejföllel enyhén megkenve és friss fűszernövényekkel megszórva tálaljuk.
Sült padlizsán
Ha a töltött és sült padlizsánon kívül valami másra vágyik, kipróbálhatja a klasszikus receptet a sült padlizsán háromrétegűre sütve. Ehhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:
- 1-2 padlizsán,
- 2 padlizsán,
- tej,
- sima liszt,
- zsemlemorzsa,
- olaj a sütéshez,
- só.
Először is mossuk meg a padlizsánokat, és vágjuk őket nagyjából 1 cm vastag karikákra (vagy hosszában, ha szükséges). Sózzuk meg mindkét oldalukat, és hagyjuk őket egy kicsit pihenni. Amint kiszáradtak, így megszabadulva a felesleges keserűségtől és víztől, papírtörlővel alaposan megszárítjuk őket. Ezután a padlizsánkarikákat csak bevonjuk sima lisztbe, kevés tejjel felvert tojásba, majd zsemlemorzsába.
Ezután az előkészített szeleteket olajban aranybarnára sütjük, majd szalvétán rövid ideig hagyjuk lecsepegni. Ezután azonnal tálaljuk őket, mivel természetesen frissen sütve a legjobb az ízük. Tálalhatjuk őket burgonyával vagy burgonyapürével, a sült padlizsánhoz pedig általában tartármártást vagy tejfölös mártogatóst szoktak adni.
Padlizsán: kenhető
A ma népszerű receptek között szerepel egy egyszerű padlizsánkrém is. Ahhoz, hogy otthon elkészíthesse, a következő hozzávalóknak kell a konyhában lennie:
- 1 nagy padlizsán,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- citromlé,
- őrölt kömény,
- olaj,
- só.
Először mossuk meg a padlizsánt, szárítsuk meg, és villával több helyen szúrjuk át. Ezután tegyük az előkészített tepsibe, és 220 °C-ra előmelegített sütőben süssük puhára, ami körülbelül 35-45 percig tarthat. Sütés közben a héja megfeketedik, de emiatt nem kell aggódni, ez teljesen normális.
A megsült padlizsánt hagyjuk teljesen kihűlni. Csak ezután szabad meghámozni és kidobni a héját, mivel ebben az állapotban már nem használhatók. A húsát keverje össze citromlével, hogy ne sötétedjen el, és az így kapott keveréket ízesítse zúzott fokhagymával, olívaolajjal, őrölt köménnyel és sóval. A kész kenhető masszát ezután kevés olívaolajjal meglocsolva és fűszernövényekkel (például petrezselyemmel) megszórva tálalhatjuk. Önmagában vagy pirítósra kenve is fogyasztható.