A lenmag az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált az emberek körében. Nem csoda, hiszen értékes forrása az egészséges zsíroknak, amelyek segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, megelőzik a rákot, és fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ráadásul a lenmagot a babát váró, menstruációs problémákkal küzdő vagy klimaxos nők is dicsérik.
Mi a lenmag?
Ami e csodás alapanyag eredetét illeti, ma már szinte az egész világon egy lenmagnak, vagy Linum usitatissimumnak nevezett növény termel lenmagot. Ez egy egyéves gyógynövény, amely állítólag az India és a Földközi-tenger keleti része közötti területről származik, és az ókori Egyiptomban nagy mennyiségben termesztették. A lentermesztést aztán a rómaiak terjesztették el Európában a szlávokkal együtt, akik a lenvászon ingeikről ismertek.
Maga a növény körülbelül 1,2 méter magasra nő, egyenes, karcsú szárú, apró, ülő levelekkel, és világoskék virágai jellemzik, amelyeknek öt virágsziromja és egy virágkoszorúja van. A termés egy ötoldalú kapszula, amely a barna vagy aranyszínű, lapos tojásdad alakú, értékes olajos magvakat tartalmazza. A magvak 2 °C körüli hőmérsékleten csíráznak, ezért általában március elején vetik őket.
A lenmag és a lenolaj fogyasztásán kívül a len növény szárát ősidők óta használják a len textilszálak előállítására is. Ez erősebb, mint a pamutfonal, és ruházathoz és lábbelikhez használják, de gyakran használják dekorációk, vásznak és könyvkötések alapanyagaként is.
A lenmag összetétele
A lenmag összetétele az, ami szuperélelmiszerré teszi. Számos olyan tápláló anyagot tartalmaz, amelyek semmiképpen sem hiányozhatnak az étrendünkből. Az emberek mindenekelőtt magas egészséges zsírtartalma (kb. 37 %) miatt értékelik ezt az alapanyagot, amely gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek nemcsak a vér koleszterinszintjére, hanem a szív- és agyműködésre is pozitív hatással vannak.
Ráadásul a lenmag magas B- és E-vitamin-tartalmú, nagy mennyiségű rostot és fehérjét tartalmaz, és nagyszerű forrása az olyan ásványi anyagoknak, mint például:
- Kalcium
- Vas
- Magnézium
- Cink
- Mangán
- Szelén
- Foszfor
- Kálium
A lenmag emellett ösztrogéneket és növényi eredetű antioxidánsokat, úgynevezett lignánokat tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetnek a cukorbetegség vagy a vesebetegség elleni küzdelemben. Mindezen összetevőknek köszönhetően a lenmag kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő és regeneráló hatással rendelkezik.
A lenmag tápértékei
Sokakat érdekel a lenmag tápértéke is. Ami az energia oldalát illeti, a kalóriatáblázatok szerint 100 gramm ebből az alapanyagból körülbelül 1970 kJ-t (kb. 470 kcal) tartalmaz. Ez a mennyiség nyers lenmagot is tartalmaz:
- 31 gramm zsírt
- 29 gramm fehérje
- 39 gramm rostot
- 3 gramm szénhidrátot
- 2 gramm cukrot
Arany lenmag és barna lenmag: különbségek
A piacon jelenleg kétféle lenmag létezik, a barna lenmag és az arany lenmag. Bár a boltokban főként az előbbit árulják, a kettő között a tápérték szempontjából minimális a különbség. Míg azonban a barna lenmagnak főként dióízű, addig az arany lenmagnak enyhébb, diós-vajas íze van.
Eladó lenmag és ára
Nem tudja, hol találhat lenmagot? Akár a barna, akár az aranyszínű változat, akár a lenmagolaj érdekli, mindet megvásárolhatja bioboltokban, termelői piacokon, de online, szupermarketben vagy a patikában is. Vásárláskor azonban ügyeljen arra, hogy a magok jól csomagoltak legyenek, és inkább egészben vásárolja meg őket azzal az ötlettel, hogy otthon maga őrölje vagy zúzza össze őket.
Ami a lenmag árát illeti, általában 3 és 5 euró közötti összeget kell fizetni kilogrammonként. Egy kisebb csomag magért aztán nagyjából 1,50-2,50 eurót kell fizetni, attól függően, hogy a mag egészben vagy összetörve van-e, milyen mennyiséget vásárol, és hogy az alapanyagot ízesítik-e valamivel.
Ami a lenmagot illeti, az eladók speciális lenmaglisztet is kínálnak, amelyet félkilós kiszerelésben körülbelül 2 euróért árulnak. Vásárolhat lenmagolajat is, ami nagyon jót tesz az egészségének. A 250 milliliterért körülbelül 3 eurót kell fizetni, az 500 milliliterért pedig 5-6 euró körüli összeget.