TÖKTÖK: A legjobb hokkaidói sütőtökös ételek (RECEPTEK)

Gyönyörű narancssárga töktermést termesztettél a kertedben, és most azon gondolkodsz, hogy mit kezdj a konyhában a hokkaido tökkel? Ezeknek a gyümölcsöknek nagy előnye, hogy sokféleképpen feldolgozhatók. Adunk tippeket, hogy mit főzzön a hokkaidói sütőtökből, hogy a háztartás minden tagja megtalálja a magáét, mihez illik a legjobban a sült sütőtök, és hogyan készítse el kedvenc krémes hokkaidói sütőtöklevesét.

Milyen vitaminokat tartalmaz a sütőtök?

A sütőtök a kertészek körében nagy becsben áll finom íze és viszonylag könnyű termesztése miatt. Az emberek azonban ezen kívül azért is dicsérik ezeket a növényeket, mert számos olyan jótékony anyagot tartalmaznak, amelyek pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. Mivel a sütőtök nagy része víz, nagyon alacsony az energiaértéke is.

Ami az alapvető tápanyagokat illeti, a sütőtök szénhidrátokat tartalmaz, amelyek kellemesen édes ízt adnak neki, de nagyon kis mennyiségű fehérjét és zsírt is. Rostban gazdag, ami elősegíti a jó bélműködést, és vitaminok is vannak benne, többek között A-provitamin (béta-karotin), B-vitaminok, C-vitamin és E-vitamin.

Az ásványi anyagok közül a sütőtökben leginkább a kálium van jelen, amely nagyban hozzájárul a vérnyomásszint kordában tartásához. A sütőtök magnéziumot és kis mennyiségben foszfort, vasat vagy kalciumot is tartalmaz. Ami a tökmagot illeti, zsírban gazdag, telítetlen zsírsavakat (főként omega-3 zsírsavakat) tartalmaz, emellett folsav, A-vitamin, E-vitamin és számos ásványi anyag forrása.

A hokkaidói sütőtök tárolása

Ha azt szeretné, hogy a gyümölcs sokáig elálljon, érdemes elgondolkodnia a hokkaidói sütőtök megfelelő tárolásán. Fontos, hogy száraz és jól szellőző környezetet válasszon, ahol a tököt nem fenyegeti túl sok nedvesség, ami a zöldség gyors megromlásához vezethet. Ez lehet például egy pince vagy más száraz helyiség, ahol bőven van hely a termésnek.

A betakarítás után érdemes néhány napig szellős és védett helyen száradni hagyni a termést, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 30 °C-ot. Ezután egyszerűen helyezze a tököket egy faállványra vagy előkészített polcokra úgy, hogy az egyes gyümölcsök ne érjenek egymáshoz. Az ideális hőmérséklet ekkor 10 és 15 °C között van, ami megkeményíti a héjat és megbízhatóan megőrzi a gyümölcshúst.

A sütőtök jól megválasztott helyen több hónapig is eláll, frissen és egészségesen. Ha tehát ősszel szüreteli a termést, akkor karácsony után is élvezheti az ízletes levest, sütőtököt, vagy akár a sült tököt és a burgonyát. A legjobb tárolásra alkalmas sütőtök a hokkaidói sütőtök, amelynek termése nagyon szívós.

A hokkaidói sütőtök feldolgozása

Töltött tök, sült tök, párolt tök, fagyasztott tök vagy akár tartósított tök. Ezek mind a hokkaidói sütőtök feldolgozásának vagy későbbi felhasználásra való tárolásának módjai. Minden esetben először el kell távolítani a szárított szárat, majd a tököt félbevágni vagy kisebb darabokra vágni, és eltávolítani a rostos közepét, beleértve a tökmagokat is.

A legtöbb sütőtöknek kemény héja van, amelyet főzés előtt le kell hámozni, különben az ehető húst később kell kikaparni. A hokkaidói tök esetében azonban ez nem így van. A héja nem olyan kemény, mint egyes más fajtáké, ezért a konyhában egészben is felhasználható, anélkül, hogy a héjat bonyolultan el kellene távolítani.

Vágáskor nem barnul meg, vagy más módon nem változik a színe, hanem fokozatosan kiszárad, mint bármely más zöldség. Ha azonban fóliába csomagoljuk, a hűtőszekrényben több napig is eláll, és könnyen lefagyaszthatjuk, hogy későbbi felhasználásra is megőrizzük. Mivel a sütőtök a hő hatására könnyen megpuhul és elveszíti az alakját, mindig vegye figyelembe a tervezett elkészítési stílust, amikor kisebb darabokra vágja.

Sült tökmag

Ha hokkaidói sütőtökkel készítünk ételeket, soha ne dobjuk ki a magokat, amelyeket kikaparunk. Ezekből sokféleképpen fogyasztható csemege készíthető. Használhat például szárított tökmagot a konyhában, de használhat pirított tökmagot is, amelyet jól fűszerezhet, majd megsüthet. Ha sós vízben is megfőzzük őket, akkor héjával együtt is fogyaszthatjuk.

A hokkaidói tök magjait durván megtisztíthatjuk a mindenütt jelenlévő rostjaitól, majd erősen sós vízben kb. 15 percig blansírozzuk. Ha megszáradtak, keverjük össze őket egy kevés olajjal, és ízesítsük tetszés szerinti sóval vagy fűszerekkel. Süssük az egészet sütőpapírral bélelt tepsiben 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig, amíg a magok szép ropogósra sülnek.

Ezenkívül a tökmagot meg is lehet pirítani. Az előző esethez hasonlóan először távolítsuk el a tökmagszálakat, öblítsük le őket egy szűrőben, és hagyjuk jól megszáradni. Ezután pirítsa meg őket egy serpenyőben egy kevés olajjal, sóval és szükség esetén az Ön által választott fűszerekkel. Ha elkészültek, felhasználhatók saláták vagy levesek hozzávalójaként, de tévézés vagy kirándulás közben is jól szolgálnak uzsonnára.

Hokkaidói sütőtök receptek

Mit készítsünk hokkaidói sütőtökből? Mivel a hokkaidói sütőtök elkészítése nem túl bonyolult, és ez az összetevő nagyon kellemesen édes ízű, ezért számos különböző étel alapanyagául szolgálhat. Ugyanakkor sokféleképpen elkészíthető, így ha elég kreatív vagy, ne félj kipróbálni a sütést, párolást vagy sütést. A gyömbér szintén jól illik a sütőtökhöz, ahogyan számos más alapanyaghoz is.

A jó hír, hogy édesen is feldolgozható kompót, lekvár, torta vagy akár pite formájában, de természetesen sósan is, ahol a legnépszerűbb receptek közé tartozik a sült sütőtök különböző más hozzávalókkal, a hokkaidói sütőtökleves, a hokkaidói sütőtök gnocchi, a hokkaidói sütőtökkrém vagy a sütőtök és burgonyapüré.

Míg egyes recepteknél a sütőtököt meg kell párolni, máskor nyersen adják hozzá, és főzés vagy sütés közben puhítják meg. A fent említett recepteken kívül az emberek nagyon szeretik a hokkaidói sütőtökmártást, a hokkaidói sütőtök salátát, a hokkaidói sütőtökös palacsintát és a hokkaidói sütőtökös húsgombócokat is.

Hokkaidói sütőtökleves

Az egyik legnépszerűbb recept, amelyet sütőtökből készíthetünk, a hokkaidói sütőtökleves. Nem nehéz elkészíteni, így nem kell aggódni amiatt, hogy nem sikerül elsőre. Ahhoz, hogy otthon elkészíthesse az ízletes hokkaido levest, a következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • 800 gramm sütőtökpüré,
  • 30 gramm vaj,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 hagyma,
  • 1 liter víz,
  • 1 kocka zöldségleves,
  • egy kis kakukkfű vagy szerecsendió,
  • 120 milliliter tejszínhab,
  • só és szükség esetén bors.

Mielőtt nekilátnál magának a sütőtöklevesnek, el kell készítened a sütőtökpürét, amelyet később alapanyagként használsz majd. Ehhez először mossuk meg a sütőtököt, vágjuk negyedekre, és üregeljük ki a belsejét. Tegyük egy tepsibe, héjával felfelé, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük körülbelül 30-40 percig. A sütőtök elkészültét onnan állapíthatjuk meg, hogy puha, és a héján keresztül egy késsel át lehet szúrni.

A megsült sütőtököt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd vágjuk kisebb darabokra, és jól pürésítsük. Egy nagyobb lábasban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát a vajon, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, és pirítsuk körülbelül egy percig, hogy ne égjen meg. Ezután adjuk hozzá a tökpürét, pirítsunk meg mindent röviden, végül öntsük fel vízzel, és adjunk hozzá egy kocka zöldséglevest.

Hogy a levesnek megfelelő ízt adjunk, jól sózzuk meg, és adhatunk hozzá egy kis borsot, egy csipetnyi kakukkfüvet vagy kevés reszelt szerecsendiót is. Ezután forraljuk fel az egészet, főzzük körülbelül 5 percig, végül keverjük bele az előkészített tejszínt. A levest ezután egy kanál tejföllel vagy fűszernövényekkel díszítve tálaljuk, és adhatunk hozzá krutont is.

Ha nincs kedved az elején sütőtökpürét készíteni, akkor kipróbálhatod a második elkészítési módját is ennek az ízletes levesnek. Egyszerűen vágd kockákra a sütőtököt, tedd bele abba a fazékba, ahol már megpirítottad a hagymát, és párold körülbelül 10 percig. Ezután öntse rá a húslevest, főzze még 15 percig, amíg a sütőtök megpuhul, majd turmixolja le, fűszerezze, és adja hozzá a többi hozzávalót.

Hokkaidói sütőtökpüré

Az előző receptben leírt egyszerű sütőtökpüré számos ízletes étel alapja lehet. A leves mellett lehet belőle palacsinta vagy akár egy finom sütőtökös szendvics is. Ha azonban a pürét húsok vagy húsgombócok köreteként szeretné használni, akkor célszerű egy kicsit finomítani a recepten. Az elkészítéshez szükséged lesz rá:

  • 1 hokkaidói sütőtök,
  • 50-100 gramm vaj,
  • 1 kis hagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 0,5 teáskanál kömény,
  • só és bors,
  • oregánó, majoránna vagy bazsalikom.

Először alaposan öblítse le a tököt, vágja fel, és kanalazza ki a közepét a magokkal együtt. Ezután vágjuk kockákra, és adjuk hozzá a lábashoz, ahol már aranybarnára pirítottuk a hagymát és a fokhagymát. Fedjük fel vízzel (húslevessel), hagyjuk főni 20-30 percig, amíg a tök megpuhul, majd ízesítsük sóval, borssal, köménnyel és tetszés szerinti fűszernövényekkel. Ha megfőtt, a forró sütőtököt a vajjal habosra keverjük, hogy a kívánt állagot kapja, majd tálaljuk.

Sült hokkaidói sütőtök

A hokkaidói sütőtök elkészítésének másik népszerű módja, hogy mindenféleképpen megsütik. Ha egy nagyon egyszerű receptet szeretne kipróbálni a hokkaidói sütőtök sült krumplihoz vagy esetleg sült körömvirághoz, szüksége lesz rá:

  • Bármennyi hokkaidói sütőtök,
  • só és frissen őrölt bors,
  • olívaolaj,
  • fűszernövények ízlés szerint.

Miközben a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, megmossuk a tököt, negyedekre vágjuk, és a közepét a magokkal együtt kikaparjuk. Ezután vágjuk fel a kívánt formákra (sültkrumpli, margaréta vagy nagyobb szeletek), ideális esetben legfeljebb 2-2,5 centiméter vastagságúra. Az előkészített tepsit kenjük ki olajjal, az egyes tökdarabokat enyhén kenjük be sóval és borssal, majd terítsük szét a tepsiben.

A sütőtököt ezután kb. 20-30 percig sütjük, attól függően, hogy mekkorára készítettük a darabokat, és hogy mikor gondoljuk, hogy a szélei elég aranyszínűek és ropogósak. A közepének azonban puhának és lédúsnak kell maradnia. Miután kivette a sütőből a sütőtököt, ízlés szerint fűszernövényekkel (például kakukkfűvel vagy friss korianderrel) ízesítheti, majd melegen tálalhatja.

Ha kreatívabb szeretne lenni, akkor az alapreceptet is megfűszerezheti. Népszerű ételek közé tartozik például a sült hokkaidói sütőtök sajttal. Csak helyezze a margarétára vágott tököt egy tepsibe, kenje meg olívaolaj, só és szárított szegfűszeg keverékével, majd szórja meg finomra reszelt parmezán sajttal, és süsse meg. Így egy nagyszerű ízletes étel jön létre, amelyet még forrón tálalhatunk.

Sült sütőtök burgonyával

Ha a sült sütőtök önmagában nem elég Önnek, természetesen ízlés szerint kiegészítheti a hozzávalókkal. Remek receptek közé tartozik például a sült sütőtök burgonyával és céklával. Ennek a receptnek az elkészítéséhez szükséged lesz rá:

  • 1 kisebb hokkaidói sütőtök,
  • 6 nagyobb burgonya,
  • 2 közepes méretű cékla,
  • 1 lilahagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • olívaolaj,
  • só és bors,
  • rozmaring vagy más fűszernövények.

Először alaposan mossuk meg a tököt, vágjuk félbe, és kanalazzuk ki a belsejét a magokkal együtt. Ezután vágjuk nagyobb kockákra a hokkaidót (vagy alternatívaként ízlés szerint margarétára). Ezután vágjuk kisebb szeletekre a burgonyát, a céklát és a hagymát, majd helyezzünk mindent együtt egy sütőpapírral bélelt tepsire. Közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.

Amíg a sütő előmelegszik, egy tálban készítsen pácot az olívaolajból, a préselt fokhagymagerezdből, a sóból, a borsból és a kiválasztott fűszernövényekből. Öntse ezt a sütőtök, a burgonya, a cékla és a hagyma keverékére, és jól keverje össze. Ha minden elkészült, tegye a tepsit a sütőbe, és süsse kb. 30 percig, amíg megpuhul (sütőtől és természetesen az Ön ízlésétől függően).

Sült sütőtök hússal

Az egyik legnépszerűbb recept, amivel az emberek manapság nem tudnak betelni, a sült sütőtök darált hússal. Ahhoz, hogy otthon is kipróbálhassa ezt a finomságot, mindössze a következő hozzávalókat kell elkészítenie négy adaghoz:

  • 4 mini hokkaidói sütőtök,
  • 400 gramm darált hús,
  • 100 gramm angol szalonna,
  • 1 nagy vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 200 gramm mozzarella,
  • olaj,
  • só és bors,
  • fűszernövények ízlés szerint.

A sütőtököket jól öblítsük le, és vágjuk le a felső részét a szárral együtt. Kaparjuk ki a magokat, majd dörzsöljük be a tök belsejét olajjal és sóval. Ezután vágjuk fel a szalonnát apró darabokra, a hagymát pedig kis kockákra. Ezeket a hozzávalókat pirítsa meg jól egy serpenyőben, majd adja hozzá a darált húst, és fűszerezze sóval, borssal, zúzott fokhagymával és tetszés szerinti fűszernövényekkel.

Ha a keverék kissé megpirult és megfelelően fűszerezett, keverje bele a darabokra vágott mozzarellát. Ezután az így kapott keverékkel töltse meg az előkészített sütőtököket, amelyeket ezután az előkészített, olajjal kikent tepsibe helyez. Ezután süssük az egészet 190 °C-on körülbelül 45-50 percig, amíg a darált sütőtök meg nem puhul. Ez azonban mindig a tökök konkrét méretétől függ.