A lenmag az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált az emberek körében. Nem csoda, hiszen értékes forrása az egészséges zsíroknak, amelyek segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, megelőzik a rákot, és fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ráadásul a lenmagot a babát váró, menstruációs problémákkal küzdő vagy klimaxos nők is dicsérik.
Mi a lenmag?
Ami e csodás alapanyag eredetét illeti, ma már szinte az egész világon egy lenmagnak, vagy Linum usitatissimumnak nevezett növény termel lenmagot. Ez egy egyéves gyógynövény, amely állítólag az India és a Földközi-tenger keleti része közötti területről származik, és az ókori Egyiptomban nagy mennyiségben termesztették. A lentermesztést aztán a rómaiak terjesztették el Európában a szlávokkal együtt, akik a lenvászon ingeikről ismertek.
Maga a növény körülbelül 1,2 méter magasra nő, egyenes, karcsú szárú, apró, ülő levelekkel, és világoskék virágai jellemzik, amelyeknek öt virágsziromja és egy virágkoszorúja van. A termés egy ötoldalú kapszula, amely a barna vagy aranyszínű, lapos tojásdad alakú, értékes olajos magvakat tartalmazza. A magvak 2 °C körüli hőmérsékleten csíráznak, ezért általában március elején vetik őket.
A lenmag és a lenolaj fogyasztásán kívül a len növény szárát ősidők óta használják a len textilszálak előállítására is. Ez erősebb, mint a pamutfonal, és ruházathoz és lábbelikhez használják, de gyakran használják dekorációk, vásznak és könyvkötések alapanyagaként is.
A lenmag összetétele
A lenmag összetétele az, ami szuperélelmiszerré teszi. Számos olyan tápláló anyagot tartalmaz, amelyek semmiképpen sem hiányozhatnak az étrendünkből. Az emberek mindenekelőtt magas egészséges zsírtartalma (kb. 37 %) miatt értékelik ezt az alapanyagot, amely gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek nemcsak a vér koleszterinszintjére, hanem a szív- és agyműködésre is pozitív hatással vannak.
Ráadásul a lenmag magas B- és E-vitamin-tartalmú, nagy mennyiségű rostot és fehérjét tartalmaz, és nagyszerű forrása az olyan ásványi anyagoknak, mint például:
- Kalcium
- Vas
- Magnézium
- Cink
- Mangán
- Szelén
- Foszfor
- Kálium
A lenmag emellett ösztrogéneket és növényi eredetű antioxidánsokat, úgynevezett lignánokat tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetnek a cukorbetegség vagy a vesebetegség elleni küzdelemben. Mindezen összetevőknek köszönhetően a lenmag kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő és regeneráló hatással rendelkezik.
A lenmag tápértékei
Sokakat érdekel a lenmag tápértéke is. Ami az energia oldalát illeti, a kalóriatáblázatok szerint 100 gramm ebből az alapanyagból körülbelül 1970 kJ-t (kb. 470 kcal) tartalmaz. Ez a mennyiség nyers lenmagot is tartalmaz:
- 31 gramm zsírt
- 29 gramm fehérje
- 39 gramm rostot
- 3 gramm szénhidrátot
- 2 gramm cukrot
Arany lenmag és barna lenmag: különbségek
A piacon jelenleg kétféle lenmag létezik, a barna lenmag és az arany lenmag. Bár a boltokban főként az előbbit árulják, a kettő között a tápérték szempontjából minimális a különbség. Míg azonban a barna lenmagnak főként dióízű, addig az arany lenmagnak enyhébb, diós-vajas íze van.
Eladó lenmag és ára
Nem tudja, hol találhat lenmagot? Akár a barna, akár az aranyszínű változat, akár a lenmagolaj érdekli, mindet megvásárolhatja bioboltokban, termelői piacokon, de online, szupermarketben vagy a patikában is. Vásárláskor azonban ügyeljen arra, hogy a magok jól csomagoltak legyenek, és inkább egészben vásárolja meg őket azzal az ötlettel, hogy otthon maga őrölje vagy zúzza össze őket.
Ami a lenmag árát illeti, általában 3 és 5 euró közötti összeget kell fizetni kilogrammonként. Egy kisebb csomag magért aztán nagyjából 1,50-2,50 eurót kell fizetni, attól függően, hogy a mag egészben vagy összetörve van-e, milyen mennyiséget vásárol, és hogy az alapanyagot ízesítik-e valamivel.
Ami a lenmagot illeti, az eladók speciális lenmaglisztet is kínálnak, amelyet félkilós kiszerelésben körülbelül 2 euróért árulnak. Vásárolhat lenmagolajat is, ami nagyon jót tesz az egészségének. A 250 milliliterért körülbelül 3 eurót kell fizetni, az 500 milliliterért pedig 5-6 euró körüli összeget.
Mi a lenmag?
A lenmag, amelyet manapság sokan csodaszerként emlegetnek, egy lenmag nevű növény terméke. Ezek a szerény magvak értékes forrása a jótékony zsíroknak, amelyek pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. Segítenek például a cukorbetegség leküzdésében, állítólag támogatják a fogamzási törekvéseket, és a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők is dicsérik őket.
Milyen összetételű a lenmag?
Ez a szuperélelmiszer számos tápanyagot tartalmaz. Elsősorban magas egészséges zsírtartalmáról ismert, amely omega-3 zsírsavakban gazdag. A lenmag B- és E-vitaminokat, nagy mennyiségű rostot, fehérjét és ásványi anyagokat is tartalmaz. Ezek közé tartozik a kalcium, a vas, a cink és a magnézium. Ezenkívül a lenmag növényi eredetű ösztrogéneket és antioxidánsokat, úgynevezett lignánokat is tartalmaz.
Mi a különbség az arany lenmag és a barna lenmag között?
A piacon ma kétféle lenmag létezik, az arany lenmag és a barna lenmag. Tápérték szempontjából ezek a fajták nem sokban különböznek egymástól, de az ízükben lehet különbség. Míg a barna lenmag a dióra hasonlít, addig az arany lenmag íze finomabb, amit diósnak és vajasnak írnak le.
Hol lehet lenmagot vásárolni?
Akár arany lenmagot, akár barna lenmagot, akár lenmagolajat keres, mindezek az összetevők kaphatók bioboltokban, termelői piacokon, valamint szupermarketben, drogériában vagy online. A lenmag vásárlásakor azonban fontos, hogy figyeljünk a minőségre, és győződjünk meg arról, hogy a magok jól csomagoltak. Ideális, ha egészben vásároljuk meg az alapanyagot, és otthon őröljük meg a magokat.